Remíza hodná aj troch bodov

2023-07-31 19:14:04

Futbalisti MFK Zemplín v prvom kole prekvapili verejnosť a možno aj sami seba.

Futbalová Niké liga hneď na úvod v prvom kole priniesla prekvapenia. Jedno sa zrodilo aj na Zemplíne, kde v príprave nevýrazní Michalovčania odohrali vyrovnanú partiu s vicemajstrom z Dunajskej Stredy. Aj keď bol DAC aktívnejší, svoju prevahu na gól nezužitkoval, a tak síce aj po sobote platí, že Michalovčania neskórovali proti Dunajskej Strede už viac ako tri roky, no tentoraz ani neinkasovali a bezgólová remíza ich tešila rozhodne viac...

Čisté konto patrí celému mužstvu

Už od úvodu mali hostia prevahu. Tú ale nedokázali pretaviť nielen v gól, no ani v čistú gólovú šancu. Najbližšie k tomu bol kanonier Krstovič, ktorého krížna strela ale tesne vedľa a v samom závere aj prekvapujúco iba striedajúci Zsolt Kalmár, ktorého projektil sa od žrde a brankára Száraza odrazil mimo troch žrdí. „Mal som trochu šťastie. Od žrde sa mi to odrazilo do lýtka a von z priestoru brány. Myslím si ale, že sme tomu šťastiu išli oproti a bod sme si za predvedený výkon zaslúžili. Sme s ním veľmi spokojní,“ zdôraznil po zápase jeden z najlepších hráčov na ihrisku, brankár Zemplína Benjamín Száraz. „Dunajská Streda bola favoritom a mala tu vyhrať. My sme vedeli, že budú silnejší na lopte a tomu sme prispôsobili aj taktiku. Nakoniec nám to vyšlo. Čisté konto ma teší, ale je to zásluha celého mužstva,“ pokračuje adept na muža v zostave kola, ktorý sa zrejme o tento post pobije s košickým ochrancom svätyne Matúšom Kirom. Ten ustál tlak majstra Slovana Bratislava a Košičanom v ich vynovenej premiére v najvyššej súťaži pomohol k bodu taktiež za remízu 0:0.

Káder potrebujú stabilizovať

Tréner Marek Petruš mal po nevydarenej príprave aj starosti so zložením svojej zostavy. Nemohol totiž počítať s troma hráčmi. V príprave sa zranila ofenzívny opora Lukáš Janošík, ktorý sa iba teraz dáva dokopy a k dispozícii nemal ani dvojicu krajných obrancov Lukáš Šimka a Francka Bahiho. Šimko nemohol hrať pre trest, ktorý dostal v poslednom zápase Tatrana Prešov, no a Bahiho štart si neprial ŠTK Šamorín, z ktorého je na Zemplíne na hosťovaní. Týmto stratám prispôsobil Petruš aj zostavu. Duel prvého kola odohral v inom systéme, s troma stopérmi. Jeho tím odolával tlaku hostí, ktorých nepustil do jedinej čistej šance a nakoniec ubránil cennú remízu, po ktorej boli určite spokojnejší Michalovčania. „My si tento bod veľmi vážime, pretože sme ho získali proti silnému súperovi. Vedeli sme, že skoro celý čas budeme na našej polovici ihriska. Z toho sme vychádzali aj v príprave. Mrzí ma, že smerom dopredu nám nevyšli nejaké veci, chceli sme ich uhrať lepšie. Na druhej strane, teší ma defenzívna činnosť celého mužstva, ktorá bola výborná a na hranici obetavosti,“ hodnotil michalovský tréner duel prvého kola.

Petruš cíti, že jeho mužstvo ešte nie je stabilizované a preto tlačí na vedenie, aby sa najvýchodnejší účastník najvyššej súťaže posilnil. V druhom kole v Trenčíne by už mal mať k dispozícii potrestaného Šimko aj Bahiho. Hrať by mohol už aj stredný záložník Sainey Njie, ktorý by mal prísť opäť na hosťovanie z Dunajskej Stredy, no a v hre je aj príchod ďalších hráčov, či možné uzdravenie Jánošíka. „Náš káder ešte nie je kompletný. Musíme sa ešte posilniť o dvoch - troch hráčov. Keď sa nám to podarí, tak potom bude náš herný výkon smerom dopredu lepší,“ pokračuje Petruš. Získaný bod s vicemajstrom môže byť pre jeho tím vzpruhou. „Ja si myslím, že áno. My v prvom rade potrebujeme káder stabilizovať a potom bude rásť aj náš výkon. Verím v to, že do ďalšieho zápasu pôjdeme v kvalitnejšom zložení,“ dodáva michalovský lodivod, ktorý sa so svojim tímom predstaví v druhom kole v Trenčíne. Ten cez víkend takisto prekvapil, keď po výhre 2:1 vyplienil trnavskú City arénu.

Trusa si návrat predstavoval inak, Bednár kvituje zisk bodu

Špecifickú ligovú premiéru v drese DAC mal útočník Matej Trusa. Ten sa vo svojom prvom zápase v novom klube predstavil na štadióne, kde vyrastal a dával prvé góly. „Ja som veril, že nejaký gól buď dám, alebo dáme aj teraz. Presne som vedel, že nás čaká takýto zápas. Mali sme síce loptu na svojich kopačkách, no nedali sme gól a nepodarilo sa nám ich „otvoriť“. Určite sme si to predstavovali inak a konečný výsledok 0:0 je pre nás sklamaním,“ poznamenal útočník, ktorý z Michaloviec odišiel v zime 2022. Cez český Plzeň a Hradec Králové, kde bol na hosťovaní, sa toto leto dostal k slovenskému vicemajstrovi. „Bol to pre mňa špecifický zápas. Môj návrat som si ale predstavoval s víťazným koncom,“ dodal k svojmu návratu na michalovský trávnik Matej Trusa. Naopak, návrat s výbornými pocitmi mal michalovský stredný obranca Martin Bednár. Ten vystužil defenzívu Zemplína v lete, keď sa vrátil po pôsobeniach práve v Dunajskej Strede a Zlatých Moravciach. „S bodom sme rozhodne spokojní. Toto bol presne náš plán. Nechceli sme ich púšťať do šancí, a tak tomu aj bolo. Mali síce prevahu, nejaké extra gólové šance ale nemali. Čakali sme na nejaký brejk, alebo štandardku. Mali sme síce nejaké pološance, na gól to ale bolo málo. My sme aj tak s remízou spokojní a pred zápasom by sme ju brali,“ uviedol Martin Bednár, podľa ktorého by mala byť remíza s vicemajstrom pre tím vzpruhou. „Budeme sa snažiť bodovať v každom zápase, ktorý nás čaká. Musíme veriť, že to bude lepšie a lepšie.“

Zdroj: Peter Brendza (Noviny Zemplína)