V pohári doma po osemnástich mesiacoch

2018-10-22 19:33:23

Po poriadne dlhej dobe sa michalovskí futbalisti predstavia v pohárovej súťaži na vlastnej pôde. V utorok popoludní nastúpia doma v Slovnaft Cupe prvýkrát od 4. apríla minulého roku, teda po vyše osemnástich mesiacoch. Naposledy tomu tak bolo ešte 4. apríla 2017 v úvodnom dueli semifinále proti bratislavskému Slovanu (1:2). Teraz k Laborcu pricestujú druholigové Lipany, takže diváci budú svedkami východoslovenského derby. Súboj má úvodný výkop o 16.30 hod.

Celok ŠK Odeva Lipany je nováčikom druhej najvyššej súťaže, v ktorej aktuálne figuruje na predposlednej pätnástej priečke s jedenástimi bodmi. Na víťazstvo v lige čaká od 8. septembra, kedy doma zdolal Bardejov 2:0. Odvtedy v šiestich dueloch nevyhral a zaknihoval štyri prehry a dve remízy. Naposledy si na vlastnom trávniku podelil body s Banskou Bystricou po bezgólovej remíze. Trénerom mužstva je Pavol Vytykač, ktorý má v kádri aj jedného bývalého hráča MFK Zemplín, stredopoliara Lukáša Janiča. Ten si žlto-modrý dres obliekal v dvoch dekádach - v jari 2006 a v celej sezóne 2013/14.

Práve on je jediným pamätníkom posledného vzájomného zápasu Michaloviec s Lipanmi na našom štadióne. Zemplínčania v ňom triumfovali tesne 2:1, keď sa presadili Ján Šafranko a Branislav Bajza. Bolo to ešte na druholigovej úrovni a od tohto súboja ubehlo už trinásť rokov. Predtým sa obe mužstvá dlhé sezóny stretávali v tretej lige Východ.

Žlto-modrí sa v posledných týždňoch výsledkovo konečne naštartovali a aktuálne ťahajú štvorzápasovú sériu bez prehry (tri v lige, jeden v pohári). Dá sa očakávať, že v pohári dostanú príležitosť aj hráči, ktorí sú vyťažovaní menej, keďže už v sobotu čaká doma žlto-modrých náročný súboj s Dunajskou Stredou. Stredopoliar Peter Kolesár pred zápasom s Lipanmi skonštatoval: “Verím že v pohárovom zápase potvrdíme úlohu favorita. Určite nás nečaká nič ľahké. Musíme sa na duel dobre pripraviť a nič nepodceniť. Cieľ je určite postup, preto verím, že sa nám to podarí.”

Ako postupovali?

ŠK Odeva: 1. kolo: voľný žreb 2. kolo: Kráľovský Chlmec 9:0 (v) 3. kolo: Pavlovce nad Uhom 1:1, na PK 5:4 (v) 4. kolo: Bacúch 3:1 (v)

MFK Zemplín: 1. kolo: voľný žreb 2. kolo: Bešeňová 6:0 (v) 3. kolo: Námestovo 0:0, na PK 5:4 (v) 4. kolo: Šimonovany-Partizánske 4:0 (v)

Posledný vzájomný duel s Lipanmi na domácom trávniku (II. liga, 2. kolo, 31. júla 2005):

ŠK Zemplín Michalovce – ŠK Odeva Lipany 2:1 (1:0) Góly: 9. J. Šafranko (11 m), 77. B. Bajza - 90. Hovančík ŽK: 18. Rad. Tomko, 69. B. Bajza - 34. J. Angelovič, 59. Kubánka ČK: 77. B. Bajza (Michalovce) Rozhodovali: Michlian – Sihelský, Klovanič, 1650 divákov ŠK ZEMPLÍN: Belán – B. Petro, B. Bajza, Ľ. Horochonič, M. Olejár – T. Šimko, J. Šafranko, Rad. Tomko (54. Svadeba), Jar. Adam (61. Uhľár) – M. Bačík (76. M. Aľušík), Škuta. Tréner J. Karaffa ŠK ODEVA: Hvozda – L. Seman, Štofan, Džubák, J. Janič (46. Kubánka) – Kizák (78. Hovančík), Š. Jacko (26. Radačovský), Desiatnik, Stieber, L. Janič – J. Angelovič. Tréner J. Daňko