Tuhý boj o záchranu

2023-07-24 21:28:08

Osem rokov v Niké lige.

V mapovaní našich doterajších ôsmych sezón v najvyššej futbalovej súťaži prichádzame k tým, ktoré máme v pamätí najviac. Prichádzame totiž k posledným trom sezónam, ktoré nám popravde vôbec nevyšli. V každej jednej sme nesplnili cieľ účasti v nadstavbe o titul, v každej jednej sme museli meniť trénerov a v každej jednej sa skloňovalo slovo záchrana...

Výrazné zmeny v kádri

Ako sme spomínali už v minulom článku, pred sezónou 2020/21 došlo v našom kádri k viacerým zmenám. Odišli hráči, ktorí predtým zbierali skúsenosti v najvyššej súťaži a ich náhrady prichádzali pomenej. Doplatili sme na to zlým štartom do sezóny, v ktorej sme nenadviazali na výsledky z predošlých dvoch.

Od samého začiatku sme sa pohybovali v spodných vodách a viackrát sme dokonca boli buď na poslednom dvanástom mieste, alebo na priečke jedenástej zaručujúcu baráž s druhým druholigistom. V prvých troch kolách sme zakaždým prehrali. S nula bodmi či nula strelenými gólmi sme boli na dne tabuľky. Z neho sme sa vyškriabali po tesnom víťazstve 1:0 nad Senicou. V ďalších troch kolách sme zaknihovali iba jeden bod a opäť sme boli tam, kde aj pred štvrtým kolom... Po dvoch novembrových domácich porážkach so Slovanom a Senicou, za ktoré mohol aj koronavírus v našej šatni, sa už začalo skloňovať slovo kríza. Našťastie, v závere jesene prišlo naše najlepšie obdobie v sezóne. Bodovali sme vo všetkých štyroch dueloch a dostali sme sa na jesenné ôsme miesto. Relatívne dobre, remízou v Žiari nad Hronom, sme odštartovali aj jarnú časť, potom ale prišli domáca prehra so Sereďou a v Dunajskej Strede, ktoré znamenali definitívu nadstavby o záchranu. Ani v nej sa mužstvo nedokázalo chytiť a po prehre doma s Pohroním prišlo k odvolaniu trénera Jozefa Majoroša. Jeho nástupcom sa stal Anton Šoltis, ktorý síce začal prehrou v Seredi, v následných piatich dueloch ale družstvo neprehralo a nielenže sa zachránilo, ale po výhre 4:0 v Nitre v poslednom kole sa dokonca vyhlo aj baráži.

Výsledky v sezóne 2020/21

Káder: Matej Markovič, Rostislav Dehtiar, Tomáš Dráb - Martin Kolesár, Samuel Kovalčin, Daniel Magda, Alejandro Mendez, Filip Vaško, Ian Pino Soler, Dimitrios Siopis, Matúš Vojtko, Artem Vovkun - Bankole Adekuoroye, Martin Bednár, Matúš Begala, Cheick Alan Diarra, Adam Griger, Sergej Ivanov, Christos Kountouriotis, Lukáš Lukčo, Georgios Neofytidis, Vasileios Ntotis, Takuto Ošima, Dimitrios Popovits, Kamil Rečičár, Jakub Sova, Danilo Spoljarič, Michal Tóth, Igor Žofčák - Matej Trusa, Ismar Tandir, Maksim Hirnij, Sidibe Modibo, Ricardo Phillips, Sharani Zuberu.  

Dobrý záver jesene, zlý vstup do jarnej časti

Pred sezónou 2021/22 prišlo k ďalším zmenám v kádri, ako aj v realizačnom tíme. Novým trénerom sa stal Miroslav Nemec, ktorý začal výborne. Výhrou 4:1 nad Dunajskou Stredou. Následné tri prehry v rade nás ale vrátili na zem. Potom to už bolo ako na hojdačke. Tri výhry v rade nás v polovici základnej časti vrátili do boja o hornú šestku, prichádzali ale aj zápasy, ktoré nám nevyšli. Bol ním aj domáci súboj s posledným FK Pohronie, ktoré v základnej časti víťazilo iba s nami... Po siedmych prehrách v rade bola zabudnutá séria z polovice základnej časti a hovorilo sa aj o výmene trénerov. Tých zachránil posledný duel v Zlatých Moravciach, kde sme vyhrali 1:0. Boli sme tak v hre o nadstavbu o titul, tú sme si ale prehrali hneď v prvom jarnom kole doma so Sereďou (0:1). Ten ako by predurčil zlú jarnú časť, ktorá vyvrcholila prehrou v Senici a ďalšou zmenou trénera. Miroslava Nemca nahradil Norbert Hrnčár, ktorý aj vďaka trom víťazstvám 1:0 bezpečne doplával k záchrane a vyslúžil si aj predĺženie spolupráce s naším klubom.

