F. Šturma: Michalovce v prvej lige hanbu neurobia

2015-05-29 12:00:00

Zaujímavý rozhovor s českým kormidelníkom v službách MFK Zemplín Michalovce prinieslo Rádio Šport.

Po tom, ako sa Michalovce a Skalica dozvedeli, že okrem Banskej Bystrice smeruje do druhej ligy aj MFK Košice, vypukla obrovská radosť. Podľa najnovších správ ale ešte stále nie je isté, že do Fortuna ligy postúpia práve tieto dva celky. Tréner MFK Zemplín Michalovce František Šturma však verí, že jeho tímu už nič nestojí v ceste za splnením si toho najväčšieho sna, hoci o ňom stále hovorí veľmi opatrne. Zaujímavý rozhovor s českým koučom prinieslo Rádio Šport.

Futbalový klub je firma

Do konca sezóny vám zostáva odohrať ešte tri kolá. Aká je momentálne atmosféra v kabíne po tom, ako ste sa dozvedeli, že s najväčšou pravdepodobnosťou máte postup do Fortuna ligy vo vrecku?

"Zatiaľ sme v takom hektickom období. Sezóna vrcholí, no vyzerá to tak, že do najvyššej súťaže postúpia dva celky. Trochu sa nám vďaka tomu uvoľnili ruky a hráčom nohy. Verím však, že to dotiahneme do historického víťazného konca, ľudia si to zaslúžia."

Nastal už ten správny čas na to, aby Michalovce konečne nazreli do najvyššej súťaže?

"Myslím si, že áno. Ľudia v klube pracujú na vysokej úrovni, infraštruktúra, štadión, všetko je pripravené. Michalovce v prvej lige hanbu neurobia. Ľudia sú natešení, som presvedčený o tom ,že budú chodiť na naše zápasy. Všetci sa na to veľmi tešíme, už len nech to dobre dopadne."

Po preradení MFK Košice do druhej ligy budete jediným klubom z východného Slovenska vo Fortuna lige...

"Boli by sme radi, keby tu na východe bolo viac tímov v prvej lige, či už je to Prešov alebo Košice, ktorí dlhé roky pôsobili v najvyššej súťaži. Ale futbalový klub je firma, v ktorej musí všetko fungovať nie len po futbalovej stránke, ale aj po tej finančnej. Ak je firma v červených číslach a funguje zle, nemôže klub fungovať. U nás všetko funguje na výbornú, výplaty nemeškajú, hráči sú spokojní."

Ako vnímate fakt, že v prvej lige budete hrať so súpermi ako Senica, Myjava, Podbrezová či Zlaté Moravce, zatiaľ čo také bašty ako Prešov, Nitra, Banská Bystrica či Košice budú pôsobiť v druhej lige?

"Ako som už povedal, futbalový klub je firma. Keď v ňom máte tých správnych ľudí, tak to funguje. Možnože majitelia spomenutých klubov nezvolili tých správnych ľudí, a tí jednotlivé kluby riadili ako pred dvadsiatimi rokmi, keď do nich veľké firmy sypali peniaze. Nedokázali dobre hospodáriť. Asi preto dopadli tak, ako dopadli. V našich podmienkach nie je možné, aby hráči v týchto kluboch mali napríklad päťnásobok platu oproti normálu. To sa nedá utiahnuť večne. Niektoré kluby si to asi zle spočítali."

Čo si myslíte konkrétne o MFK Košice, ktorý nedostal licenciu pre najvyššiu súťaž?

"Keď som tu bol pred piatimi rokmi, tak Košice mali rovnaký problém už vtedy. Zdá sa, že ho len odďaľovali a zapĺňali dieru dierou. Avšak klobúk dole pred nimi, že to vydržalo toľko rokov, že to ustáli. Raz to ale muselo skončiť. Niečo tam po tej ekonomickej stránke asi nefungovalo tak, ako malo. Musíte mať rovnaký výdaj a príjem do klubu. Nemôžete mať väčší výdaj ako príjem, to nejde. Asi tam niekto robil futbal zle. Som rád, že po toľkých rokoch, čo sa tieto licencie rôzne obchádzali, či už na Slovensku, ale aj v Česku, tak sa pritvrdilo. Kto nespĺňa podmienky, nemá v súťaži čo robiť."

Káder potrebuje posilniť

Fortuna liga je na dosah. Rozmýšľate už teraz nad možnými posilami?

"V letnom období, keď sme vstúpili do tímu, tak tu bolo množstvo mladíkov, ktorých sme vytiahli z dorastu. V druhej lige vôbec nehrali. Postupne sa zapracovali a dnes dominujú v druhej lige. Prvá liga však zasa bude o niečom inom. Chlapci potrebujú nabrať skúsenosti. Aj preto musíme káder doplniť o niekoľko skúsenejších hráčov, potrebujeme vystužiť možno štyri alebo päť postov, aby sa tím skvalitnil."

V zostave máte viacero Španielov. Sú práve oni základom úspechu?

