Na pôde DAC o prvú jarnú výhru

2021-02-26 17:25:45

V sobotu 27.2. 2021 zabojujeme v rámci 21. kola základnej časti Fortuna ligy o prvé jarné víťazstvo. V zápase s úvodným výkopom o 14:00 h sa predstavíme na trávniku FC DAC 1904 Dunajská Streda. Pôjde o súboj 2. tímu tabuľky s 11- tym a tak je dopredu jasné, kto bude v sobotu favoritom. Naše mužstvo sa však nevzdáva, má pred sebou vidinu postupu do hornej šestky a rado by prekvapilo futbalovú obec na Slovensku pozitívnym výsledkom. Vybojovať ho bude náročnou, no nie nesplniteľnou zápasovou misiou. 

Predstavujeme súpera - FC DAC 1904 Dunajská Streda

Futbalový klub v Dunajskej Strede bol založený v roku 1904. Rozmach v poslednom období zaznamenal po vstupe majiteľa Oszkára Világiho do klubu. A- mužstvo sa zaradilo medzi špičku ligy, vybudovala sa akadémia, vzostup zaznamenali mládežnícke mužstvá, a to všetkému nie je koniec - veľký sen v DAC je jedného dňa získať majstrovský titul. Oň sa budú v klube snažiť aj túto sezónu, v tej minulej obsadil 3. miesto a vybojoval si účasť v predkolách Európskej ligy EUFA, kde v 3. predkole stroskotal na rakúskom LASK Linz. Hlavným trénerom mužstva je už takmer rok Nemec Bernd Storck a pod jeho vedením zaznamenalo progres. Hrá účelne, dynamicky, vitálne a prichádzajú aj želané výsledky. Káder je dobre vyskladaný, je v ňom kvalita, dravosť a kopa talentu,.Hlavnými nositeľmi kvality sú Kalmár, Ramirez či Divkovič. Na sloveskú ligu viac ako nadpriemerní hráči.

Počas zimnej prestávky káder DAC- u prešiel viacerými zmenami. Do klubu prišili mladíci Braun a Vera, Brazílčas Mateus Brunetti, Brahim Moumou zo Šamorína, Christie - Davies na hosťovanie z anglického Barnsley a Abdulrahman Taiwo, ktorý na jseň hosťoval u nás v Michalovciach. Naopak, mužstvo opustili Andrej Fábry (Sereď). Matúš Malý (Senica) či Sharani Zuberu, ktorý je už súčasťou nášho mužstva, do ktorého prišiel na hosťovanie do leta.

Mužstvu Dunajskej Stredy aktuálne patrí 2. miesto tabuľky s bilanciou 12 víťazstiev, 5 remíz a 3 prehry so skóre 45:24 a 41 bodmi. Na prvý ŠK Slovan Bratislava stráca 7 bodov. Najlepším strelcom mužstva a aj celej Fortuna ligy je 12- gólový Zsolt Kalmár. Po 8 gólov zaznamenali útočníci Eric Ramirez a Marko Divkovič. Na jar DAC ešte nevyhral. V 19. kole remizoval na trávniku AS Trenčín 3:3 a v minulom kole sa rozišiel s MŠK Žilina po remíze 1:1. 

Kádrový prierez

Brankárskou jednotkou DAC je Čech Martin Jedlička, reprezentant svojej krajiny do 21 rokov. Ide o šikovného brankára s výborným vybiehaním. Na pravej strane obrany nastupuje Panamčan Cesar Blackman - tu ide o veľmi rýchleho a dynamického futbalistu, ktorý hrá ako falošné krídlo. Má výbornú podporu ofenzívy. Na pravom stoperskom poste hráva Nemec Janik Muller, vedľa neho už skúsený šéf obrany Dominik Kružliak. Keďže ľavý obranca Eric Davis je po operácii, Bernd Storck ho musí v zostave nahradiť - naposledy hral na jeho poste Danylo Beskorovajnij, náš bývalý hráč, ale ten je ortodoxný stopér. Nechajme sa prekvapiť, kto nastúpi v sobotu. Z postu defenzívneho stredopoliara mužstvo výdatne a presvedčivo stmeluje Chorvát Andrija Balič, mimoriadne kreatívny futbalista, výborný v kombináciách i finalnych prihrávkach. Je skrytým tvorcom hry DAC.

