Mládežnícki tréneri sa vzdelávali

2018-03-26 13:26:48

Dve desiatky trénerov sa pred niekoľkými dňami v Košiciach zúčastnili vzdelávacieho kurzu pod názvom Coerver Coaching. Nechýbali medzi nimi ani piati mládežnícki lodivodi MFK Zemplín Michalovce, konkrétne Tomáš Kozár, Marcel Nemčík, Norbert Belán, Miroslav Liebl a Tomáš Koc. Už v novembri sa takéhoto školenia vo Vranove nad Topľou zúčastnili Viktor Kostovčík, Peter Kokočák a Tomáš Kiš.

Štúdium tréningovej metódy Coerver Coaching pozostáva zo štyroch školení, Michalovčania v metropole východu absolvovali prvé z nich, ktoré sa nazýva Intro. Ďalšie školenia nesú názvy Asistent, Tréner a Špecialista.

Intro je jednodňové školenie určené predovšetkým trénerom prípraviek a zamerané je hlavne na prácu s loptou. "Kurz trval osem hodín a časť nákladov naň nám hradil samotný klub. Hlavným cieľom tejto metódy je vychovať individuálne schopných, sebavedomých a kreatívnych hráčov, či docieliť to, aby trénovanie a hra bola zábavou. Aj my tréneri v michalovskom klube chceme napredovať, aby sme mohli vychovávať čo najlepších futbalistov. Aj preto je vízia ďalej pokračovať vo vzdelávaní našich trénerov," prezradil Tomáš Kozár, šéftréner prípraviek MFK Zemplín.

Čo je Coerver Coaching?

Je to metóda učenia futbalových zručností vhodná pre všetkých hráčov, ale hlavne prispôsobená pre deti medzi 5. až 16. rokom bez rozdielu ich aktuálnych schopností. Sústredí sa na vývoj individuálnych zručností a hry s malým počtom hráčov. Je schválená a doporučená najlepšími federáciami, asociáciami, legendami a expertmi, klubovými družstvami a korporáciami. V súčasnej dobe pôsobí Coerver Coaching vo viac ako 43 krajinách a vychováva hráčov vo vekovom rozmedzí od materskej až po základnú školu. Zároveň je svetovo najväčšou organizáciou zaoberajúcou sa rozvojom mládežníckeho futbalu. V roku 2013 sa program etabloval taktiež v Českej republike a na Slovensku, kde sa jeho metodika postupne rozrastá a zaoberá sa výchovou mnohých budúcich profesionálnych hráčov.