Zostanú Michalovčania romantikmi?

2015-08-05 12:00:00

Denník Šport sa vo svojom utorkovom vydaní vrátil k sobotňajšiemu súboju MFK Zemplín s Podbrezovou, ktorý sme vysoko prehrali.

Bude zaujímavé sledovať, či futbalovú romantiku ako z filmu ľahšieho žánru vydržia v Michalovciach ďalej forsírovať aj po prehre 2:6 s Podbrezovou. Bola totiž zdrvujúca. Odhalila, že východniari nemiešajú futbalový betón vo svojich defenzívnych líniách, ale chcú sami seba baviť futbalom a baviť tak aj iných. Preto sa tak lahodne dívalo na futbal v Brezne.

Zemplínčania ani za stavu 1:3 nepoľavili v úsilí pristupovať k hre cez jej podstatu, ktorou je hravosť, v súčasnosti v takticky vedenom futbale odstrkovanú do kúta. Tréner František Šturma nedal taktické pokyny kaziť futbal. Michalovčania ho hrali naďalej s vervou, s ofenzívnymi krídlami, ale doplácali na rozdiel v kvalite na jednotlivých postoch a slabučké bránenie po strate lopty. Horehronci ich vykúpali v mori, ako sa to v súčasnosti moderne nazýva, futbalovej naivity. Michalovce nepridali ani jednu tehlu do svojho defenzívneho múru, lebo to nechceli. Neustále mali pred očami viac súperovu ako svoju bránu.

Pochválil ich za to podbrezovský tréner Zdenko Frťala. Povedal, že im drží palce, aby v takom pozitívnom, profutbalovom trende vydržali. „Súper si zaslúži pochvalu za to, ako sa pričinil o kvalitu zápasu tým, že hral kombinačný futbal. Prajem kolegovi, aby pokračovali v tom, čo robia,“ vravel Frťala. Výsledok 2:6 bude v Michalovciach predmetom skúšky nastúpenej cesty s tými, ktorí vybojovali pre Zemplín prvú ligu. Takých zaúch ako od Podbrezovej môže totiž prísť ešte neúrekom - ak to zostane v Michalovciach v takej polohe, ako je to v prítomnosti: nech sa mladíci v tejto sezóne niečomu priučia a nech tí skúsení, čo aj ligisti z východu, idú povedzme do druholigových Borčíc.

„Hráme s rovnakým kádrom, ba naopak je ešte slabší, ako bol vo vlaňajšej postupovej sezóne, pretože štyria zo základu dlhodobo maródujú. Vedenie sa rozhodlo ísť cestou neposilňovať skúsenými futbalistami, ale robiť s mladými. Výsledok je daň za to, že zbierajú cenné skúsenosti. Nezostáva nám nič iné, len sa s mladými chlapcami zlepšovať zo zápasu na zápas,“ konštatoval tréner MFK Zemplín František Šturma. Nedá sa vylúčiť, že v snahe zamedziť prípadným ďalším vysokým prehrám povie niekto v Michalovciach, aby do konca letného prestupového okna nakukli cez zemplínsky oblok nejakí skúsení futbalisti (je ich stále veľa voľných na trhu), premiešali tým omladinu s rutinou.

Taký krok by zrejme zmenil celú tú romantiku, akou sa snažia Michalovčania hrať najvyššiu súťaž. Mohla by sa z nej stať úporná snaha o body, ktorá bude klať oči, nie ich hladiť. Očakávame, že v Michalovciach sa budú snažiť, aby láskanie zraku futbalového fanúšika išlo ruka v ruke aj s bodovým ziskom. Len z podstaty romantizmu sa nebude dať v lige dlhodobo vyžiť.

Zdroj: denník Šport