Záver polčasu uzavrel domáce nádeje

2023-11-28 12:49:54

Pondelkový Denník Šport o našom zápase so Slovanom.

Na Zemplíne to už-už vyzeralo na bezgólový prvý polčas, no prišla jeho záverečná päťminútovka a z otvoreného zápasu bola razom uzavretá záležitosť.

„Myslím si, že prvý polčas bol z našej strany celkom solídny. Vytvorili sme si aj nejaké šance. Škoda poslednej päťminútovky, počas ktorej sme inkasovali dva zbytočné góly. Ako keby nám chýbala koncentrácia, čo Slovan využil hneď dvakrát. V druhom polčase už hostia dominovali. Ešte ku koncu stretnutia sme si vypracovali nejaké šance, ale už sme sa nedostali do zápasu, aby sme ho zdramatizovali. Ukázala sa kvalita Slovana a jeho efektivita v zakončení. Práve tá nám chýbala,” vyjadril sa michalovský stredopoliar Filip Vaško, ktorý odohral najmä prvý polčas veľmi dobre. Spolu so Stanislavom Dankom patril medzi najlepších hráčov Zemplínčanov. „V poslednom čase som mal problémy so zranením. Hralo sa mi však celkom fajn. Vydarilo sa mi zopár akcií s prechodom do útoku, čo mi zdvihlo sebavedomie. V druhom polčase to už bolo viac-menej o Slovane a našej pozičnej hre.” Napriek tomu, že sa stretli tímy z opačných pólov tabuľky, Michalovčania neboli zďaleka odovzdaný súper, ktorý by hral zakríknuto a len sa bránil. Práve naopak a šesť striel na bránku Trnovského to len dokumentuje. „Sme radi aj za túto štatistiku, ktorá nás iba utvrdzuje v tom, že sa zlepšujeme a sme na dobrej ceste. Potrebujeme však zefektívniť zakončenie. Slovan má európske parametre a vytvorené šance proti nemu musíte premieňať, lebo ďalšie už nemusia prísť. Verím, že čoskoro zlepšenú hru pretavíme do prvého víťazstva v sezóne,” poznamenal Filip Vaško.

Michalovčania prakticky od začiatku sezóny doplácali aj na nevyrovnané výkony brankárov. V jednom zápase Benjamín Száraz i Matúš Ružinský zažiarili, v ďalšom inkasovali pomerne lacné góly. Zemplínčania sa tak poobzerali aj po posile na tomto poste a vyhliadli si ju v Slovinsku. Takmer dvojmetrový chlap, 25-ročný Žiga Frelih, ukázal, že by mohol vytrhnúť tŕň z päty michalovskému mužstvu. Hoci inkasoval dva góly, neraz podržal mužstvo a pôsobil celkovo istým dojmom. Dôležité je, aby takýto výkon opakoval pravidelne. „Bol som s ním spokojný. Na to, že je u nás krátko, celkom spoľahlivo spolupracoval s našimi stopérmi. Často vedel vybehnúť i vyššie, takže z tohto pohľadu spokojnosť,” poznamenal tréner MFK Zemplín Peter Struhár. Iná situácia bola na brankárskom poste v Slovane. Milan Borjan sa v minulých dňoch nacestoval až-až. Reprezentant Kanady totiž odohral dvojzápas proti Jamajke, a tak dostal od trénera Weissa voľno. „Ďakujem trénerovi, že mi dal šancu. Do zápasu som išiel len s tým, aby som čo najviac pomohol mužstvu. Som rád, že sa mi to podarilo a čisté konto určite teší,” povedal po zápase brankár Slovana Martin Trnovský. Urastený 23-ročný brankár možno ani sám nečakal, že bude až v takej permanencii a šiestimi zákrokmi veru podržal svoj tím. „Brankár dopredu nikdy nevie, koľko bude mať práce, ale zachytal som si. Snažil som sa byť vždy pripravený na sto percent. Veľmi sa teším, že sme zvládli toto stretnutie a odvážame si tri body.” Dôležité boli hlavne jeho zásahy po dvoch Dankových zakončeniach v 8. a 9. minúte. V závere zasa mal i kus šťastia pri šanci Adekunleho, či pohotovom zakončení Šimka. „Vedeli sme, že to bude náročný zápas, nič jednoduché. Chlapci však veľmi dobre plnili úlohy, ktoré nám dal tréner, a to bol kľúč k nášmu víťazstvu,” dodal.

Mužom zápasu bol Juraj Kucka. Absolútne na ňom nie je badať únava. Nemal žiadny oddych, lebo reprezentoval Slovensko a zvláda nahustený program vo veľkom štýle. „Ťažký zápas, ťažký terén. Trochu dlhšie sme sa rozbiehali, lebo sme robili veľa chýb. Po tých dvoch góloch sa potom hra upokojila. Najmä začiatok druhého polčasu bol z našej strany veľmi vydarený. V závere boli znova z našej strany trochu nepresnosti, ale bolo to aj terénom. Sme však spokojní s bodmi,” konštatoval Juraj Kucka, ktorý sa blysol aj pekným gólovým momentom. „Ja som urobil už tú najmenšiu robotu. Celá akcia bola ukážková na jeden-dva dotyky. Tigran Barseghjan mi len priťukol loptu, ja som si ju spracoval a vystrelil. Brankár loptu ešte trochu tečoval, ale našťastie zapadla od žrde do brány.” Úradujúci majster napriek nahustenému programu, keď súťaží na troch frontoch, ťahá sériu desiatich ligových víťazstiev po sebe. Táto aktuálna suverenita mu vlieva do žíl potrebné sebavedomie a pohodu pred koncom jesene. „Je to super, ale musíme to udržať a pokračovať v nastúpenom trende aj v zostávajúcich zápasoch. V súvislosti s michalovským stretnutím sa síce hovorilo o povinnom víťazstve, ale nebolo to jednoduché. Jednak je to ďaleko, ihrisko nebolo perfektné a navyše domáci od začiatku šliapali. Potrebovali sme teda určitý čas, aby sme sa dostali do zápasu.” Slovanisti mali dlhú cestu na východ Slovenska, no pred sebou ešte dlhšiu cestu na Faerské ostrovy, v rámci Konferenčnej ligy. „No, čo už… Vydržíme. Určite sa nám bude lepšie cestovať po tom- to víťazstve, ako keby sme v Michalovciach neuspeli,” usmial sa Juraj Kucka.