Ani sa nedotkol lopty a inkasoval gól

2018-07-30 13:43:19

Michalovčania na pôde Dunajskej Stredy otvárali novú sezónu, zatiaľčo domáci nastúpili už na svoj piaty majstrovský zápas. Aj podľa toho sa odvíjal nedeľňajší fortunaligový duel, ktorý sa skončil jednoznačne v prospech DAC (4:1).

Aj keď loptu od úvodných minút držal domáci mančaft, prvú obrovskú šancu mali po chybe Ljubičiča hostia. Hráči DAC dominovali najmä v strede poľa, chvíľku však trvalo, kým dokázali ohroziť aj bránku, zväčša to skúšali ďalekonosnými strelami. „Hlavne prvých desať minút, keď mal súper po našich chybách dve či tri veľké šance, musia byť pre nás výkričníkom. Našťastie nás nepotrestal,“ vydýchol si Tomáš Huk, ktorého spoluhráči následne rozbehli v ofenzíve veľký kolotoč. V priebehu piatich minút od 27. do 32. minúty skóroval dvakrát Bayo a jeden nádherný moment prichystal Kalmár. Pomedzi góly ešte stihla prebehnúť aj prestávka na občerstvenie pre hráčov. „Od prvého gólu sme hrali šesťdesiat minút fantastický futbal. Predvádzali sme presne to, čo sme chceli hrať. Všetko išlo podľa očakávaní,“ dodal po vystriedaní Ljubičiča kapitán tímu.

Michalovce boli polhodinu relatívne zdatným protivníkom, po nej však už boli zrelí na uterák. Hráči na ihrisku i s celou lavičkou len nechápavo krútili hlavami a pozerali sa na seba. „Vedeli sme, čo nás tu čaká. Prvých dvadsaťpäť minút bolo z našej strany dobrých, no potom sme predviedli ustráchaný výkon od defenzívy až po hrot útoku. Zbytočné tri chyby hneď za sebou nás dostali do kolien. Pre brankára je vždy ťažké, ak sa ani nedotkne lopty a hneď inkasuje gól. Ja som takto dostal tri,“ reagoval sklamaný brankár hostí Matúš Kira. „V druhom polčase sme to chceli otvoriť a streliť kontaktný gól. No následne zostávala v strede veľká diera, ktorú DAC využíval na protiútoky a jeden z nich aj využil. Ťažko sa mi to hodnotí, všetci sme z tohto zápasu a výsledku smutní.“

V drese DAC nastúpili aj bývalí hráči Michaloviec – brankár Patrik Macej a obranca Milan Šimčák, ktorý na Žitný ostrov prišiel iba začiatkom letného prestupového obdobia. O čisté konto ich v závere obral striedajúci Poliak Kurminowski, keď si v šestnástke umne zasekol práve Šimčáka a Macejovi nedal šancu umiestnenou strelou k žrdi. „Zo začiatku to bol poriadne čudný pocit, predsalen šesť rokov som obliekal dres Michaloviec a zrazu som hral akoby proti vlastným. Tešil som sa však na chalanov a ďakujem trénerovi, že mi dal príležitosť napriek tomu incidentu s červenou kartou v Európskej lige. Budem držať Michalovciam palce, aby sa im v lige darilo,“ odkázal exspoluhráčom Šimčák, ktorý sa najčastejšie na ihrisku potýkal s Blažejom Vaščákom, zhodou okolností letnou posilou Zemplínčanov.

Hoci nemecký kouč Peter Hyballa avizoval, že pre mladé mužstvo je takýto nápor zápasov nezvládnuteľný, proti Michalovciam prekvapivo nastúpila identická jedenástka ako pred tromi dňami proti Minsku. Svoj zámer zatiaľ nekomentoval, isté je, že nebude môcť hrať potrestaný Šimčák a otáznik visí nad Pačindom, ktorý pre problémy s chrbtom zišiel z ihriska po desiatich minútach. Únava pritom výrazne ovplyvnila aj záver ligového stretnutia, keď obrana prepadla pri góle súpera, viacero hráčov dostávalo kŕče. „Neviem čo k tomu povedať, tréner sa rozhodol takto a asi správne, keď sme vyhrali. My ho môžeme len počúvať. Nebojím sa však, žeby nám tie sily mohli chýbať v Minsku, sme predsa mladí, síl musíme mať dostatok. V závere nám možno došli, preto sme inkasovali zbytočný gól, ale hlavné sú tri body. V tejto fáze, kedy hráme aj Európsku ligu, sú veľmi potrebné,“ analyzoval Huk.

Michalovce by mali takto o týždeň čeliť v domácom prostredí bratislavskému Slovanu, ďalšiemu nepríjemnému súperovi z pohárovej Európy. Zápasový program však môže stále ovplyvniť vývoj epidémie osýpok na východe krajiny. „Ktovie či sa bude ďalší zápas hrať, samozrejme, epidémia môže ešte stále pokračovať. Budeme čakať na rozhodnutie. Mali sme týždeň letnej prestávky navyše, no ako nám mohla pomôcť, tak nám mohla aj uškodiť. Kým my sme dali ako-tak dokopy káder, oni zase majú za sebou už päť zápasov a sú zohratí. To nám teraz chýbalo. Musíme sa najprv psychicky pozbierať z tejto prehry, dúfam, že sa nás to v kabíne veľmi nedotkne. Je to predsa iba prvý zápas, sezóna je dlhá,“ pokúsil sa gólman Kira s pokrčeným úsmevom o optimistický záver.

Zdroj: profutbal.sk

Foto: SITA