Durkáč: Chceme Michalovciam pomôcť

2023-10-04 16:54:05

Predstavujeme nového asistenta trénera.

Prvá trénerská zmena v tejto sezóne Niké ligy sa udiala počas minulého týždňa v michalovskom klube. Na lavičke najvýchodnejšieho účastníka súťaže skončil Marek Petruš, ktorého nahradil Peter Struhár. Okrem Petruša nepokračujú ďalej v MFK Zemplín ani jeho asistent Erik Havrila a tréner brankárov Branislav Benko. Na ich miesta prišli do realizačného tímu žlto-modrých Patrik Durkáč a Maroš Ferenc. Oboch novicov vám aj bližšie predstavíme, dnes si posvietime na Patrika Durkáča, ktorý zastáva funkciu asistenta trénera.

Rovnako ako predošlý asistent Erik Havrila aj Patrik Durkáč (narodený 14. marca 1979) pochádza z Prešova. V tamojšom Tatrane strávil prakticky celú svoju hráčsku kariéru. Od mládeže sa cez juniorku dostal až do A-mužstva. „Potom som začal študovať a popritom som si určil priority, takže som s vrcholovým futbalom skončil. Zostal som učiť na vysokej škole, keďže som vyštudoval fakultu športu v Prešove,“ začal debatu 44-ročný Šarišan, ktorý súbežne trénoval mládež v Tatrane. Začínal v prípravke U8 a prepracoval sa až k staršiemu dorastu U19.

V lete 2019 z Prešova odišiel, oslovil ho tréner Michal Ščasný, ktorý aktuálne vedie Banskú Bystricu, a spolu zamierili do Senice. „Bola to pre mňa prvá skúsenosť s profesionálnym mužským futbalom, Mišovi som na Záhorí robil asistenta. Tam som dokonca v štyroch zápasoch viedol mužstvo ako hlavný tréner a zachraňoval som ho v lige. Získal som super skúsenosti, dodalo mi to sebavedomie. Som rád, že som mohol byť v Senici,“ pokračoval Patrik Durkáč. Potom jeho kroky viedli do Nitry, opäť so Ščasným. V januári 2021 ich predstavili ako nových trénerov, no už po 17 dňoch v klube skončili, aby sa po dvoch mesiacoch vrátili späť. Krachujúci klub spod Zobora nedokázali v najvyššej súťaži zachrániť.

Rok si dal od futbalu pauzu a vrátil sa do rodného Prešova, kde bol donedávna pravou rukou Petra Hlinku pri druholigovom „áčku“ zeleno-bielych. V polovici septembra sa ich anabáza v Prešove predčasne skončila, avšak Patrik Durkáč bez práce dlho nezostal. Ako sa zrodil jeho príchod do Michaloviec? „Peter Struhár hľadal nejakého asistenta, ktorý by mu sedel aj ľudsky, a vybral si mňa. Musím povedať, že predtým sme sa bližšie nepoznali. O Peťovi som vedel, že je to mladý, ambiciózny a pracovitý tréner. Odviedol výbornú robotu v Ružomberku. Navzájom si máme čo dať. Máme podobný pohľad na futbal a v mnohých veciach sa zhodneme. Myslím si, že ľudsky sme si sadli,“ uviedol Patrik Durkáč, ktorý angažmán v Michalovciach vníma ako ďalšiu výzvu vo svojej trénerskej kariére.

Nový trénerský štáb odštartoval bezgólovou remízou na ružomberskej pôde, odkiaľ sa body ľahko nevozia. MFK Zemplín je v tabuľke na poslednom mieste a stále čaká na prvé víťazstvo. „Urobíme všetko pre to, aby sme Michalovciam pomohli. Záleží nám na tom, aby v meste bola prvá liga aj naďalej. S mužstvom sa nám pracuje veľmi dobre, chlapci sú super. Podstatné však je, aby sa naša robota prejavila na výsledkoch. Do Michaloviec som doteraz chodil iba ako súper a viem, že sa tu nikdy nikomu ľahko nehralo. Mužstvo bolo vždy húževnaté a na tom chceme stavať. Kvalita tu určite je,“ dodal nový asistent MFK Zemplín.

Foto: Róbert Andrejov