Obrali o body vicemajstra

2023-08-01 14:47:03

Podvihorlatské noviny o našom zápase s D. Stredou (0:0).

Priaznivý futbalový večer zažili minulú sobotu v Michalovciach. Tunajší MFK Zemplín doma v prvom kole Niké ligy privítal vlani strieborný FC DAC 1904 Dunajská Streda. Keďže sa stretol vlani desiaty tím s druhým, favorit bol jasný. Michalovčania však všetkých prekvapili a nechýbalo veľa, a doma mohli ostať aj všetky tri body. Po remíze 0:0 však boli určite spokojnejší.

Do úvodného duelu sezóny vstupovali obaja v zhruba rovnakom rozpoložení. Zatiaľ, čo Michalovčania v príprave vyhrali zo siedmych iba jeden zápas, DAC vypadol už v prvom predkole Európskej Konferenčnej ligy, čo sa na Žitnom ostrove určite nečakalo. Aj preto musela Dunajská Streda potvrdiť rolu favorita. A hoci mala počas zápasu výraznú prevahu, túto pozíciu nepotvrdila. Úvod zápasu vyšiel lepšie hráčom DAC, ktorí okamžite prebrali iniciatívu. Z tlaku sa však nedokázali dostávať do čistých gólových šancí. Najväčšiu mal ich kanonier Krstovič, ktorého krížna strela ušla tesne vedľa. Na druhej strane mal šancu po rýchlej kontre Pavúk a Žofčák hlavičkoval z dobrej pozície iba do náručia brankára Petráša. Aj v druhom dejstve sa hralo prevažne na michalovskej polovici, opäť sa ale DAC nedokázal dostať do šance. V samom závere striedajúci Kalmár napriahol spoza šestnástky, jeho strela sa odrazila od žrde do brankára Száraza a mimo bránu. Práve to bola najväčšia šanca hosťujúceho tímu, ktorému sa bod z Michaloviec málil. „Remíza je pri našich ambíciách a očakávaniach málo. Mali sme jasnú hernú prevahu. Proti pozornej defenzíve súpera prišli aj šance. Síce ich nebolo veľa, ale chýbala nám v nich ľahkosť. Bolo tam cítiť tieň z pohárového zápasu a to musíme okamžite vyriešiť. Tá ľahkosť nás stála víťazstvo. Pri našej kvalite očakávame, že budeme výrazne produktívnejší. Gratulujem domácim k obetavému výkonu a našim fanúšikom ďakujem za podporu počas celého zápasu. Tí si určite za podporu víťazstvo zaslúžili," poznamenal po stretnutí tréner DAC Adrián Guľa.

 

Získaný bod si vážia

Michalovčania nevstupovali do sezóny v ideálnom rozpoložení. V príprave sa im herne nedarilo, dvakrát dokonca prehrali aj s druholigovými tímami. V generálke podľahli Liptovskému Mikulášu 0:3 a viacerí ich už radili ako adepta na zostup. Zverenci trénera Mareka Petruša sa ale v domácom prostredí vypli k výbornému výkonu. Stalo sa tak aj napriek tomu, že tréneri sa museli zaobísť bez troch hráčov. Šimko mal ešte trest z Prešova, v príprave sa zranila opora ofenzívy Jánošík a hrať nemohol ani krajný obranca Bahi, keďže si to neprial jeho klubu odkiaľ je v Michalovciach na hosťovaní, ŠTK Šamorín, ktorý je farmou Dunajskej Stredy... „Vážime si tento bod, lebo sme ho získali proti veľmi silnému súperovi,“ rozhovoril sa tréner Michalovčanov Marek Petruš. „Vedeli sme, že skoro celý čas budeme na našej polovici ihriska. Z toho sme vychádzali aj v príprave. Mrzí ma, že smerom dopredu nám nevyšli nejaké veci, chceli sme ich uhrať lepšie. Na druhej strane, teší ma defenzívna činnosť celého mužstva, ktorá bola výborná a na hranici obetavosti. Ako hovorím, získaný bod si musíme vážiť, pretože je získaný proti silnému súperovi. Náš káder ešte nie je kompletný. Musíme sa ešte posilniť o dvoch - troch hráčov, a keď sa nám to podarí, tak potom bude náš herný výkon smerom dopredu lepší. Ďakujem hráčom za predvedený výkon,“ dodal k zápasu michalovský tréner.

 

Klobúk dole pred Žofčákom

Vo veľmi dobrom svetle sa ukázal michalovský kapitán Igor Žofčák. Nestarnúci štyridsaťročný stredopoliar bol hnacím motorom tímu a vydržal na ihrisku prakticky celý zápas. „Igor je legenda, je líder našej kabíny. Stále má svoje slovo nielen v kabíne, ale aj na ihrisku. Určite som sa nebál dať ho na ihrisko od začiatku. Dokonca som možno jeden z mála trénerov, ktorý by mu doprial aj celý zápas. V tých ťažkých situáciách pomohol na ihrisku a odviedol výborný výkon. Verím, že nám bude takto pomáhať aj v ďalších zápasoch, ktoré nás čakajú,“ zložil „Žofimu“ poklonu michalovský tréner Marek Petruš a Adrián Guľa, kormidelník DAC dodal. „K nemu len rešpekt! Ani to netreba rozvádzať. Aj vo svojom veku ukazuje dlhodobo kvalitu a to už je čo povedať.“

Vzpruha pred ďalšími zápasmi

Zemplínčania tak odštartovali dobre a získaný bod môže byť pre nich vzpruhou do ďalších duelov, ktoré ich čakajú. Navyše, rozširuje sa aj káder. K dispozícii už bude dvojica krajných obrancov Bahi a Šimko, zo zranenia sa pomaly dostáva aj Lukáš Jánošík, no a do kádra by mal pribudnúť aj stredný záložník Sainey Njie, ktorý by mal prísť na hosťovanie práve z Dunajskej Stredy. To by ale nemalo byť všetko, pretože Michalovčania vraj majú na lane aj ďalších dvoch hráčov. „Každý bod s ťažkým súperom by nám mal pomôcť. Aj keď niekto povie, že sme doma body stratili, tento získaný si musíme vážiť. Dôležité je, aby sme teraz káder stabilizovali. Chceme pracovať a určite chceme, aby sme sa posilnili. Chceme, aby sme išli na ďalší zápas v kvalitnejšom zložení,“ uviedol Marek Petruš. My dodajme, že túto sobotu sa Michalovčania predstavia v Trenčíne.  

Zdroj: Podvihorlatské noviny (Peter Brendza)