Jesenným lídrom II. ligy nováčik z Myjavy

2011-11-23 12:00:00

Internetový portál profutbal.sk priniesol v uplynulých dňoch hodnotenie jesennej časti II. futbalovej ligy.

Nedeľňajšími dvoma duelmi 18. kola FC Petržalka 1898 - ŠK SFM Senec (1:1) a MFK Ružomberok "B" - FK LAFC Lučenec (2:0) sa skončila jesenná časť druhej najvyššej slovenskej súťaže 2011/2012 so staronovým názvom II. liga. Na prvých dvoch miestach prezimujú paradoxne jej nováčikovia, teda tímy, ktoré v uplynulej sezóne účinkovali podľa hierarchie iba v tretej najvyššej domácej súťaži.

Po osemnástich odohraných kolách figuruje na čele TJ Spartak Myjava so 42 bodmi, zverenci trénera Ladislava Hudeca si vybojovali prvenstvo už v predstihu - dve kolá pred koncom jesene. Myjavčania potvrdili svoju suverenitu aj vo víkendovej derniére, keď zdolali na domácom trávniku MFK Dolný Kubín hladko 3:0 a sú v najvýhodnejšej pozícii v boji o jedinú miestenku do Corgoň ligy 2012/2013.

Až víkendové 18. kolo rozhodlo definitívne o tom, že na priebežnej druhej priečke s 35 bodmi bude počas viac ako trojmesačnej zimnej prestávky ŽP Šport Podbrezová. Stalo sa tak po domácom víťazstve "železiarov" nad Michalovcami (3:1), mužstvu zo Zemplína patrí štvrtá pozícia. Na bronzovom stupienku sa nachádza tiež s 30 bodmi spomenutý Dolný Kubín. 

Už s výrazným 19-bodovým odstupom za lídrom z Myjavy obsadil po jeseni 5. miesto ŠK SFM Senec, prvú polovicu tabuľky uzatvára s 22 bodmi FK Bodva Moldava nad Bodvou. Ambiciózny klub z východu Slovenska sa na 6. priečku dostal najmä vydareným finišom pod vedením nového trénera Vladimíra Goffu (v ostatných šiestich kolách tri víťazstvá a tri remízy, pozn.). Moldava bola na jeseň mužstvom s najväčším počtom nerozhodných výsledkov (10), iba o jednu deľbu bodov menej má aktuálne siedmy tím v poradí MFK Dubnica (21 bodov), v uplynulom ročníku ešte účastník najvyššej súťaže. Na 8. priečke prezimuje MŠK Rimavská Sobota (20 b), "nad zostupovou čiarou" sú aj rezervný tím MFK Ružomberok (19 bodov) a FC Petržalka 1898 (18 bodov). Nepríjemné záchranárske starosti musia po jeseni riešiť najmä v dvoch kluboch - LAFC Lučenec a MFK Tatran Liptovský Mikuláš, obidva tímy získali zatiaľ 16 bodov. 

V jesenných 18 kolách II. ligy padlo v 108 stretnutiach spolu 237 gólov, z toho domáce tímy zaznamenali 146 úspešných zásahov a hosťujúce mužstvá skórovali 91-krát. Celkový priemer je 2,19 gólu/na jeden zápas, priemer na jedno kolo je 13,16 gólu. Najviac potentní boli strelci v 16. kole (20 gólov), naopak v 5. kole rozvlnili sieť iba sedemkrát. 

Najlepším kanonierom je zatiaľ Pavol Straka so siedmimi "trefami", druhý je jeho klubový spoluhráč z Myjavy Peter Sládek so 6 gólmi, päťkrát presne namierili do sietesúpera Filip Serečin (Michalovce 3/Ružomberok "B" 2),Pavol Kosík (Myjava), Matej Ižvolt (Dubnica nad Váhom), Štefan Pekár (Ružomberok "B"), Róbert Ujčík (Dolný Kubín), Hector Tubonemi (Podbrezová) a Martin Mikulič (Petržalka 1/Senec 4). 

V jarnej časti absolvuje každé mužstvo zostávajúcich 15 zápasov, dovedna je teda na programe 33 kôl. Prvé jarné (celkovo 19.) kolo je podľa rozpisu súťaže naplánované na 3. marca 2012, záverečné 33. kolo by sa malo hrať 27. mája 2012. Víťaz II. ligy si automaticky vybojuje účasť medzi slovenskou elitou, tímy umiestnené po skončení sezóny 2011/2012 na predposlednom a poslednom mieste (11., resp. 12. priečke) zostúpia do príslušnej skupiny III. ligy ročníka 2012/2013 a minimálne na rok sa ocitnú v III. lige.

Poradie najlepších strelcov druhej najvyššej slovenskej súťaže II. ligy 2011/2012 po jesennej časti (spolu sa odohralo 18 kôl):
1. Pavol Straka (Myjava) - 7 gólov

2. Peter Sládek (Myjava) - 6 gólov
3. Filip Serečin (Michalovce 3/Ružomberok "B" 2), Pavol Kosík (Myjava), Matej Ižvolt (Dubnica nad Váhom), Štefan Pekár (Ružomberok "B"), Róbert Ujčík (Dolný Kubín), Hector Tubonemi (Podbrezová), Martin Mikulič (Petržalka 1/Senec 4) - 5 gólov
10. Martin Labaška (Liptovský Mikuláš), David Leško, Gabriel Pisárik (obaja Rimavská Sobota), Pavol Ruskovský, Jakub Hottek, Róbert Kovaľ (všetci Michalovce), Marek Lejko (Dolný Kubín), Juraj Beňo (Lučenec), Juraj Tomášek (Senec), Lukáš Hutta (Petržalka) - 4 góly
20. Andrej Lovás, Tomáš Krbeček (obaja Ružomberok "B"), Juraj Siman, Ján Podolský (obaja Dolný Kubín), Tomáš Čekovský, Ján Nosko (obaja Podbrezová), Martin Černáček, Ľubomír Ulrich (obaja Myjava), Pavol Sedlák (Rimavská Sobota), Tomáš Labun, Juki Nokamura (obaja Moldava nad Bodvou), Vladimír Šlosár (Liptovský Mikuláš), Ákos Szarka (Senec) - 3 góly

Zdroj: profutbal.sk