Petržela oslávil sedemdesiatku

2023-07-22 11:38:23

MFK Zemplín trénoval od júna 2010 do apríla 2012.

Obrovské meno si urobil v Zenite Petrohrad. Prišiel doň ako tréner, ktorého Rusi nepoznali. Ako jeden z prvých zahraničných. A urobil revolúciu. Nielen v kabíne a v štýle hry, ale i v iných záležitostiach. V klube sa zaviedli vkusné obleky. Do jeho príchodu vyzerali cesty Zenitu ako ukážka rôznych druhov módy. Na výjazdy do lietadla mohli ísť zrazu aj novinári. Dovtedy nepredstaviteľné. Dobrý ťah. Pozitívne referencie sú lepšie ako negatívne. V každom prípade, Zenit bol zrazu v médiách vo veľkom objeme. Už sa nehovorilo a nepísalo len o moskovských kluboch Spartaku, Diname, Lokomotive a CSKA. Bývalý útočník a neskôr úspešný tréner Vlastimil Petržela oslávil vo štvrtok 70. narodeniny.

Narodil sa 20. júla 1953 v Prostějove. Počas hráčskej kariéry nastupoval ako útočník za Kraslice na Hané (1960 - 1970), SK Prostějov (1970- 1974, 1976 - 1978), Zbrojovku Brno (1974 - 1976), Sigmu Olomouc (1978- 1980), RH Cheb (1980 -1981) a Slaviu Praha (1981 - 1985). V najvyššej československej súťaži odohral 116 zápasov a strelil 36 gólov. V reprezentácii ČSSR odohral dva zápasy. Jeden z nich – proti Kuvajtu – bol na majstrovstvách sveta 1982 v Španielsku. Neskôr sa z neho vyprofiloval špičkový tréner. V Česku viedol Slovan Liberec (1992 - 1995), Slaviu Praha (1986 - 1987, 1990 - 1992), Spartu (1996), Bohemians (1996 - 2002), Mladú Boleslav (2002), v rokoch 2002 - 2006 trénoval Zenit Petrohrad, potom Sigmu Olomouc (2006 – 2007), Neftči Baku (2007 – 2008) a Baník Ostrava.

REVOLÚCIA V ZENITE

Poviete Petržela, dodáte Zenit. Začiatky boli ostré. Vyhodil ôsmich hráčov, starších, ostrieľanejších, doviedol futbalistov z Česka (Kincl, Horák, Mareš, Flachbart, Šírl i Hartig, ktorý bol neskôr v Artmedii) a Slovenska, nechal klub nakúpiť juniorských reprezentantov. Zenit omladol… „Zo začiatku ma všetci odpisovali a nadávali mi, že som Zenit rozbil. Z nových hráčov som však urobil futbalistov, a tí starší, ktorých som vyhodil, sa nikde poriadne neuplatnili!“ hovoril neskôr. Zmenil aj systém hry: „Nechcel som hrať ten ich zastaralý a tupý futbal.“ Potom prišli prvé výsledky, Zenit stúpal v Rusku, začal sa ukazovať v Európe. Hral atraktívne. Dmitroj Loskov, kapitán Lokomotivu, sa vyjadril, že Zenit hrá „v Rusku ďaleko najatraktívnejší futbal“. Český kouč si získal hráčov, ktorí pochopili, že táto cesta je užitočná i pre nich. Aleksander Keržakov, najväčšia hviezda tímu, sa vyjadroval, že sa teší na každý tréning. On i ďalšie hviezdy pri možných odchodoch hovorili, že v klube ostanú vtedy, keď ostane i Vlastimil Petržela. V roku 2004 českému trénerovi predĺžili zmluvu do roku 2007 a nové kontrakty podpísali i čakajúci lídri. „Veľmi ma to potešilo, všetci reprezentanti predĺžili zmluvy,“ povedal vtedy český kormidelník. Predlžovanie jeho kontraktu sa nieslo v eufórii, vedenie klubu mu hovorilo, že z neho spraví Alexa Fergusona. Škót bol vtedy v Manchestri United už 18 rokov… Ruské médiá nezabúdali pripomenúť, že Vlastimil Petržela mal na stole ponuku z Ajaxu Amsterdam, ale ostal v Petrohrade.

S ČONTOFALSKÝM A ŠKRTELOM

V Zenite mal okrem českých hráčov dvoch Slovákov. Brankára Kamila Čontofalského a potom i mladého Martina Škrtela. Čontofalský bol pritom v Zenite takmer ako v zlatej klietke. V pozícii jednotky figuroval Viačeslav Malafejev, dvojka bol Kamil Čontofalský. Obaja skvelí brankári a reprezentanti svojich krajín. „Takých brankárov som ešte pod sebou nemal,“ povedal vtedy Vlastimil Petržela. Martina Škrtela označil za jedného z najlepších stopérov, akých vo svojich tímoch mal a predpovedal mu skvelú kariéru. Stopercentný zásah… Mohol mať aj tretieho a štvrtého Slováka. Veľmi chcel Radoslava Zabavníka a Karola Kisela… „Sedel som pri internete a hľadal som pravého obrancu. Samozrejme, musel to byť reprezentant,“ vysvetľoval. Našiel Radoslava Zabavníka. Spojil sa s Dušanom Galisom, vtedy reprezentačným trénerom Slovenska. Ten krajného beka odporúčal. Rovnako Jozef Bubenko. Na ľudskú stránku sa opýtal Kamila Čontofalského. Opäť plusové body pre Zabavníka. Jediný mínusový bol postoj vedenia CSKA Sofia, ktoré slovenského reprezentanta pustiť nechcelo. Záujem mal ešte aj o Karola Kisela. Tiež nevyšlo.

