Sedemgólový strelec prišiel z piatej ligy

2019-12-21 09:39:35

Issa Modibo Sidibé. Meno, ktoré donedávna futbalovým fanúšikom na Zemplíne vôbec nič nehovorilo. Nigerský útočník sa však rýchlo zapísal do povedomia a stal sa obľúbencom michalovských tribún. A to gólovou produkciou. V štrnástich zápasoch v drese MFK Zemplín zaznamenal sedem presných zásahov. Viac gólov zaznamenali v celej Fortuna lige iba traja hráči. Od čias Španiela Samuela Garciu Bayóna, ktorý v postupovej sezóne 2014/15 na druholigovej scéne nasúkal 18 gólov, takého strelca žlto-modrí nemali. Zdá sa, že teraz konečne našli kanoniera, ktorý im v predošlých prvoligových ročníkoch chýbal ako soľ.

Účet si otvoril po ôsmich minútach

Sidibé sa na slovenskej futbalovej scéne zjavil ako blesk z jasného neba. Do Michaloviec pricestoval začiatkom augusta. Po týždni testovania sa s ním východniari rozhodli podpísať kontrakt. A popravde, veľmi na výber ani nemali, pretože v tom čase im v kádri chýbal klasický hrotový útočník. V nedeľu 18. augusta hrali Zemplínčania v Dunajskej Strede, kde im chýbal vykartovaný Matej Trusa, preto trénerom nezostávalo nič iné, ako postaviť na hrot neznámeho 27-ročného Afričana. Iba osem minút mu stačilo na to, aby si otvoril strelecký účet v našej najvyššej súťaži. Issa síce na Žitnom ostrove výkonom neoslnil, viac bol v ofsajde ako pri lopte, ale úlohu splnil. Jednu z dvoch tutoviek rutinérsky premenil a MFK Zemplín si jeho zásluhou z horúcej pôdy DAC odviezol cenný bod. Dunajská Streda bola v jeseni jeho obľúbeným súperom, keďže dva góly jej strelil aj pri nezabudnuteľnej domácej výhre 5:0. Okrem toho sa presadil aj proti Trenčínu, Nitre, Pohroniu a Seredi. Spokojný je s týmto nástrelom? „Mojím cieľom bolo dať desať gólov v jeseni a ďalších desať v jari. Nepodarilo sa mi ho splniť,“ povedal Sidibé, rodák z nigerského Arlitu, ktorý si z týchto zásahov najviac cení hneď ten prvý.

Na Slovensku sa mu páči

Issova gólová potencia prekvapila o to viac, že do MFK Zemplín prišiel až z piatej najvyššej francúzskej súťaže! Uplynulý ročník totiž strávil v FC Mulhouse, v drese ktorého zaznamenal päť gólov. Prestup do Michaloviec neľutuje. Vyskúšal si slovenskú ligu, ktorá má podľa neho veľmi dobrú úroveň a mužstvá sú poriadne vyrovnané. „Konkurencia je tu obrovská, preto si myslím, že môžeme byť spokojní s jesennou časťou. Samozrejme, mohlo to byť aj lepšie. Mali sme obdobie, keď sa nám nedarilo víťaziť, ale v závere jesene sme to napravili,“ skonštatoval útočník, ktorý vlastní aj francúzsky pas. Skúsenému futbalistovi naša krajina učarovala a aj v metropole Zemplína sa mu veľmi páči. „Zaujalo ma, ako mi ľudia prejavujú lásku, a to nielen v kabíne, ale dokonca aj v meste. Odkedy som v Michalovciach, tak som sa nestretol so žiadnymi negatívnymi situáciami,“ uviedol Sidibé, ktorý chvíle mimo zápasov alebo tréningov trávil zväčša na byte hraním videohier alebo debatami s priateľmi a rodinou cez rôzne sociálne siete.“

Zahral si proti hviezdam Liverpoolu

Futbalový životopis tohto hráča čiernej pleti je skutočne pestrý. Prvé kroky s loptou robil vo svojom rodisku v miestnom klube Akokana FC, odkiaľ sa v lete 2011 pobral do juhoafrického Jomo Cosmos FC. Po roku sa vrátil domov a stal sa najlepším hráčom nigerskej najvyššej súťaže, čo mu v sezóne 2013/14 vynieslo premiérové európske angažmán, konkrétne v Bielorusku, kde hájil farby FC Dnipr Mogilev. Potom nastupoval za alžírsky ASM Oran a kirgizský FC Alay Osh. V tejto päťmiliónovej ázijskej krajine strávil poldruha roka a nastrieľal 15 gólov. „Tam som prežil peknú časť kariéry, pretože dvakrát sa nám podarilo vyhrať tamojšiu ligu,“ prezradil Sidibé, ktorý sa následne vrátil do Afriky. V sezóne 2017/18 hrával za marocké kluby Kawkab Marakéš a MC Oujda. Vlani bol v spomínanom FC Mulhouse vo Francúzsku a od leta je v Michalovciach. Fanúšikovia sú zvedaví, či im gólmi bude robiť radosť aj v jarnej časti ročníka. Predsa, siedmimi gólmi na seba upútal väčšiu pozornosť agentov. „Stále mám platnú zmluvu s Michalovcami. Registrujem aj záujem iných klubov, ale rád by som ostal v MFK Zemplín. V prvom rade sa chcem sústrediť na ďalšiu časť sezóny a baviť sa futbalom,“ vyjadril sa Sidibé, ktorý je aj stabilným členom nigerskej reprezentácie. Za tamojší národný tím do dnešného dňa odohral 34 zápasov a strelil 10 gólov. Pochváliť sa môže aj tým, že si zahral proti najväčším hviezdam súčasného futbalu. Počas poslednej kvalifikácie na Africký pohár národov sa na jednom ihrisku stretol s ofenzívnym lídrom Liverpoolu Egypťanom Mohamedom Salahom a predtým aj so Sadiom Maném, ktorý takisto oblieka dres aktuálneho víťaza Ligy majstrov.

Dovolenka s manželkou

O pár dní sú tu Vianoce, preto nás zaujímalo, či najkrajšie sviatky v roku slávi aj michalovský kanonier. „Áno, jasné. Budem ich oslavovať doma s priateľmi a najbližšou rodinou,“ uviedol Issa, ktorý fandí španielskemu gigantovi FC Barcelona, avšak jeho obľúbeným futbalistom je hráč konkurenčného Realu Madrid Karim Benzema. A ako trávi tieto dni voľna? „Pár dní po skončení jesene som odcestoval do Maroka za svojou manželkou, s ktorou plánujeme pochodiť viacero miest.“

V zakončení je chladnokrvný

Ako by Sidibého charakterizoval kormidelník MFK Zemplín Jozef Majoroš? "Je vidieť, že je to skúsený futbalista a že pravidelne hráva za reprezentáciu Nigeru. Vie si nabehnúť do voľného priestoru a vytvoriť si šancu. V zakončení je chladnokrvný a nesplaší sa. Tých sedem gólov, ktoré zaznamenal, určite nie sú dielom náhody,“ podotkol tréner.

Zdroj: denník Korzár

Foto: Róbert Andrejov