Historický strelec verí v úspešný štart

2023-07-27 20:44:59

V sobotu vstúpia futbalisti MFK Zemplín Michalovce do svojej deviatej sezóny v Niké lige.

Do deviatej sezóny v najvyššej futbalovej súťaži vstúpia v sobotu hráči MFK Zemplín Michalovce. Od novej sezóny už nie jediný tím z východu Slovenska (nováčikom je FC Košice) sa v posledných troch rokoch musel viac zameriavať na záchranu, ako na boj o stred tabuľky a preto do blížiacej sa sezóny nevstupuje s veľkými očami.

Na nervozite mu nepridalo jedenásť odchodov, či až päť prehier v príprave zo siedmych duelov. Ako sa hovorí, chlieb sa láme až v sezóne. A tá začne tento víkend. Pred ním majú Michalovčania tie ciele, aké mali na začiatku predošlých sezón. Cieľom je vyhnúť sa záchrane, lákať diváka na štadión a zabojovať o hornú polovicu tabuľky. Ten však má všetkých dvanásť účastníkov novej Niké ligy...

Stabilizovanejší káder prinesie lepšie výsledky

Po minulej sezóne neostal v michalovskej šatni kameň na kameni. Odišlo až jedenásť hráčov (jeden sa možno vráti...), nateraz prišlo sedem. Možno aj preto prišlo k nie najlepším výsledkom v príprave. Michalovčania prehrali päť zo siedmych duelov a skórovali v nich iba dvakrát. „Ten prvotný cieľ bude stabilizovať káder. Nemáme ho kompletný. Rád by som mal mužstvo s dvadsiatimi hráčmi a troma brankármi. Budem rád, keď budú mať kvalitu. Keď sa tak stane, určite dosiahneme lepšie umiestnenie, ako tomu bolo minulý rok. Ďalším cieľom je vyhnúť sa boju o záchranu. Cieľom je každým zápasom pridávať a ako povedal na tlačovke majiteľ klubu, pobiť sa o hornú šestku. To budeme môcť ale splniť až vtedy, keď budeme mať káder kompletný, čo teraz ešte nemáme,“ uviedol krátko pred štartom ligy tréner tímu Marek Petruš.

Danko sa vracia skúsenejší

Jedným z novicov v kádri je 29-ročný stredopoliar Stanislav Danko. Michalovský odchovanec odišiel po úspešnej sezóne 2019/20, kedy sa Zemplínčania po druhýkrát v rade prebili do nadstavby o titul. V následnej sezóne hrával v Seredi, posledné dve strávil v druholigovom Trebišove. „Som strašne rád, že som po troch rokoch späť a zahrám si opäť ligu v materskom klube. Vraciam sa skúsenejší. Verím, že skúsenosti odovzdám mladším hráčom a že budem pre tím prospešný,“ rozhovoril sa už skúsený stredopoliar. K cieľom sa historicky prvý strelec michalovského gólu v najvyššej súťaži vyjadril podobne ako tréner Petruš. „Musíme sa pozerať na to, že posledné tri sezóny sme sa zachraňovali a ísť tak do sezóny skromnejšie. Musíme hrať od zápasu k zápasu a posúvať sa vyššie a vyššie. Začať by sme mohli už v sobotu,“ pokračuje prvý strelec michalovského gólu v najvyššej súťaži.

V sobotu sa pozerať sami na seba

Michalovčanov čaká ostrý štart do súťaže. V sobotu na svojej pôde privítajú aktuálneho vicemajstra DAC 1904 Dunajská Streda, ktorého naposledy zdolali pred viac ako dvoma rokmi, v prvom kole sezóne 2021/22. „Je na čase to zmeniť,“ smeje sa Stanislav Danko a hneď na to k sobote už vážnejšie dodáva. „Favoritom bude náš súper. Toho si počas celého týždňa analyzujeme. Vieme, že vypadli relatívne skoro z európskeho pohára, no určite sa z toho budú chcieť čo najskôr dostať. Ja ale verím, že nejaký bodík doma v sobotu získame.“

„Síce vypadli v prvom predkole Konferenčnej ligy, no kvalitu určite majú. To vypadnutie na nich určite zanechalo stopy. My sa v prvom rade musíme sústrediť sami na seba. Musíme hrať srdiečkom a podať výkon na hranici našich možností. Musíme hrať s nasadením a uvidíme, na čo to bude v sobotu stačiť,“ reaguje na otázku sobotňajšieho zápasu tréner Marek Petruš, ktorý má ešte jeden otáznik v základnej zostave.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)