Za výborné čísla ďakujeme fanúšikom

2018-06-04 09:50:18

S prezidentom Únie ligových klubov Ivanom Kozákom sa portál fortunaliga.sk obzrel za sezónou 2017/2018.

Práve skončená sezóna priniesla nový model, základnú, nadstavbovú časť, ale aj baráž o účast vo Fortuna lige či play-off o Európsku ligu. Ako hodnotíte jeho zavedenie po premiérovej sezóne?

Absolútne pozitívne. Nový model priniesol všetko, čo priniesť mohol a mal. Napínavú zápletku do posledného kola základnej časti aj emotívne vyvrcholenie nadstavby. Nasledovala nielen baráž o účasť vo Fortuna lige, ale aj kvalifikačné stretnutia o Európsku ligu. Nový model sme si tak mohli vychutnať v plnej kráse, a hoci sa objavili aj negatívne hlasy, ja som túto sezónu vnímal maximálne pozitívne. Poviem to na príklade, finálový zápas o poslednú miestenku v Európskej lige medzi Žilinou a Trenčínom bol neuveriteľným športovým vyvrcholením našej ligy. Emotívne stretnutie, zvraty, výborné ofenzívne výkony, hráči, ktorí išli na doraz. Presne toto sme si od nového modelu sľubovali.

Viete svoje tvrdenia oprieť aj o konkrétne čísla, ktoré by poukázali na pozitívne trendy?

Samozrejme. Priemerná návšteva na jednom zápase nám stúpla o viac ako 340 divákov, čo predstavuje 15-percentný nárast návštevnosti. Celkovo Fortuna ligu navštívilo takmer 460 000 fanúšikov a to už je naozaj slušné číslo, ak zoberieme do úvahy pretrvávajúce problémy s infraštruktúrou niektorých mužstiev, ktoré nemohli hrať na svojich štadiónoch. V tejto sezóne sme zlomili aj rekordy televíznej sledovanosti. Absolútne najsledovanejším bol zápas Spartak Trnava - Slovan Bratislava, ktorý videlo 168 000 divákov a jeho podiel na trhu v danom čase atakoval hranicu 16 percent. Celkovo došlo k nárastu sledovanosti priamych prenosov RTVS v základnej časti o 10 percent, v nadstavbe až o 21 percent. Stúpla aj priemerná sledovanosť na mimoriadne slušných 96 280 divákov s priemerným 8,38 % podielom na trhu, pričom zápasy nadstavby sa vyhupli v priemere na úroveň 103 000 divákov a podiel nad 10,5 %. Toto potvrdzuje jednoznačne správnosť cesty, ktorou sme sa vydali. Naše poďakovanie patrí fanúšikom, ktorí našu ligu sledovali priamo na štadióne či pred televíznymi obrazovkami. Bez nich by sa nám tieto čísla nepodarilo dosiahnuť. Tešíme sa, že je Fortuna liga čoraz atraktívnejšia. Je to kľúčový predpoklad pre to, aby sme mohli pokračovať v práci na jej ďalšom športovom i marketingovom rozvoji.

Objavili sa však aj negatívne hlasy k novému modelu. Ako sa na tieto vyjadrenia pozeráte vy?

K tejto téme som sa už vyjadril. Samozrejme, každý má právo na názor, ja to plne rešpektujem. Rád prijmem konštruktívnu debatu i podnety, ako sa posunúť dopredu. V odbornej diskusii však treba vychádzať aj z faktov, aby sme neargumentovali len na základe osobných postojov či emócií. My sa pravidelne zaoberáme rôznymi problémami v našom futbale. Nemôžeme sa tváriť, že všetko je úplne ideálne a bezproblémové. Napríklad návštevnosť na zápasoch v skupine o udržanie sa nás vôbec netešila, no bola ovplyvnená aj tým, že dva kluby nehrali na svojom štadióne. Z dlhodobého pohľadu je potrebné ešte viac bojovať o diváka. Naším cieľom musí byť, aby mal fanúšik blízky vzťah k svojmu klubu, aby ho na štadión prilákalo jeho mužstvo atraktívnym herný prejavom, nie meno súpera. Nový model však priniesol to, že spodná šestka držala všetkých v napätí až do posledného kola, v ktorom na diaľku bojovali o miestenku v semifinále play-off Nitra a Michalovce. Ja verím, že aj toto bude jeden z pozitívnych momentov do budúcnosti. Dlhodobo pracujeme na zvýšení atraktivity našej ligy viacerými projektami na sezónnej báze. S našimi partnermi sme prišli s projektom Futbalmania, ktorý sa venuje komunitnej práci s fanúšikmi, ich výchove a vedie ich k fandeniu svojmu tímu bez ohľadu na meno súpera. Tu musia kľúčovú úlohu zohrať aj kluby a stále nachádzať emócie a príbehy, ktoré ľudí dostanú na tribúny. Veď futbal robíme pre fanúšikov.

