Kapitánove slová si vzal k srdcu

2023-08-01 15:40:35

V michalovskom drese debutoval iba 17-ročný Artúr Musák.

Pochádza z Ukrajiny, má maďarské občianstvo a žije na Slovensku. Reč je o mladíkovi Artúrovi Musákovi, ktorého nepoznajú ani mnohí michalovskí fanúšikovia. Talentovaný, stále iba 17-ročný stredopoliar zažil v sobotu prvoligový krst ohňom.

Kormidelník MFK Zemplín Marek Petruš ho hneď po svojom letnom príchode k žlto-modrým vytiahol z dorastu a útly, ale vysoký chlapec sa svojej šance okamžite chopil. V príprave sa ukazoval vo veľmi dobrom svetle. Odohral šesť zo siedmich zápasov, v generálke dokonca nastúpil v základnej zostave. Príležitosť dostal hneď aj v úvodnom ligovom kole proti Dunajskej Strede. Síce až v druhej minúte nadstavenia, ale na ihrisko mal vybehnúť už štvrťhodinu pred koncom, keď Filipa Vaška začali chytať kŕče, no ten aj so sebazaprením zápas dohral. „Keď ma v lete tréneri vytiahli do áčka, hneď som začal snívať o tom, že raz nastúpim proti takému súperovi, akým je Dunajská Streda. Som veľmi rád, že mi tréner Petruš prejavuje dôveruje. Ďakujem mu zato,“ rozhovoril sa skromný futbalista, ktorého vzorom je chorvátsky špílmacher Luka Modrič.

Ofenzívny stredopoliar nečakal, že prvý súťažný duel za mužov príde tak skoro. „Ale bol som na to pripravený. Pred nástupom na trávnik som nemal žiadnu trému. Kapitán Igor Žofčák nám mladým v šatni povedal, aby sme si verili. A ja som si jeho slová vzal k srdcu,“ usmial sa Artúr Musák a dodáva: „Rýchlostné či fyzické parametre medzi dorasteneckým a mužským futbal sa nedajú porovnať. Stále si na ten rozdiel zvykám, ale verím, že mi to nebude dlho trvať.“

Michalovčania sa nikdy nebáli hodiť do prvoligových vôd mladučkých hráčov. Napríklad Matúša Begalu, Adama Grigera, Zorana Záhradníka či Dávida Petríka, ktorí debutovali už ako 16-roční. Artúr Musák má všetky predpoklady na to, aby svoju kariéru rozbehol tak, ako spomínaní hráči. Je zdravo sebavedomý a nebojí sa ani súbojov so zdatnejšími chlapmi.

Mušačik, ako ho prezývajú, začínal s futbalom v rodnom Užhorode, v tamojšom klube SJFSSOR. Na jednom z turnajov padol do oka mládežníckym trénerom MFK Zemplín a v dvanástich rokoch sa spolu s mamkou sťahoval za hranicu, do 40 km vzdialených Michaloviec. „Na Slovensku som sa už zabýval. Na Ukrajinu, aj kvôli problémom, ktoré tam teraz sú, v poslednom období veľmi nechodím. Povedal by som, že Michalovce sú už mojím druhým domovom,“ povedal Artúr Musák, ktorý vlastní okrem ukrajinského aj maďarské občianstvo. Z jednoduchého dôvodu – nezaberá na michalovskej súpiske miesto pre hráča mimo Európskej únie...

Zdroj: denník Šport