Príprava je v polovici, káder sa rozrastá

2021-07-04 14:53:06

Sobotňajším duelom v Širokom proti druholigovej Podbrezovej sa michalovská letná príprava prehupla do druhej polovice. Počas tohto obdobia stihli absolvovať Zemplínčania štyri herné previerky, keď si postupne zmerali sily s Liptovským Mikulášom (1:2, gól Ntotis), Humenným (2:5, Trusa, Marcin), Lipanmi (3:0, Trusa 2, Méndez) a Podbrezovou (2:1, Marcin, Kvocera). Úvodné týždne sa niesli v znamení skúšania nových hráčov, ktorí by mali zaceliť diery po odchodoch Mateja Markoviča, Iana Pina Solera, Cheicka Alana Diarru, Ismara Tandira a ďalších.

„Testovali sme viacerých vytypovaných hráčov, ktorých sme chceli do kádra. Niektorí odišli a niektorí ostali. A pevne verím, že aj ostanú. V prvej polovici prípravy sme boli vo veľkom objeme a som veľmi rád, že to chlapci zvládli. Odtrénovali sme úplne všetko, čo sme si naplánovali. Trošku sme však museli regulovať tréningové jednotky, pretože tu na Zemplíne bolo v uplynulých dňoch teplejšie,“ konštatoval lodivod Miroslav Nemec, ktorému odpadli v príprave dva zápasy s kvalitnými súpermi – ambicióznym druholigistom FC Košice a maďarským prvoligistom Mezőkövesdom Zsóry SE, ktorého nahradili treťoligové Lipany. „Od začiatku prípravy sme mali dosť nahustený program, takže aj nám prišlo vhod, že sme s Košičanmi nehrali a mali sme voľný víkend.“

Pred žlto-modrými sú zvyšné tri týždne – ako vraví tréner Nemec – tvrdej roboty. „Ako som už v úvode prípravy povedal, všetko budeme podriaďovať k prvému majstrovskému duelu s Dunajskou Stredou, na ktorú chceme byť čo najlepšie pripravení. Viac sa už zameriame na hernú stránku, pôjdeme viac do individuálnych herných činností. Očakávame ešte príchod nejakých hráčov, ktorých si chceme otestovať,“ uviedol rodák z Banskej Bystrice, ktorý na otázku, do akej miery už stihol spoznať svojich nových zverencov, odpovedal: „Myslím si, že dokonale. Ešte sa potrebujem s niektorými hráčmi individuálne pozhovárať, avšak predošlých 21 dní mi bohate stačilo na to, aby som zistil, aké majú hráči silné aj slabé stránky či ako sú mentálne nastavení.“ Počas nasledujúceho týždňa odohrajú futbalisti MFK Zemplín ďalšie dva prípravné duely, oba s druholigovými celkami a oba na domácom ihrisku – v stredu 7. júla o 17. hodine s Trebišovom a v sobotu 10. júla o 16.30 hod. s Banskou Bystricou.

V porovnaní s úvodnými dňami prípravy je aj oveľa radostnejší pohľad na zloženie michalovského kádra, ktorý sa rozrástol o viacerých zaujímavých hráčov. Zatiaľ jedinou oficiálnou letnou posilou je nigérijský ofenzívny stredopoliar Wisdom Uda Kanu z Trebišova. K nemu by sa čoskoro mali pridať aj krídelníci Matúš Marcin (naposledy pôsobil v Erane Toruň) a Milan Kvocera (Banská Bystrica), stopér Erik Šuľa (Nitra), brankár Benjamín Száraz (Dunajská Streda) a pravý obranca Juraj Kotula (Brno), s ktorými sa už klub dohodol, resp. je blízko dohody na podmienkach zmluvy. Okrem nich sú pri Laborci na skúške ukrajinský brankár Andriy Kozhukhar z lotyšskej Valmiery, srbský stredopoliar Stefan Veličkovič z FK Čukarički Belehrad, stopér Michal Ranko (na titulnej fotke) zo Skalice a krajný záložník Sebastián Gembický z Trnavy. V najbližších dňoch majú ešte pribudnúť dvaja španielski futbalisti – jeden do stredu obrany, druhý do útoku. „Práve na tomto poste nás najviac tlačí topánka, hľadáme súceho zakončovateľa, pretože v kádri máme iba jedného útočníka Mateja Trusu,“ povedal Nemec, ktorý už má v tréningovom procese aj Gréka Dimitriosa Popovitsa.

Pohyby sa udiali aj smerom von z tímu. Preč sú už testovaní útočníci Vladimír Pyda z Lipian a Nigérijčan Christian Attah Junior z Třinca, s mužstvom sa nepripravuje ani Martin Bednár, ktorý odišiel na skusy do Českých Budějovíc. Vyzerá to tak, že definitívne zišlo aj z návratu odchovanca Stanislava Danka, ktorý s Michalovčanmi absolvoval zopár tréningov, ale na podmienkach sa nedohodol.