Dvakrát v prvej šestke

2023-07-14 09:16:57

Osem rokov v najvyššej súťaži.

V minulom článku sme prešli už do sezóny 2017/18, kedy sa zmenil hrací systém najvyššej súťaže. Po novom sa liga rozdelila na základnú a nadstavbovú časť. Tá prvá pozostávala z 22 kôl, ďalších desať sa hralo v nadstavbách o titul a o záchranu. Samozrejme, pred sezónou má každý tím ambíciu ísť do prvej šestky, ktorá znamená nadstavbu o titul. Našim futbalistom sa to v prvom roku nepodarilo, keď skončili v základnej časti na ôsmom mieste. Teraz ale prichádzame k sezónam, kedy sa prienik do prvej šestky podaril.

Zlý štart, výborný záver

Michalovčania nemali ideálny štart do sezóny 2018/19. V prvých šiestich kolách získali iba jediný bod za domácu remízu 1:1 so Senicou a uzatvárali tabuľku. Následne síce doma zdolali Podbrezovú 2:0, prišli ale prehry v Senici a Nitre, a opäť pád na posledné miesto v tabuľke. Zverenci trénera Antona Šoltisa ale mali výbornú druhú polovicu jesennej časti. V deviatich dueloch prehrali iba na Tehelnom poli (0:6), vyhrali šesť, z toho posledné tri, a rázom sa dostali do prvej šestky. Tú si udržali aj vo zvyšných štyroch dueloch jarnej časti, v ktorých dvakrát tesne vyhrali a dvakrát remizovali 0:0 a do nadstavby išli z piateho miesta. To si nakoniec Zemplínčania udržali aj v nadstavbovej časti a dosiahli tak historicky najlepšie umiestnenie. To podčiarkli aj druhým postupom do semifinále Slovnaft Cupu, v ňom tentoraz nestačili na Žilinu. Zaujímavosťou je, že do streleckej listiny sa zapísali všetci útočníci v kádri.

Výsledky

Káder v sezóne 2018/19
Brankári: Matúš Kira, Gerard Bieszczad, Tomáš Dráb.
Obrancovia: Danylo Beskorovajnyj, Jose Carillo (2), Peter Kavka, Martin Kolesár, Til Mavretič, Alejandro Mitrano, Tomasz Nawotka (1), Denis Petro, Llazaros Rota (1), Dávid Špak, Dominik Špiriak, Ladislav Šosták, Matúš Vojtko (1).
Stredopoliari: Matúš Begala, Igor Žofčák (5), Martin Bednár (1), Roman Begala, Jozef-Šimon Turík (4), Stanislav Danko, Jakub Grič, Jose David Casado (1), Cheick Alan Diarra (4), Hovhanes Harutyunyan, Brian Iloski, Peter Kolesár (5), Christos Kontouriotis.
Útočníci: Armen Hovhannisjan (1), Martin Regáli (2), David Kurminowski (2), Sadam Sulley (4), Blažej Vaščák (2), Mamadou Tounkara (2), Jurij Zacharkiv (2).

Koniec Antona Šoltisa, opäť tri výhry na záver

Začiatok ďalšej sezóny mali Michalovčania opäť katastrofálny. Letné zmeny v kádri spôsobili, že v prvých troch kolách nezískali ani bod a po troch prehrách boli bez gólu na poslednom mieste v tabuľke. Následné víťazstvo 3:0 so Senicou a remíza 1:1 v Dunajskej Strede tím nakopla. V šiestich zápasoch Michalovčania prehrali iba raz, no prišli o útočníka Mateja Trusu, ktorý utrpel nepríjemnú zlomeninu nohy. V ďalších šiestich zápasoch ale Zemplínčania nevyhrali. Mrzela domáca prehra so Slovanom (0:1), ale najmä v Senici. Porážka 0:4 zo Záhoria definitívne zlomila krk trénerovi Antonovi Šoltisovi, ktorý mužstvo viedol od leta 2016. Za ten čas sa stal najdlhšie slúžiacim trénerom v lige. Jeho nástupcom sa stal dovtedajší asistent Jozef Majoroš, ktorý mužstvo nakopol. V troch záverečných dueloch jesene získalo mužstvo deväť bodov a zimovalo na štvrtej priečke. Michalovčania síce na úvod jari dostali debakel 1:8 od Trenčína, v ďalších troch dueloch ale získali sedem bodov a vybojovali si tak miestenku v nadstavbe o titul, do ktorej išli zo štvrtého miesta.

Neplánovaná prestávka narobila škrty

Michalovčania teda mali „zarobené“ na historicky najlepšie umiestnenie. Prišla však vynútená prestávka, ktorú spôsobil koronavírus a v súťaži sa viac ako tri mesiace nehralo. Vedenie ligy sa rozhodlo zúžiť nadstavbu o polovicu, a tak v nej nehral každý s každým doma vonku, ale iba raz. Michalovčanom prestávka ublížila asi najviac. Viacerým hráčom končili zmluvy a keďže nedošlo k dohode, dohrávalo iba torzo kádra z pred prestávky. Výsledkom boli tri vysoké prehry v Dunajskej Strede, na Slovane a v Žiline (0:5, 0:4, 0:5) a domáce remízy s Ružomberkom a Trnavou. Michalovčania padli na šieste miesto a neuspeli ani v následnej baráži o Európsku ligu, keď prehrali v Ružomberku 0:1. Relatívne dobre rozbehnutá sezóna tak skončila škvrnou na konci. Pred ďalšou sezónou prišlo k veľkej prestavbe kádra, na ktorú sme doplatili výsledkami. O tom ale až nabudúce...

Výsledky

Káder v sezóne 2019/20
Brankári: Matúš Kira, Rostislav Dehtiar, Matúš Dráb.
Obrancovia: Emre Bekir, Jose Carillo (1), Vadym Červak, Martin Kolesár, Dimitrios Konstantinidis (2), Til Mavretič, Alejandro Mendez, Denis Petro, Llazaros Rota (1), Ian Soler Pino (1), Dávid Špak, Matúš Vojtko.
Stredopoliari: Roman Begala, Matúš Begala, Patrik Chovan, Stanislav Danko (1), Cheick Alan Diarra, Jakub Grič, Hovhannes Harutyunyan, Peter Kolesár (2), Lukáš Lukčo, Christos Kountouriotis (1), Emmanuel Mensah, Pedrito Martinez (2), Georgyis Neofytidis, Marián Pásztor, Dimitrios Popovits, Kyriakos Savvidis, Jakub Sova, Jozef-Šimon Turík (1), Igor Žofčák (2).
Útočníci: Matej Trusa (2), Sidibe Modibo (8), Milan Kvocera (2), Armen Hovhannisjan (2).