Real Madrid na Slovensku iba druhýkrát

2013-08-01 12:00:00

Necelé dva týždne ostávajú do začiatku štvrtého ročníka medzinárodného dorasteneckého turnaja Michalovce Cup.

V polovici augusta sa futbaloví fanúšikovia majú na čo tešiť. Na Slovensko, do Michaloviec, zavíta Real Madrid, družstvo dorastencov. Nič to však nemení na fakte, že táto značka je v našich končinách raritou, a teda michalovskí činovníci si zaslúžia uznanie, že sem „biely balet” privedú.

SKVELÉ OBSADENIE

V srdci Zemplína usporiadajú 4. ročník medzinárodného turnaja hráčov do 17 rokov pod názvom Michalovce Cup. Fanúšikovia si určite spomenú, že vlani štartovali v Michalovciach štyri tímy, tri zahraničné – Juventus Turín, CF Villarreal a Legia Varšava. Už aj tak dosť vysoko postavenú latku zdvihli v Michalovciach ešte vyššie. Tento rok zavíta na Zemplín od 13. do 16. augusta až poltucet účastníkov. A spoločnosť je pestrá: Real Madrid, CF Villarreal zo Španielska, ukrajinský Šachtar Doneck, z Talianska Chievo Verona a slovenské tímy Dukla Banská Bystrica a MFK Zemplín Michalovce. „Máme dobré kontakty v Španielsku cez viacerých manažérov. Povedali sme im, že chceme Real Madrid alebo FC Barcelona. Rozhodili siete a výsledkom je prisľúbená účasť ‚bieleho baletu‘. S Villarrealom máme úzku spoluprácu, tento klub obhajuje na turnaji prvenstvo z vlaňajška. Chievo má záujem o kúpu jedného nášho dorastenca, tak sme sa s ním skontaktovali a dohodli účasť u nás. Šachtar sme zabezpečovali cez Ľuboša Micheľa,“ osvetlil príchod zahraničných tímov predseda predstavenstva MFK Zemplín Igor Šoltinský, podľa ktorého rokovania o účasti Realu Madrid trvali asi týždeň. „V hre totiž bol jeho štart na turnaji tuším v Mexiku, no nakoniec sa kompetentní rozhodli, že dajú prednosť nášmu podujatiu. Veľmi sa tešíme, je to najhodnotnejšia športová značka na svete a zavíta do Michaloviec,“ neskrýval radosť Šoltinský.

NÁKLADY 50 000 EUR

Ak by niekto chcel odohrať v prípravnom období stretnutie s A-tímom Realu Madrid, stálo by ho to niekoľko stotisíc eur. „Pusinky“ sú na samom vrchole záujmu, a to vedia zodpovední patrične speňažiť. Zaujímalo nás, ako je to v prípade dorastencov. „Aj na tejto úrovni požadujú finančný balík, my sme Realu nemuseli zaplatiť štartovné, hrať budú grátis. Ale všetkým účastníkom zabezpečujeme letenky, ubytovanie a stravu.“ Šéf michalovského klubu tvrdí, že celkové náklady na organizovanie turnaja činia asi 50 000 eur. Na túto čiastku sa poskladali sponzori, reklamní partneri a niečo sa vráti aj vďaka vstupnému. Najväčšou položkou rozpočtu sú letenky.

KTO PRÍDE PO PESSOTTOVI?

Minulý rok priletel s dorastencami Juventusu bývalý taliansky reprezentant a dlhoročná opora „zebier“ Gianluca Pessotto. Sondovali sme, na akú osobnosť sa môžu tešiť fanúšikovia na Zemplíne tentoraz. „Máme už menoslovy účastníkov, no napríklad z Realu sú tam zatiaľ nič nehovoriace mená. Pri týchto kluboch však býva pravidlom, že vedenie vyšle aj nejakú známu osobnosť, aby družstvo pritiahlo ešte väčšiu pozornosť. Vlani pricestoval Pessotto, necháme sa prekvapiť, aké mená priletia s Realom.“

DVOJICA V JUVENTUSE, ZÁUJEM O GRIČA

Michalovčania teda po roku opäť veľmi príjemne šokovali. „Vlaňajší turnaj mal veľký ohlas v regióne, preto sme chceli latku zdvihnúť ešte vyššie. Druhou vecou je, že všetci na Slovensku stále iba rozprávajú, ako im záleží na mládeži a nik pre ňu dokopy nič nerobí. My ideme inou cestou. Myslím si, že to bude menší sviatok nielen na Zemplíne, ale i na celom východnom Slovensku. Takáto konfrontácia je veľmi potrebná, mladých to veľmi posúva dopredu. Vlaňajšia návšteva Juventusu sa prejavila do celej sezóny. Naša sedemnástka skončila tretia v I. lige! Má to teda efekt. Na Slovensku s mládežou pracujú kvalitne iba v niekoľkých mestách – v Senici, v Trenčíne, v Žiline a u nás. Kluby cestujú do zahraničia na turnaje a je to následne vidieť aj v celoslovenskej súťaži,“ poznamenal Šoltinský. Napokon, z Michaloviec prestúpili do Juventusu talentovaní Varga s Hromadom a to tiež o niečom svedčí. Najnovšie je záujem o Jakuba Griča. Michalovčania sa však nechcú unáhliť, ale počkajú si, ako sa mu bude dariť na MS do 17 rokov v Spojených arabských emirátoch, ktoré sa uskutočnia na prelome októbra a novembra.

NA BUDÚCI ROK BARCELONA?

Keď sme už spomínali výšku nastavenej latky, vyzerá to tak, že ak by ju Michalovčania chceli preskočiť na budúci rok, tak by ju najprv museli odmontovať od stropu... „Po tomto ročníku bude naozaj vysoko, no neobávam sa ani o budúci. Tento rok sme chceli Real Madrid alebo FC Barcelona. Mám dojem, že Barcelončania cestujú do Kataru, vraj sa vyjadrili, že dôjdu na budúci rok, už nám to predbežne odsúhlasili,“ usmial sa hlavný organizátor Igor Šoltinský.

REAL MADRID A SLOVENSKO

„Biely balet“ sa na Slovensku objavil zatiaľ iba raz. Na jeseň 1991 sa v 1. kole Pohára UEFA stretol s týmto veľkoklubom bratislavský Slovan. Najprv 18. septembra prehral na Tehelnom poli 1:2 a o dva týždne v odvete dosiahol cennú remízu 1:1. V dvojzápase zažiaril Peter Dubovský, ktorý neskôr do tohto kráľovského klubu prestúpil. Štart sedemnástky v Michalovciach bude teda druhou návštevou Realu Madrid na Slovensku.

Zdroj: denník Šport