"Španieli majú iné základy ako tunajší futbalisti, práca s loptou je na lepšej úrovni, všetko v ich podaní je rýchlejšie. Preto sme ich angažovali. Chceme sa prezentovať ofenzívnym štýlom hry a oni nám v tom mali pomôcť. Aj legionári sa ale musia zdokonaľovať, pretože aj pre nich bude prvá liga niečo nové. Bude to pre nich výzva, uvidíme, či to ustoja. Zatiaľ sme ale spokojní, pretože do kádra zapadli výborne. Máme tu Samuela Bayóna, ktorý prešiel celou mládežníckou akadémiou Barcelony. Hrával s Messim či Xavim. Áno, potom sa nepresadil, hrával druhú španielsku ligu. Teraz má 32 rokov. My sme mužstvo postavili okolo neho a ide to."

Aké sú najväčšie prednosti vášho tímu?

"Snažíme sa hrať útočný, ofenzívny futbal. Keď sa pozriete na tabuľku, zistíte, že strieľame veľa gólov a inkasujeme minimálne. Je tam dravosť, rýchly pohyb, jednoduchá hra s loptou na jeden, dva dotyky. Hráme to, čo moderný divák vyžaduje."

Ste spokojný s fanúšikmi na Zemplíne?

"Je pravda, že teraz v posledných jarných zápasoch sú nám fanúšikovia veľkou oporou. Fandia, pomáhajú nám v ceste za historickým postupom. Na jeseň sme ale mali aj divákov, ktorí sa len prišli pozrieť na futbal ako do divadla. Vyhrávali sme síce 3:0, no oni nám ani nezatlieskali, nepovzbudili chlapcov. Ale zlepšili sa a to nás veľmi teší. Sme radi, že nám fandia. Snažíme sa pre nich vymýšľať rôzne akcie, niečo už vyšlo aj z hráčskej kabíny. Našli sme k sebe cestu. Sú to slušní diváci, ktorí si zaslúžia prvú ligu."

Zúženie Fortuna ligy je chyba

Máte už zmapovaných súperov vo Fortuna lige?

"Je to v nej podobné ako všade vo svete. Na čele sú Trenčín, Žilina, Slovan či Trnava, teda kluby, ktoré sú na tom lepšie finančne, zázemím, ligu hrajú dlhodobo. My, keď postúpime do najvyššej súťaže, budeme medzi klubmi, ktoré si musia svoju pozíciu vybudovať. Podobne, ako to urobili Myjava či Podbrezová. Stále sa budeme chcieť zlepšovať, po športovej i klubovej stránke. Bude to pre nás niečo nové. Budeme sa musieť neustále učiť a ešte viac pracovať."

Aký je váš názor na momentálny model druhej ligy, ktorá sa po základnej časti rozdelila na skupinu o postup a dve skupiny o záchranu?

"Osobne s tým nesúhlasím. V druhej lige bolo tento rok 24 mužstiev. Keby Košice dostali licenciu, tak by do najvyššej súťaže postupovalo iba jedno z nich. To je nespravodlivé. Rovnako ako fakt, že po 24 kolách sa druhá liga rozdelila a počítali sa len body získané s tímami postupujúcimi do najlepšej dvanástky. Nechápem to, pretože body by sa mali počítať s každým. Inak to znehodnocuje súťaž, ku koncu základnej časti tam už boli rôzne špekulácie. Nie je to domyslené a z môjho pohľadu je to neregulárne rozdelená súťaž. Malo by to byť jednoducho tak, že postúpi ten, kto získa najviac bodov. Je jedno, či ich získal s prvými šiestimi, alebo nie."

Po skončení budúcej sezóny sa bude znovu reorganizovať a Fortuna liga sa zúži na desať tímov. Čo si myslíte o tomto kroku?

"Znovu nesúhlasím. Nepáči sa mi, že z prvej ligy vypadáva len jeden tím. Najlepší model by bol, ak by vypadávali dvaja a dvaja by postupovali z druhej ligy. Vezmime si, že Banská Bystrica bola už po jeseni odstrelená. Keď budú niektoré kluby chcieť, tak dva alebo tri zo spodných priečok sa dohodnú a vždy si nájdu jedného obetného baránka, ktorého odstrelia. Ale ak by vypadávali dva tímy, tak pre ľudí by to už bolo zaujímavejšie. No a ten nový model, neviem, či to bude dosť atraktívne. Za sezónu sa bude hrať až štyrikrát s tým istým súperom. Áno, na Slovan, Trenčín či Žilinu sa ľudia prídu pozrieť, ale čo s ostatnými zápasmi?"

Energiu mu dodáva rodina

Z Michaloviec to máte do Českej republiky pomerne ďaleko. Ako často chodievate domov?

"Raz za tri alebo štyri týždne, tak na dva dni. Vrátim sa vždy plný síl. Rodina mi veľmi chýba, v Michalovciach som sám. Ale veľa voľného času nemám. Od rána do večera sa venujem futbalu, pospím si a na ďalší deň to začína odznova. V klube sme obetovali všetko pre úspech. Verím, že teraz sa nám to vráti."

Prestávka medzi starou a novou sezónou je na Slovensku tradične veľmi krátka. Čo plánujete?

"Máme už pripravenú letnú prípravu na oba varianty, veľmi si prajeme, aby to nakoniec bol ten variant s prvou ligou. Dovolenku by sme mali štrnásť dní, potrebujeme si od seba trochu oddýchnuť, veď sme neustále spolu. Hráči už ale v druhom týždni dovolenky budú mať individuálny plán na prípravu. Potom nám zostanú nejaké tri týždne do prvého zápasu, čo nie je veľa. Mali by sme stihnúť sústredenie a niekoľko prípravných zápasov."

Zdroj: profutbal. sk