V každej sezóne tu máme diskusiu o termínoch zápasov. Zaznievajú hlasy, že futbal by sa mal hrať v lete. Čo vy na to?

Ale veď sa hrá. V Európe začíname novú sezónu asi ako prví, tento rok to bude 21. júla. Teraz sa k nám pridá aj Česko, ktoré mení hrací model. Ak niekto hovorí o tom, že by sa malo hrať v lete bez prerušenia, asi nechce vidieť termínovú listinu UEFA a FIFA. Sezónu sme skončili v závere mája a štartujeme v polovici júla. Naozaj veľmi krátku prestávku vyplní letná príprava s maximálne 4 - 5 prípravnými stretnutiami a hneď sa ide do európskych pohárov, ktoré pre naše mužstvá štartujú v prvej polovici júla. Musíme sa prispôsobiť trendom, futbal sa hrá takmer v celej Európe, aj v porovnateľných klimatických podmienkach, celoročne. Napríklad naša zimná prestávka je stále dlhá, ale to už asi viac nedokážeme ovplyvniť vzhľadom k náročnej klíme. Napriek tomu si myslím, že sme našli ten správny balans, keď sa nám podarilo skrátiť trojmesačnú zimnú prestávku na dvojmesačnú, a zároveň sme dokázali z kalendára vypustiť pre fanúšikov neatraktívne kolá v strede týždňa.

Apropo, európsky úspech, to je niečo, čo by sme už naozaj potrebovali...

Absolútne. Žiaľ, náš európsky koeficient neustále klesá. Ja však verím, že aj vďaka novému modelu sa naši pohároví účastníci dokážu lepšie pripraviť v nadstavbovej časti o titul na náročné európske pohárové súboje. Bodaj by sa im všetkým maximálne darilo a dostali sa čo najďalej. Bolo by pre nás fantastické zažiť opäť súboje v skupinovej fáze niektorého z pohárov. Je to však mimoriadne náročná cesta, veď z celej kvalifikácie Ligy majstrov sa do skupinovej fázy dostanú len štyri tímy.

Fanúšikov určite zaujíma aj aktuálna situácia ohľadne postupujúceho tímu do Fortuna ligy. Viete k tejto téme povedať viac?

Sereď si vybojovala právo štartu vo Fortuna lige v dlhodobej súťaži. Od apríla sme aktívne komunikovali s klubmi II. ligy o podmienkach mimoriadneho použitia klubového licenčného systému, takže všetky kluby, ktoré mali možnosť priameho postupu resp. účasti v baráži, vopred vedeli, aké podmienky musia splniť pre štart v najvyššej súťaži. Podľa aktuálnych informácií zaslala Sereď potrebné podklady nezávislej Licenčnej komisii SFZ, ktorá materiály posúdi. V tejto otázke by sa malo rozhodnúť vo štvrtok 14. júna.

Aký je váš pohľad na našu ligu v najbližších rokoch?

Mladá, ambiciózna, napínavá a dravá. Kopírujúca príbehy našich reprezentantov, ktorí prvé futbalové skúsenosti s mužským futbalom naberali v našej lige. Dali sme sa na komunitné projekty, pretože chceme, aby sa naši fanúšikovia identifikovali so svojimi lokálnymi klubmi, poznali hráčov, fandili svojmu tímu. Futbal prináša obrovské emócie, kluby našej ligy dali futbalovému svetu Dúbravku, Lobotku, Škriniara, Škrtela, Dudu, Kucku a ďalších. Títo chlapci začali svoju cestu na Slovensku, v našej lige, prežili jej príbeh a teraz rozdávajú radosť na zahraničných trávnikoch. My môžeme každý týždeň sledovať ďalších mladých, ambicióznych dravcov, ktorí sa derú na futbalovú mapu Európy. Nemali by sme si nechať ujsť začiatok ich cesty, pretože prvé kroky sú najdôležitejšie a sú spojené s najväčšou emóciou. Naša liga je len jedna!

Zdroj: fortunaliga.sk

Foto: TASR