Matúš Kira: Od Kelemena sa môžem veľa naučiť

2015-10-17 12:00:00

S talentovaným gólmanom nováčika prvej ligy MFK Zemplín Michalovce priniesol rozhovor futbalový portál fortunaliga.sk

V uplynulej sezóne bol jedným z hlavných strojcov úspechu Michaloviec. Na ceste k postupu medzi slovenskú futbalovú elitu si až 21-krát udržal čisté konto. Vo Fortuna lige však odchytal iba šesť zápasov. Po príchode Mariána Kelemena bol mládežnícky reprezentant odsunutý do úlohy brankárskej dvojky. „Nie je to nič príjemné, takúto situáciu zažívam prvýkrát, no musím to rešpektovať. Taký je futbal,“ povedal 21-ročný brankár. „Zápasovú prax tak naberám aspoň doma hraním hry FIFA 2016,“ doplnil s úsmevom.

V novej situácii však vidí aj pozitíva. „Marián Kelemen je skúsený brankár. Prišiel nám pomôcť a ja sa môžem od neho veľa vecí naučiť. Na tréningoch si všímam jeho prístup a aj to, aký je stále koncentrovaný. Pri brankárskych cvičeniach ma vie usmerniť a poradiť mi. Je ľudský a priateľský. Snaží sa mi pomôcť, takže z tohto pohľadu som rád, že prišiel práve on,“ vyzdvihol 35-ročného konkurenta medzi tromi žrďami Matúš Kira.

Skúsenejšieho spoluhráča pozorne sleduje aj v zápasoch. „Niektoré jeho zákroky sú priam neuveriteľné. Človek už vidí loptu v sieti, zrazu on urobí niečo a celý štadión je unesený. Myslím si, že pri jeho kvalite by sa pokojne ešte dokázal uplatniť aj v zahraničných ligách.“  

Nálada v tábore nováčika Fortuna ligy nie je najlepšia, veď so siedmimi bodmi sú Michalovce po 12. kole na chvoste tabuľky a v týždni dokonca vypadli zo Slovnaft Cupu s treťoligovým Rohožníkom. „Na zápas som sa tešil, pretože som po dlhšom čase dostal šancu chytať. Vypadnutie nás veľmi mrzí. V úvode sme dostali smoliarsky gól, keď ma súper napálil a lopta sa odrazila k voľnému hráčovi, ktorý zakončil do prázdnej brány. Takéto hlúpe góly dostávame takmer každý týždeň. Potom sa nám hralo ťažko, pretože Rohožník sa stiahol do defenzívy. My sme držali loptu, snažili sme sa, mali sme šance. Podarilo sa nám vyrovnať, ale druhý gól sme nestrelili a jedenástkysú už lotéria,“ poznamenal Matúš Kira, ktorý stál v bráne v súťažnom zápase po vyše mesiaci.

V druhom polčase predviedol zázračný zákrok, keď pohotovo nohou vyrazil strelu protihráča, no v rozstrele ho prekonali všetci piati hráči súpera. „Niečo som v zápase chytil, ale to nie je podstatné, pretože sme nepostúpili. Takéto súboje musíme rozhodnúť skôr a nenechať ich dospieť až k penaltám. Pred rozstrelom som nebol nervózny. Boli len dve možnosti, buď uspejeme, alebo nie. Žiaľ, vypadli sme, no aj také veci sa vo futbale stávajú.“

Michalovce musia na neúspech v Slovenskom pohári čo najrýchlejšie zabudnúť, pretože vo Fortuna lige ich čaká vrchol jesene. Po mimoriadne ťažkých súbojoch s Trnavou, Slovanom, Žilinou a Trenčínom prichádza séria zápasov, v ktorých Zemplínčania musia zabodovať, ak sa chcú odlepiť z dna tabuľky. Už najbližšiu nedeľu doma privítajú Skalicu, o týždeň neskôr hostia Podbrezovú a potom vycestujú do Zlatých Moraviec. „Najbližšie tri zápasy sú pre nás veľmi dôležité a chceli by sme z nich získať čo najviac bodov. Štyri duely s najťažšími súpermi sú za nami, teraz sa sústredíme na Skalicu, ktorú chceme doma zdolať. Nebude to však jednoduché. Proti Trenčínu či Žiline sme hrali vyložene defenzívne, teraz budeme musieť byť aktívni smerom dopredu, a predovšetkým musíme byť efektívni,“uvedomuje si Matúš Kira.

V prvom súboji nováčikov najvyššej súťaže bola úspešnejšia Skalica, keď na Záhorí zdolala Michalovce 1:0. Horšie dopadli východniari v Podbrezovej, kde schytali nakladačku 2:6. Doma si však na týchto súperov trúfajú. „Na naše domáce zápasy chodí veľa fanúšikov, ktorí nás vedia povzbudiť a dodať nám pozitívnu energiu. Škoda len, že sme ich dosiaľ nepotešili lepšími výsledkami. Doma sa nám hrá lepšie ako vonku a verím, že oba tieto z nášho pohľadu kľúčové zápasy zvládneme a získame v nich šesť bodov,“ dodal brankár Michaloviec.

Zdroj: fortunaliga.sk