Hektický týždeň Mariána Kelemena

2015-04-09 12:00:00

Skúsený brankár a michalovský odchovanec v sobotu debutoval vo svojom pätnástom klube a v ôsmej krajine.

Ešte minulú nedeľu bol doma a bez klubovej príslušnosti, o šesť dní už chytal za 1. FK Příbram v najvyššej českej súťaži. „Bol to hektický týždeň. V nedeľu večer mi zatelefonovali z Příbramu a oslovili ma s ponukou. Musel som sa rozhodnúť veľmi rýchlo. Priznám sa, že som už ani nepočítal s tým, že do júna budem ešte niekde chytať. Trénoval som s Michalovcami, snažil som sa držať v tempe, hoci, samozrejme, len trénovať a mať zápasovú prax je niečo iné,“ hovorí michalovský rodák Marián Kelemen, ktorý bol voľným hráčom od leta minulého roka. Dnes to už neplatí, do konca tejto sezóny bude hráčom 1. FK Příbram, a to na základe amatérskej zmluvy.

Český klub musel riešiť situáciu po tom, čo sa mu zranila brankárska jednotka Marek Boháč. Ten si pri vybiehaní v zápase proti Jabloncu zranil koleno, 26–ročný brankár príde o zvyšok sezóny. „V pondelok večer som išiel do Příbramu, v utorok som mal dva tréningy. V stredu jeden, potom po jednom vo štvrtok a v piatok. Dokopy teda päť tréningových jednotiek,“ dodáva 35–ročný Kelemen, ktorý naposledy chytal štyri a pol roka v Slasku Vroclav. Odchytal 132 zápasov a dal v nich dokonca jeden gól. Tešil sa z titulu majstra Poľska, striebornej i bronzovej medaily za umiestnenie v Ekstraklase, dvakrát bol vyhlásený za najlepšieho brankára v Poľsku. Po ukončení zmluvy v Slasku ostal bez klubu, po odmietnutí jednej ponuky z Grécka a druhej z Moldavska už žiadna konkrétna neprišla. Dostavaný dom vo Vinnom a predovšetkým narodenie malej Chloe zároveň posunuli jeho priority inam...

V sobotu Marián Kelemen chytal proti Jihlave (1:1). Inkasoval jeden gól, ktorý nejde na jeho vrub. „Bola to pre mňa nová skúsenosť, dosť komplikovaná. Nikdy som takto nenaskakoval do rozbehnutej sezóny, stále to bolo tak, že som prestupoval v lete alebo v zimnom transferovom okne som mal možnosť niečo odchytať v príprave,“ hovorí Kelemen. S tímom sa spoznal počas niekoľkých tréningov – mal ale istotu, že bude chytať? „Ako sa vraví, nič nie je na sto percent isté. Nikdy neviete, čo bude, rozhodnutie bolo na trénerovi. Ale v princípe som s tým, že budem v bráne, počítal.“

Jeho debut skončil remízou, keď vyhrávali hostia. „Chceli sme vyhrať, ale proti nám stál dobrý súper. Jihlava získala v predchádzajúcich troch zápasoch sedem bodov, bola v laufe. Vyhrávala, zaujímavé bolo, že oba góly padli hlavičkou. Pri tom, ktorý som inkasoval ja, môžem povedať, že to súperov hráč trafil fakt dobre a vtedy, keď som sa ešte presúval. Vyrovnali sme a v 2. polčase sme mali o dosť viac z hry. Mali sme aj dobré šance, žiaľ, už sme neskórovali. Skončilo sa to remízou, hoci k víťazstvu sme mali bližšie my,“ hodnotí svoj prvý zápas v drese 1. FK Příbram. Jeho tím je na 10. mieste, má na konte 26 bodov a osembodový náskok pred Českými Budějovicami a Hradcom Králové, teda mužstvami, ktoré sú na zostupových priečkach. „Ideme od zápasu k zápasu, chceme nazbierať čo najviac bodov,“ zdôrazňuje Kelemen.

Skúsený brankár chytal v Španielsku, Turecku a Grécku, pôsobil vo veľkých kluboch, ako jediný slovenský brankár ochutnal španielsku La Ligu. Porovnať doterajšie pôsobiská s českou súťažou si zatiaľ netrúfa. „Každá liga má svoje špecifiká, tie, ktoré sa týkajú českej, však ešte zatiaľ rozoberať neviem. Som tu fakt krátko. Mal som však dobrý pocit z toho, že som naskočil bez väčších problémov. Bolo to aj vďaka tomu, že som z tréningového procesu vlastne vôbec nevypadol, za tie mesiace, čo som skončil v Slasku som nevynechal ani jeden tréning. Určite zato musím poďakovať michalovskému klubu i hrajúcemu trénerovi brankárov Martinovi Raškovi,“ prízvukuje Kelemen, ktorý bol s Michalovčanmi aj na sústredení v Turecku.

MICHALOVSKÉHO KIRU CHVÁLI

Súčasťou kádra MFK Zemplín je talentovaný brankár – je ním Matúš Kira, člen reprezentačnej dvadsaťjednotky. Na jeho raste má veľký podiel Martin Raška a určite mu bola nápomocná aj niekoľkomesačná prítomnosť Mariána Kelemena. Čo naňho vraví on? „Matúš má pred sebou dobrú budúcnosť. Záleží len na ňom, aká bude. Je to však veľmi pracovitý brankár, nemám oň obavy,“ poznamenáva Kelemen.

PÄTNÁSŤ KLUBOV, OSEM KRAJÍN

Počas svojej kariéry zatiaľ Marián Kelemen prešiel osem krajín. 1. FC Příbram je jeho pätnástym klubom! Michalovský rodák vlastne pôsobil na šestnástich pôsobiskách, avšak v Bardejove to bolo na dvakrát.

MICHALOVCE Slovensko
NAC BREDA Holandsko
BARDEJOV Slovensko
TRENČÍN Slovensko
BARDEJOV Slovensko
1. FC KOŠICE Slovensko
SENEC Slovensko
SLOVAN BRATISLAVA Slovensko
BURSASPOR Turecko
FK VENTSPILS Lotyšsko
CD TENERIFE Španielsko
UD VECINDARIO Španielsko
ARIS SOLÚN Grécko
CD NUMANCIA Španielsko
SLASK VROCLAV Poľsko
1. FK PŘÍBRAM Česko

Zdroj: denník Šport