Premiéra po tretíkrát s DAC

2023-07-28 12:00:25

Po tretíkrát sa stane, že DAC bude našim prvým súperom v sezóne.

Najbližšiu sobotu odštartujeme našu púť Niké ligou v sezóne 2023/24. Súperom v prvom kole bude lanský vicemajster FC DAC 1904 Dunajská Streda, v ktorom hrajú aj naši dvaja odchovanci – útočníci Matej Trusa a Zoran Záhradník, ako aj krajný obranca Alejandro Mendez, ktorý do DAC prestúpil v zime. Náš sobotňajší súper sa momentálne rýchlo musí spamätať z nečakaného vypadnutia v pohárovej Európe, keď v prvom predkole Európskej Konferenčnej ligy nestačil na gruzínsky FC Dila Gori.

S DAC odštartujeme sezónu už po tretíkrát. V sezóne 2018/19 sme mali začať domácim duelom so Žilinou, epidémia osýpok na Zemplíne ale spôsobila odklad duelu na neskorší termín a my sme štartovali v druhom kole práve na Žitnom ostrove. V sobotu na deň presne pred piatimi rokmi sme tam prehrali 1:4. Zaujímavosťou je, že rovnaký výsledok sa zrodil aj v prvom kole sezóny 2021/22, kde sme DAC po góloch Kanuho, Begalu, Žofčáka a Vaška pred niečo vyše doma rokmi zdolali rovnako 4:1. Mimochodom, bola to naša posledná výhra nad Dunajskou Stredou. Ďalšou zaujímavosťou je, že už dvaja naši tréneri mali premiéru práve proti Dunajskej Strede. V oboch prípadoch sme vysoko vyhrali. V dotyčnej sezóne 2021/22 to bola úspešná premiéra Miroslava Nemca, v novembri 2019 mal zase ešte úspešnejšiu premiéru Jozef Majoroš, ktorého tím zdolal DAC 5:0! Je to najvyšší rozdiel v skóre vo vzájomných dueloch a zrodil sa ešte dvakrát na Žitnom ostrove. Bolo tak v poslednom kole nadstavby o titul v sezóne 2018/19 a rovnako tak v prvom kole skrátenej nadstavby o titul o sezónu neskôr. S DAC Dunajská Streda tak budeme mať premiéru v sezóne po tretíkrát a po tretíkrát sa aj stane, že premiéru s týmto tímom si odkrúti náš hlavný tréner. 

Náš sobotňajší súboj s Dunajskou Stredou bude už 22 vzájomným. Výhra 4:1 zo začiatku sezóny 2021/22 bola jednou zo štyroch, dvakrát sa nám ešte podarilo s DAC remizovať. V ostatných pätnástich prípadoch sme ťahali za kratší koniec. Náš prvý vzájomný súboj sa datuje do sezóny 2015/16, kedy sme doma prehrali 0:3. Na prvý bod sme čakali do 28.kola tejto sezóny, kedy sme doma po góle Michala Hamuľaka remizovali 1:1. Mimochodom, na 1:1 vtedy vyrovnával Roland Černák, čerstvá posila nováčika piatej ligy Juh ŠK Nacina Ves. Prvého víťazstva sme sa dočkali v sobotu dvadsiateho augusta 2016, kedy o našej výhre rozhodol Martin Koscelník. Následne sme DAC zdolali ešte trikrát, naposledy ako píšeme v prvom kole sezóny 2021/22. V troch posledných dueloch sme nezískali ani jeden bod a dokonca ani neskórovali...

Celok zo Žitného ostrova vlani obsadil v lige druhú priečku, hoci podstatnú časť súťaže bol aj vo vedení. Doplatil na horší výsledkový záver, kedy ho predstihol Slovan Bratislava. Počas leta prišlo k viacerým zmenám v kádri. DAC opustili krajní obrancovia Blackman a Davis, ako aj stredný obranca Kružliak. Hosťovania sa skončili aj Fazlagovičovi so Szánthom. Naopak, po hosťovanie sa na trvalý prestup zmenilo útočníkovi Željkovi Gavirčovi. Do útoku pribudol k najlepšiemu ligového strelcovi Krstovičovi aj náš odchovanec Matej Trusa, ktorý prišiel z Plzne. Minulú sezónu hosťoval v Hradci Králové. Z Plzne prišli k trénerovi Andrejovi Guľovi aj jeho ďalší dvaja bývalí zverenci – stredný obranca Filip Kaša a stredný záložník Aleš Čermák, na kraj obrany zase z Poľska pribudol ďalší bývalý Guľov zverenec Konrad Gruszkowski. Tento týždeň do kádra pribudol aj slovenský reprezentačný stredopoliar Christán Herc, ktorý sa do DACu vracia po štyroch rokoch.

Káder DAC pre sezónu 2023/24
Brankári: Erik Gyurákovics (Maďarsko), Daniel Veszelinov (Maďarsko), Attila Németh, Samuel Petráš.
Obrancovia: Mateus Brunetti (Brazília), Yhoan Andzouana (Kongo), Alejandro Mendez (Španielsko), Filip Kaša (Česká republika), Márk Csinger (Maďarsko), Norbert Urblík, Spyridon Risvanis (Grécko), Konrad Gruszkowski (Poľsko), Carlos Pinto (Portugalsko). 
Stredopoliari: Aleš Čermák (Česká republika), Milan Dimun, Zsolt Kalmár (Maďarsko), Máté Szolgai, Dominik Veselovský, Milán Vitális (Maďarsko), Christián Herc, Miroslav Káčer, Riquelme Rodrigues Mendes (Brazília).
Útočníci: Janis Niarchos (Grécko), Ammar Ramadan (Sýria), Zoran Záhradník, Nikola Krstovič (Čierna Hora), Matej Trusa, Željko Gavrič (Srbsko).