V Michalovciach chcú udržať ligu i návštevnosť

2016-02-25 12:00:00

V stredu popoludní zorganizoval MFK Zemplín tlačovku pred štartom jarnej časti Fortuna ligy za účasti Šoltinského, Grigu a Kelemena.

Pred začiatkom jarnej časti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2015/2016 v Michalovciach najviac rezonuje slovo záchrana. Zemplínčania sa po zlom štarte odpichli od posledného miesta a po jeseni im patrí 10. miesto, pričom na poslednú Skalicu majú päťbodový náskok a pred predposlednou Podbrezovou dvojbodový.

"Zmeny sme robili s tým zámerom, aby bol tím silnejší. Ambície zostávajú také isté ako pred vstupom do súťaže - zachovať najvyššiu súťaž pre Michalovce. Zároveň by sme chceli udržať vysokú návštevnosť na našom štadióne. Zatiaľ sme v lige v tabuľke návštevnosti na 3. mieste. Na sobotňajší prvý jarný zápas s Trnavou už máme predaných 70 percent lístkov," prezradil na stredajšej popoludňajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva MFK Zemplín Michalovce Igor Šoltinský. 

Zimnú prípravu odštartovali Michalovčania 8. januára v domácich podmienkach a presne o mesiac zamierili za teplom na juh Európy. Nevybrali si však Turecko ako väčšina fortunaligistov, ale na desať dní sa ich prechodným domovom stalo španielske Alicante. "Príprava bola veľmi dobrá, splnila účel. V Španielsku sme mali k dispozícii výborné a kvalitné hracie plochy. Potešili nás i výsledky. Vyhrali sme posledné štyri stretnutia, čo dobré pôsobí na psychiku mužstva. Tešíme sa už na prvý duel proti Spartaku Trnava, ktorý pre nás bude veľmi dôležitý," povedal kapitán mužstva, skúsený 36-ročný brankár Marián Kelemen.

Od začiatku tohto kalendárneho roka zasadol na trénerskú stoličku MFK Zemplín Stanislav Griga. Vedenie michalovského klubu sa totiž rozhodlo pre zmenu. Odvolalo úspešného Františka Šturmu, ktorý postupom do najvyššej súťaže dosiahol historicky úspech michalovského klubu, i jeho asistentov Adriána Devečku a Vladimíra Rusnáka. Novým asistentom sa stal Anton Šoltis, ktorý naposledy viedol druholigový klub MFK Tatran Liptovský Mikuláš. "Na 99 percent už mám jasno o základnej jedenástke, ktorá sa vyprofilovala v prípravných zápasoch," podotkol 54-ročný Stanislav Griga, bývalý kouč slovenskej futbalovej reprezentácie.

"Žlto-modrí" odohrali v príprave jedenásť zápasov, pričom osem vyhrali a tri prehrali. Na 20 góloch mala najväčší podiel nová akvizícia v útoku Maxim Votinov, ruský zakončovateľ strelil štyri góly. Ďalšími štyrmi novicmi MFK Zemplín sú Srb Nikola Lukič, Bielorus Alexander Sviarčinskij, Grék Kyriakos Savvidis a Filip Serečin z druholigového FC VSS Košice. Po jeseni sa kontrakt skončil aj dvom oporám - brankárovi Mariánovi Kelemenovi a gruzínskemu stopérovi Akakimu Chubutiovi. Vedenie klubu sa však s nimi dohodlo na predĺžení zmluvy do konca ročníka 2015/2016. Legionárske zloženie v Michalovciach sa ešte môže rozšíriť o Gréka Panagiotisa Deligiannidisa, ktorý je na Zemplíne na skúške z PAOK-u Solún. Z dorastu sú v širšom kádri štyria mladí odchovanci Jakub Straka, Jozef Vajs, Pavol Bellás a Martin Bednár.

Naopak, mimoriadne silná španielska enkláva sa zúžila na polovicu, keďže trojica Caballero, Montero a Barroso už nefiguruje v tíme. V klube skončili aj ďalší traja legionári - Chorvát Kerič, Nigérijčan Nworah a Ghančan Mensah. "Škoda, že Turík s Dankom a Regálim sú dlhodobo na listine maródov. Prví dvaja však už začali s tréningom a verím, že na jar zasiahnu do zápasov," doplnil tréner Stanislav Griga. V Michalovciach na jeseň dvakrát prerušili zápas pre výpadok elektrického prúdu. Počas prestávky odstránili chybu, skúšky osvetlenia dopadli dobre, takže šéf klubu Igor Šoltinský verí, že podobné problémy už na jar nebudú. 

Zdroj: SITA