Ani Miroslav Nemec nedokončil sezónu. Jeho nástupcom sa stal Norbert Hrnčár.

Výsledky v sezóne 2021/22

Káder: Andrij Kožuchar, Benjamín Száraz, Matej Vajs - Alfonso Artabe Meca, Martin Kolesár, Juraj Kotula, Daniel Magda, Alejandro Mendez, Michal Ranko, Erik Šuľa, Filip Vaško, Polydefkis Volanakis - Sebastián Gembický, Matúš Begala, Vasileios Ntotis, Takuto Ošima, Brian Peňa, Dávid Petrík, Dimitrios Popovits, Jakub Sova, Igor Žofčák - Wisdom Kanu, Matúš Marcin, Kubilay Turkyilmaz, Zoran Záhradník.

Záchrana až v poslednom kole

Po sezóne 2021/22 sme sa v najvyššej súťaži rozlúčili netradične až s troma tímami. Okrem FK Pohronie, ktoré zostúpilo športovou cestou, ÚLK neudelil licenciu ani Seredi a Senici, súťaž tak mala netradične až troch nováčikov. Jedného z nich, Banskú Bystricu, sme doma zdolali v prvom kole 2:0. Zvýšeným ambíciám pomohla aj remíza 1:1 v Poprade s Liptovským Mikulášom. Keď sme následne v treťom kole vyhrávali na Tehelnom poli so Slovanom po polčase 2:0, v „živej tabuľke“ sme boli na jej čele. Slovan ale otočil, vyhral 4:2 a začal tak našu sériu troch prehier, ktoré nás zosunuli do druhej šestky. Do nej nás ešte viac zarazila domáca prehra s posledným Lipovským Mikulášom, po ktorej sme sa ale odrazili k výbornému záveru jesennej časti. V následných piatich zápasoch sme prehrali iba nešťastne doma so Slovanom (0:1) a keby sme zabodovali v poslednom jesennom zápase v Trnave (1:4), boli by sme v prvej šestke. Na ňu sme po jeseni strácali iba jeden bod, absolútne nám ale nevyšiel štart do jarnej časti. V štyroch dueloch základnej časti sme získali len dva body, čo nám na postup do nadstavby o titul nestačilo.

Dvoma remízami sme ale začali sériu ôsmych duelov bez prehry, ktorá nám mohla posilniť pozíciu v tabuľke. Žiaľ, iba mohla. Z ôsmych duelov sme totiž vyhrali len dva a preto sme stále nemali definitívu záchrany. Navyše, po troch prehrách v rade sme boli dokonca v hre o baráž. Od nej nás delili iba dva body a preto sa vedenie klubu rozhodlo konať. Pred posledným kolom odvolalo trénera Norberta Hrnčára, ktorého na posledný duel nadstavby so Zlatými Moravcami, ktorý bol aj priamym súbojom o nadstavbovú jedenástu priečku, nahradil športový riaditeľ klubu Vladimír Rusnák. Ten to s tímom po výhre 1:0 zvládol. Posledné tri sezóny sme sa teda skôr zachraňovali, ako hrali v pokojných vodách stredu tabuľky. To, v akých poschodiach sa budeme pohybovať v nasledujúcej sezóne ukážu už najbližšie týždne a mesiace... 

Výsledky v sezóne 2022/23

Káder: Andrij Kožuchar, Benjamín Száraz, Matej Vajs - Juraj Kotula, Daniel Magda, Alejandro Mendez, Michal Ranko, Filip Vaško, Polydefkis Volanakis, Zvonko Ceklič, Jaroslav Holp, Saša Marjanovič - Matúš Begala, Takuto Ošima, Juši Šimamura, Brian Peňa, Dávid Petrík, Jakub Sova, Igor Žofčák, Usman Adekunle Issa, Vasileios Ntotis, Sainey Njie, Tibor Slebodník - Wisdom Kanu, Matúš Marcin, Zoran Záhradník, Lukáš Jánošík, Matija Krivokapič, Norbert Matta.