Nečakaná, ale zaslúžená výhra Michaloviec

2015-09-20 12:00:00

Zemplínčania dosiahli svoje historicky prvé víťazstvo v najvyššej súťaži na súperovej pôde, triumfovali v Trnave.

Spartak Trnava hostil v druhom súťažnom zápase na novom štadióne nováčika z Michaloviec, ktorý okupoval samé dno ligovej tabuľky. Favorit zápasu bol jasný, hoci niektoré výkony tímu z východu republiky na súperových ihriskách vzbudzovali rešpekt. Dalo sa teda očakávať, že domáci tím, ktorý stále hľadá svoju hernú tvár, to nebude mať v zápase také jednoduché.

Spartak nastúpil opäť v rozostavení 4-4-2, pričom na hrote operovala dvojica Harba - Mikovič. „Tréner ma postavil do útoku, tak som tam hral. Je pravdou, že sa lepšie cítim v krídelnom priestore, som skôr rýchlostný tip, naopak, hra chrbtom k súperovej bráne nie je mojou silnou stránkou,“ povedal po zápase k svojmu postu Martin Mikovič. Michalovce sa poučili z niektorých predošlých zápasov, v ktorých hrali až príliš naivne. V slovenskom “Ríme“ sa zamerali na defenzívu a hru na protiútoky. To v pozápasovom rozhovore potvrdil aj jediný strelec zápasu Stanislav Danko: „Po ďalšej prehre v poslednom kole sme si povedali, že takto to ďalej nepôjde. Rozhodli sme sa, že skúsime zatvoriť priestor pred našou bránou a po zisku lopty sa pokúsime o rýchly prechod do útoku. Sme v situácii, keď musíme zbierať body a hlavne na súperových ihriskách to musí byť z našej strany účelný futbal.“

Úvodné minúty nepriniesli futbal vo veľmi vysokom tempe, mužstvá sa na ihrisku hľadali a vzájomne spoznávali. Prvá šanca sa zrodila na trnavskej strane, po spätnej prihrávke Harbu pálil Mikovič, Kelemen bol na svojom mieste. Postupom času sa čoraz viac osmeľoval aj hosťujúci celok. V útoku bol aktívny Nworah, ktorý výborne využíval svoje fyzické predispozície. Michalovce sa dostali do viacerých náznakov šancí, v tom čase bola Trnava zaskočená hrou svojho súpera a bolo zjavné, že “andeli“ strácajú pevnú pôdu pod nohami. Výsledkom aktivity zverencov českého trénera Františka Šturmu bol vedúci a zaslúžený gól z kopačky Stanislava Danka: „Dominik Kunca ma kolmou prihrávkou výborne vysunul a postupoval som sám na brankára Kamenára. Mohol som aj prihrávať spoluhráčovi, ale v zakončení som si veril.“ Trnava musela po inkasovanom góle zvýšiť aktivitu, to sa jej veľmi nedarilo a výsledkom bolo striedanie nevýrazného Hanzeľa za Depetrisa. Mikovič sa stiahol na kraj záložnej formácie.

Druhé dejstvo začalo optickým tlakom domácich, ktorí sa však do šancí dostávali len veľmi zriedkavo. “Červeno-čierni“ prešli po príchode trénera Hucka na nové rozostavenie, s ktorým sa ešte dokonale nezžili. Bolo ťažké posúdiť, aký je herný plán domácich, cez aké priestory sa chcú presadiť. Formácia s dvomi stredovými záložníkmi viackrát ukázala, že je veľmi riskantná, v strede poľa vznikali diery, ktoré Baez s Halilivočim nedokázali vykrývať. Naopak v útočnej fáze bola dvojica útočníkov málo výrazná. Ortodoxný útočník Majtán nastúpil opäť na ľavej strane zálohy a opäť sa na ihrisku vyslovene trápil.

„Finálna fáza bola dnes z našej strany slabá, bol to taký umelý tlak, nič také, čo by sa mohlo skončiť gólom, sme si nevypracovali,“ Marek Janečka hodnotil výkon domáceho tímu. Spartak sa pribúdajúcimi minútami dostával viac do šestnástky hostí, v nej niekoľko skrumáží skončilo, našťastie pre Michalovce, len zblokovanými strelami. „Zápas nám nevyšiel, musíme sa z toho ponaučiť, lebo je neprípustné, aby sme na domácom štadióne podávali takéto výkony. Celý zápase sme mali prevahu, ale loptu sme držali ďaleko od hosťujúcej brány. Šance, ktoré sme si vytvorili, boli také nedotiahnuté akcie, viackrát nám súper zblokoval možno už gólové zakončenie. Michalovce sa po góle len presúvali na svojej polovici ihriska a zhusťovali priestor. Už minulú sezónu sme mali problém s hrou do plných, teraz sa to opäť ukázalo. V zápase si musíme vytvoriť podstatne viac šancí,“ povedal po zápase pred novinármi Martin Mikovič.

Michalovce si odvážajú z Trnavy zaslúžené tri body, ktoré znamenajú druhé víťazstvo v sezóne a pozitívne nabudenie tímu pred náročným stredajším zápasom proti Slovanu Bratislava. „Skvelé víťazstvo na horúcej trnavskej pôde. Pretrhli sme sériu štyroch zápasov bez víťazstva, dnes sa nám bude zaspávať veľmi dobre,“ netajil veľkú spokojnosť Stanislav Danko. „Gól si veľmi cením, ale veľmi ho nepreceňujem, aj keď pre nás znamená tri body a akúsi psychickú vzpruhu po nie príliš vydarených zápasoch. Veríme, že sme sa týmto víťazstvom odrazili k lepším výsledkom, už v stredu to budeme mať šancu potvrdiť doma so Slovanom,“ zakončil rozhovor michalovský stredopoliar.

Zdroj: profutbal.sk