Veľmi zaujímavým zjavom v zostave mužstva je Isaac Christie- Davis, bývalý hráč Liveropoolu. Sme zvedavý na jeho výkon. Nastúpiť v strede zálohy môže András Schafer, maďarský reprezentant majúci dvoje plúca, veľmi šikovný hráč, alebo Sebastián Nebyla, mladý slovenský talent. V útoku je to pomerne jasné. Mozgom a režisérom hry mužstva je špílmacher Zsolt Kalmár, hotový klenot. Je mimoriadne produktívny a nebezpečný v akejkoľvek hernej situácii v okolí súperovej bránky. V tejto sezóne sa mu aj gólovo darí. Veľká hrozba ide aj z Venezuelčana Erica Ramireza, hrotového útočníka. Eric svedomito pracuje pre mužstvo, ale sám je nebezpečný, či po zemi, alebo po vzduchu. Výborne ho dopĺňa neunávný Marko Divkovič, Chorvát, ktorý svojimi nábehmi rozleptal už nejednu obranu. Na jar dostáva veľa priestoru Moldavčan Nicolaescu a je gólovo úspešný. Žolíkom z lavičky môže byť Abdulrahman Taiwo, ktorého kvality sú nám veľmi dobre známe.

Posledný ligový zápas DAC

FC DAC 1904 Dunajská Streda - MŠK Žilina 1:1. V šlágri 20. kola nastúpili domáci bez ľahko zraneného tvorcu hry Zsolta Kalmára. Do vedenia sa dostali v 11. min, keď sa presadil Ion Nicolaescu - 1:0. V prvom polčase potom boli hráči DAC aktívnejší, veľa tvorili, pressovali, ale svoj náskok nedokázali zveľadiť aj vďaka skvelému Petrášovi v bránke hostí. A pykali. V 47. min obral krídelník hostí Rusnák o loptu Beskorovajného, nacentroval pred bránku Žiliny, kde sa pohotovým zakončením prezentoval Taofiq Jibril - 1:1. V závere mohli obe mužstvá strhnúť víťazstvo na svoju stranu, najbližšie boli k tomu domáci po Divkovičovom brvne v 87. min. Zostava DAC: Jedlička - Blackman, Muller, Kružliak, Beskorovajnij - Christie - Davies, Schafer, Nebyla (72. Andzouana) - Divkovič, Nicolaescu (72. Taiwo), E. Ramirez

Prognóza duelu

Tabuľkové postavenie favorizuje DAC. Je na domácej pôde, ešte nevzdáva boj o majstrovský titul a hotuje sa nás poraziť. Má v kádri mimoriadnu kvalitu, nebezpečných ofenzívnych hráčov a na jar zatiaľ predviedol dva veľmi dobré výkony, aj keď ich doviedol iba do remízového konca. Nechce pripustiť zaváhanie s nami. My sa však musíme pokúsiť bodovo zabrať. Je to naša posledná nádej v boji o prvú šestku. Nemôžeme sa báť, musíme nastúpiť cieľavedome, so skromnosťou a pokorou. Máme svoju silu. V zadných radoch musíme byť kompaktní, pomáhať si a zaisťovať sa. V zálohe nesmieme príliš rýchlo strácať loptu, nemôžeme sa báť hrať, pretože ak nám bude viaznuť kombinácia a nepodržíme loptu, hrozí nám, že budeme pod veľkým tlakom. Vpredu bude dôležitá naša údernosť. Musíme hrať rýchlo, kolmo, priamočiaro. Nemáme sa čoho báť. A síce prvý vzájomný duel sme prehrali na Zemplíne 2:4, prednedávnom v príprave sme remizovali 0:0. Od toho výkonu sa musíme odraziť. My hráčom veríme. Zemplín do toho!

Text: Miroslav Čief

FOTO: dac1904.sk