Michalovčania odštartovali letnú prípravu

2021-06-14 17:18:50

V pondelok popoludní odštartovali prípravu na nový prvoligový ročník futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Novému kormidelníkovi Miroslavovi Nemcovi sa na úvodnom tréningu hlásili dvaja brankári a šestnásť hráčov do poľa, medzi ktorými nechýbali ani dve nové tváre - slovenský obranca Erik Šuľa a nigérijský stredopoliar Wisdom Uda Kanu.

O príprave

Letná príprava Zemplínčanov bude trvať šesť týždňov a bude prebiehať iba v domácich podmienkach. V rámci nej majú v pláne odohrať osem zápasov, ten prvý už túto sobotu o 17. hodine na trávniku Liptovského Mikuláša, nováčika Fortuna ligy. Aj druhý duel absolvujú na súperovej pôde, v stredu 23. júna o 17. hodine sa predstavia v susednom Humennom, ktoré je staronovým účastníkom druhej najvyššej súťaže. Následne ich v sobotu 26. júna preverí ďalší druholigista FC Košice, aktuálne sa rieši dejisko zápasu. Buď sa odohrá v neďalekých Petrovciach nad Laborcom alebo v Períne pri Košiciach. Potom si ešte zmerajú sily s maďarským Mezőkövesdom (30. júna vonku), Podbrezovou (3. júla v Širokom), Trebišovom (7. júla doma), Banskou Bystricou (10. júla doma) a v generálke nastúpia proti Bardejovu (17. júla doma). Ako je známe, novému trénerovi bude asistovať Marek Ondrík. Trénerom brankárov zostáva Pavol Penksa, kondičným Mário Burda.

O kádri

Na úvodnom zraze chýbalo viacero hráčov z jarného kádra na čele s kapitánom Igorom Žofčákom. Klubová ikona sa k mužstvu pripojí počas tohto týždňa, so žlto-modrými sa dohodol na pokračovaní spolupráce. Istý je odchod Mateja Markoviča, ktorý z rodinných dôvodov rozviazal zmluvu, kontrakty vypršali Ismarovi Tandirovi, Dimitriosovi Siopisovi, Cheickovi Alanovi Diarrovi a Ianovi Pinovi Solerovi. O služby španielskeho stopéra mal klub naďalej záujem, no nedohodol sa s ním na podmienkach. Po skončení hosťovania sú preč aj Sergey Ivanov, Ricardo Antonio Phillips Hinds, Danilo Špoljarič a Zuberu Sharani. Ten sa vrátil do Dunajskej Stredy, avšak v riešení je jeho pokračovanie pri Laborci. Do prípravy sa nezapojili ani Ukrajinci Rostyslav Dehtiar a Artem Vovkun, ktorých s najväčšou pravdepodobnosťou takisto v michalovskom drese už neuvidíme. V najbližších dňoch budú postupne prichádzať grécki legionári Georgios Neofytidis, Polydefkis Volanakis, Vasileios Ntotis a Dimitrios Popovits, takisto aj Španiel Alejandro Méndez García.

O nových hráčoch

Zatiaľ majú tréneri k dispozícii iba dvoch novicov. Zo susedného Trebišova prišiel na prestup 27-ročný nigérijský tvorca hry Wisdom Uda Kanu, ktorý sa v minulej sezóne stal v drese Slavoja s 18 gólmi najlepším strelcom druhej ligy. Rodák z Lagosu podpísal s MFK Zemplín dvojročný kontrakt. Druhou novou tvárou je urastený 26-ročný slovenský stopér Erik Šuľa, odchovanec trenčianskej akadémie naposledy pôsobiaci v Nitre. Bývalý hráč Bardejova, Popradu či Třinca je pri Laborci zatiaľ na skúške. V utorok by mal do Michaloviec pricestovať Nigérijčan so švédskym pasom Samuel Monday Ayinoko. Ide o 27-ročného stredného záložníka, ktorý bol naposledy hráčom švédskeho Varbergsu. Zemplínčania majú na lane aj rovnako starého útočníka Matúša Marcina, prešovského rodáka a bývalého mládežníckeho reprezentanta, ktorý v minulej sezóne hájil farby poľského klubu Elana Toruň. Vedenie klubu avizuje i posilnenie brankárskeho postu, v hľadáčiku sú aj stopér, krajný záložník a hrotový útočník. V mužstve zostáva defenzívny stredopoliar Martin Bednár, ktorému bude predĺžené hosťovanie z Dunajskej Stredy. Do prípravy sa zapojili aj talentovaní mladíci z vlastného dorastu, konkrétne Michal Tóth, Jakub Sova, Tobias Bujňaček, Zoran Záhradník a Samuel Kovalčin.

Absolvovali prvý tréning:

Tomáš Dráb, Patrik Rodák - Filip Vaško, Matúš Begala, Takuto Oshima, Tobias Bujňaček, Matej Trusa, Bankole Olawale Adekuoroye, Erik Šuľa, Matúš Vojtko, Michal Tóth, Martin Bednár, Jakub Sova, Daniel Magda, Zoran Záhradník, Wisdom Uda Kanu, Samuel Kovalčin, Martin Kolesár

Foto: Róbert Andrejov