Predstavujeme nováčikov II. futbalovej ligy III.

2012-07-02 12:00:00

Posledným nováčikom II. futbalovej ligy v nasledujúcej sezóne sa stalo mužstvo Šamorína, ktoré v nej nahradilo Ružomberok B.

A-mužstvo FC ŠTK 1914 Šamorín sa v predchádzajúcom ročníku tretej ligy zachraňovalo. Ale... Nový tréner Vladimír Koník poskladal nové mužstvo. Lukáš Pelegríny sa presunul z kraja do stredu poľa a stal sa kľúčovým hráčom, tvorcom hry. Juraj Kuba, ktorý si rok zarábal ako plavčík na Floride, oprášil svoje zbrane na hrote útoku. V novom klube sa stretol so spoluhráčmi z bratislavského Interu z čias, keď vybojovali postup do Corgoň ligy pre Senicu – so stopérom Martinom Staškom, ktorý veľmi dobre zvládol návrat po ťažkej operácii kolena, a stredopoliarom Michalom Kučerom, ktorý prišiel zo Zlatých Klasov.

Koník, bývalý tréner Interu, dobre poznal aj Penteka, Mezovského, Marušina, Kopúňa, Vaška, Fulmeka, či Pončáka, ktorý po príchode z Petržalky vystužil na jar stred obrany a tá na štadióne v parku dostala len tri góly – dva od Šale a jeden od Nových Zámkov. „Mužstvo sa zlepšovalo za pochodu, mali sme kvalitnú prípravu. V kabíne bola veľmi dobrá klíma, rovnako v realizačnom tíme, ‚chémia‘ fungovala aj v komunikácii s vedením klubu, aj s fanúšikmi. Postup do druhej ligy je výsledkom rodinnej atmosféry v klube,“ zdôraznil 44-ročný tréner.

„Naskytla sa nám šanca a chceme ju využiť,“ zareagoval prezident klubu Norbert Csutora, keď podal v polovici júna prihlášku do druhej ligy, v ktorej sa uvoľnilo miesto po ružomberskom „béčku“. Ešte predtým diskutoval s akcionármi klubu, či majú peniaze na celoslovenskú súťaž. Zhodli sa, že áno. Vzápätí ho čakalo stretnutie s hráčmi, ktorí nad možnosťou uvažovali rôzne. „Kto povie, že nechce, nebude za mňa hrať ani tretiu ligu, ani inú, pretože ľudí bez ambícií v kolektíve nestrpím,“ povedal hráčom v kabíne pred stretnutím s vedením klubu tréner Koník. „Sú futbalisti, ktorým vyhovuje hrať na dedine, kde im zatlieska dvesto ľudí, po zápase si dajú pivo a cigaretku. Aj preto sa vytratil prísun hráčov z nižších súťaží.“

„Veril som, že tento ročník môže mať šťastný koniec, pretože sme hrali poctivý futbal. Teším sa spolu s hráčmi, ktorí sa o postup najviac pričinili. Deväťdesiat percent z nich v mužstve zostane a verím, že aj vo vyššej súťaži budú hrať dobrý futbal,“ povedal po víťaznej baráži s Ružinou ambiciózny šéf klubu. V lesoparku v severnej časti 12-tisícového mestečka sú pýchou tri trávnaté ihriská, reprezentačná klubovňa s priestormi na hranie i učenie pre deti z okolia, ktoré cestujú na tréningy klubovým autobusom. Väčšina hráčov A-mužstva má skromné platy – tristo eur, no dostávajú ich na deň presne. A navyše majú možnosť spojiť a zladiť futbal so zamestnaním u akcionárov klubu.

Na otázku, aký prínos môže priniesť Šamorín do celoslovenskej súťaže, najvyšší predstaviteľ klubu odvetil: „Klub ponúkne niekoľko zaujímavých hráčov. Šamorín určite nezopakuje smutný príklad Báča, Chorvátskeho Grobu, či Močenka...“

Súper MFK Zemplín v 1. kole?

Futbalisti Šamorína sa do druhej najvyššej súťaže dostali na úkor rezervy MFK Ružomberok, ktorý sa do nového ročníka súťaže neprihlásil. Druhú ligu si vybojovali víťazstvom 2:1 nad Ružinou v barážovom stretnutí. Šamorínčania by teda mali pri žrebovaní nového ročníka ako náhradík Ružomberka B disponovať s číslom 7. To znamená, že tento nováčik by mal byť súperom MFK Zemplín v úvodnom kole sezóny 2012/2013, keďže michalovský tím skončil v uplynulej sezóne na šiestej priečke (a teda má aj žrebovacie číslo 6).

Predpokladané dvojice 1. kola II. ligy (21. júla 2012):

FK DAC 1904 Dunajská Streda - Partizán Bardejov

ŽP Šport Podbrezová - Slovan Duslo Šaľa

MFK Dolný Kubín - MFK Tatran Liptovský Mikuláš

ŠK SFM Senec - FK Bodva Moldava nad Bodvou

MŠK Rimavská Sobota - MFK Dubnica nad Váhom

MFK Zemplín Michalovce - FC ŠTK 1914 Šamorín

Zaslúžili sa o postup:

Július Pentek, Ondrej Klempa – Marek Kopúň, Vladimír Pončák, Martin Staško, Ernest Fulmek, Ľubomír Mezovský, Tomáš Marušin, Lukáš Pelegríni, Michal Kučera, Igor Ležaič, Juraj Kuba, Denis Jančovič, Andrej Špánik, Gabriel Scholtz, Tomáš Čermák, Samuel Ďurech, Peter Vaško, Andrej Petrovský. Realizačný tím: Vladimír Koník (hlavný tréner), Ladislav Sánka (vedúci mužstva), Grňa (lekár).

Zdroj: denník Šport