HORE CEZ PREKÁŽKY

Nebolo to ľahké. Ani stúpanie Zenitu, dovtedy priemerného ruského klubu. Mal za sebou Gazprom, ale moskovské kluby nemali o nič slabších sponzorov. A v ruskom klubovom futbale zastávali silnú pozíciu. Za Petrželu ešte Zenit tituly nevyhrával. Chystal sa však na to. „Boli sme nepripravení… Mysleli sme si, že nás nič neprekvapí, darilo sa nám v Pohári UEFA. Z druhej strany sme nerátali s niečím podobným, čo sa stalo v Česku, že by nás rozhodcovia mohli zničiť. Zrazu sa na zápasoch začali objavovať mladí rozhodcovia, ktorých nik nepoznal, alebo starí, ktorí končili,“ hovoril Vlastimil Petržela. Hráči Zenitu zrazu videli viac žltých a červených kariet. „Vrchol bol, keď delegát napísal správu do zápisu, že Šírl s Radimovom ťahali asistenta za dres. Jeden dostal stop na sedem, druhý na päť zápasov… Pritom to nik nevidel,“ konštatoval. Zenit však bol na svojej ceste hore nezastaviteľný. Najprv si získal obrovskú podporu v meste. Nevský prospekt bol zrazu plný fanúšikov a starý štadión kapacitne nestíhal. V roku 2003 bol vicemajster, vyhral ruský Ligový pohár, pod Petrželom už patril k špičke. V roku 2006 sa dostal do štvrťfinále Pohára UEFA.

GAMBLERSTVO

S Vlastimilom Petrželom sa spája aj iná vec. Od septembra 2008 sa štyri mesiace liečil z patologického hrania a nadmerného užívania liekov. Prepadol atmosfére kasína a rulete. „Zo začiatku to bolo hrozné a dosť tvrdé, neveril som, že vydržím. Veľa ľudí to vzdá, podpíše reverz, ale hneď za bránami liečebne skončí v prvej herni alebo krčme. Ako postupovala liečba, bol som si čím ďalej tým viac istý, že ju dokončím. Aj vďaka mojej manželke Zuzane,“ povedal Vlastimil Petržela v rozhovore pre MF Dnes. Nutnosť ísť sa liečiť vraj bola zjavná. „Mesiac pred nástupom na liečenie bol kritický. Môj život bola už len ruleta, strácal som záujem o všetko. Mal som problém sústrediť sa i na to, čo mám najradšej - futbal. Nevedel som, ako ďalej. Najviac ma na rulete priťahovalo uspokojenie z hry. Nehazardoval som z túžby po peniazoch ako iní. Je pravda, že som prehral šialenú sumu. Bola by za ňu menšia a pravdepodobne aj väčšia fabrika,“ uviedol v spomínanom rozhovore. V inom interview muž, ktorý v Zenite zarábal v úspešnejších obdobiach aj 300-tisíc eur mesačne, dodal, o akú sumu išlo. „Otočil“ vraj 500 miliónov českých korún. Neznamená to, že aj toľko prehral.

V MICHALOVCIACH

V rokoch 2010 - 2012 viedol druholigové Michalovce. Už len správa o tom, že taký tréner príde na východ, pôsobila senzačne. „Dozvedeli sme sa, že je voľný, získali sme na neho kontakt a pustili sme sa do rokovaní…“ povedal vtedajší predseda predstavenstva akciovej spoločnosti MFK Zemplín Michalovce Igor Šoltinský. „Keď mi zavolal, chvíľu som sa smial,“ prezradil neskôr tréner. Ale dohodli sa! Pri kormidle Zemplína bol Vlastimil Petržela, ktorý mal na východe podľa vlastných slov (logicky) najnižší plat vo svojej kariére, jeden a pol sezóny. Tím viedol v 58 zápasoch (25-11-22, skóre 85:86), v ktorých získal 86 bodov. Štyri prehry po sebe so skóre 2:13 boli aj naňho priveľa. Skončil po vzájomnej dohode a s tým, že v Michalovciach tvrdili, že naňho nemôžu povedať krivé slovo. Potom si sadol na lavičku druholigovej Viktorie Žižkov. Od roku 2014 prebral druholigový Vlašim, potom Baník Ostrava, v ktorom ešte chvíľu pôsobil ako poradca majiteľa. Nasledoval Zlín a v posledných rokoch pôsobí pri mládeži Vlašima.

Zdroj: denník Šport