Chýbali detaily i efektivita

2023-12-26 15:36:54

Matúš Marcin rozpráva o uplynulej jeseni.

Jesenná časť Niké ligy nie je v Michalovciach dôvodom na väčšiu radosť. Zemplínsky káder je jedným z dvoch tímov najvyššej súťaže, ktoré v prvých 18 dueloch nezaknihovali ani jeden trojbodový zápis. Zhodnotenie tohto obdobia ponúkol pre Flashscore Správy najlepší strelec tímu Matúš Marcin (29). Kapitán tamojšieho mužstva chce urobiť všetko preto, aby klub nespadol o ligové poschodie nižšie. Takisto prezradil, že by prijal kvalitné doplnenie súpisky a vyššiu streleckú efektivitu.

Matúš, aké boli predsezónne ambície Michaloviec? 

"Vo svojej podstate ani samotná letná príprava nebola úplne dobrá. Už toto obdobie teda napovedalo, že ak sa nechceme ocitnúť na ligovom chvoste, budeme musieť zabrať. To sa ale nepodarilo. Začiatok ročníka ukázal, že káder nebol konkurencieschopný, dostávali sme veľa gólov. Následne prišlo určité zlepšenie, hlavne čo sa týka defenzívnej činnosti. Celú jeseň sa nám ale nepodarilo vyhrať, prevláda tak sklamanie."

Po remíze s Dunajskou Stredou v úvode nasledovalo šesť ligových prehier. Ako ste to vnímali a čo sa vtedy prízvukovalo v šatni?

"Povedal by som, že v prvom zápase ligy proti DAC to bol z našej strany v obrane až heroický výkon. Do duelu sme išli s tým, že to budeme hrať zozadu, čo sa nám aj darilo a uhrali sme bod. V nasledujúcich stretnutiach sme chceli predviesť aj útočnú fázu našej hry, počas prvých siedmich kôl nám to ale absolútne nevyšlo. Chýbala súhra s novými hráčmi, odzrkadlili sa aj viaceré letné odchody, ktoré sme nedokázali adekvátne nahradiť."

Na rad prišla séria troch remíz. Čo vtedy chýbalo, aby sa mužstvu podarilo uchmatnúť ligové víťazstvo?

"Vždy to bol nejaký detail, hlavne keď sme odohrali dobrý zápas. Napríklad na Žilinu sme sa kvalitne pripravili, boli sme agresívni i aktívni. Povedal by som, že tam by nám pomohlo, keby sme dali prvý gól, možno by sme to ukopali na 1:0. Tréner často opakoval, že pomocou by bol aj hocijaký škaredý zásah, následne by to asi bolo pokojnejšie. Väčšinou sme ale inkasovali ako prví, potom sme sa stav snažili otočiť, no za celú jeseň sa nám to ani raz nepodarilo."

Na lavičku prišiel nový kormidelník, tím si okamžite pripísal tri remízy. Ako mužstvo vnímalo zmenu trénera?

"Pán tréner Struhár prišiel do rozbehnutého kolotoča. Videl, aký hráčsky materiál má k dispozícii, čomu sa snažil prispôsobiť systém hry a taktiku. Po jeho príchode sme neprehrávali, čiže to malo čiastočný úspech, no stále sme nevyhrali. Nasledovali ťažšie duely so Slovanom či Dunajskou Stredou, s ktorými prišli prehry, tie našu náladu posunuli dole. V podstate sa to takto držalo až do konca jesennej časti."

S Košicami, ktoré takisto nemajú ideálnu formu a v tabuľke sú nad vami, ste dvakrát prehrali. Ako hodnotíte najmä duel na ich pôde, kde vám bod ušiel až na samotnom konci?

"V niektorých zápasoch sme vyzerali herne naozaj dobre. Myslím si, že práve v Košiciach sme boli 80 minút lepším mužstvom. Nepremenili sme však štyri stopercentné príležitosti a ani pokutový kop. Súpera sme tým pádom dvihli, dal nám pekný prvý gól. V závere sme vyrovnali a mohli sme siahať aspoň na bod. Po našej chybe sme ale inkasovali druhýkrát a prehrali sme. Podobne som to vnímal aj v predposlednom stretnutí so Skalicou. Nedodržali sme postavenie pri bránení štandardnej situácie a rýchlo sme prehrávali. Potom sa nám podarilo už len vyrovnať."

V Niké lige dali Michalovce doposiaľ 13 gólov, so šiestimi zásahmi ste najlepším strelcom tímu. Sú to asi zmiešané pocity. Určite by ste vymenili vaše góly za víťazstvá a body v tabuľke...

"Bol by som rád, keby sa gólovo pridali viacerí hráči, aby naša strelecká produkcia bola vyššia. Keby to tak bolo, neboli by sme na predposlednom mieste a bez víťazstva. Je to zrkadlo, aby manažment popracoval na adekvátnych posilách a aby priviedol futbalistov, ktorí zapadnú do michalovského systému. Mohlo by to pomôcť k udržaniu najvyššej súťaže."

Neúspechy z ligového prostredia sa vám darí vylepšiť v Slovenskom pohári. Ako hodnotíte výkony mužstva v tejto súťaži?

"Prioritou Michaloviec je jednoznačne liga. V pohári sme však mali pomerne šťastný žreb a napravili sme si chuť. Dostali sme sa do štvrťfinále, vnímam to ako solídny úspech. Pohár si teda zahráme aj na jar, určite sa na to tešíme. Cieľom je ale udržať Niké ligu."

Čo bude hlavnou métou zimnej prípravy a štyroch zostávajúcich kôl základnej časti?

"Trénersky štáb už teraz dáva dokopy plán toho, ako bude príprava vyzerať a na čo sa musíme zamerať. Teraz si všetci chceme chvíľu oddýchnuť, dostali sme osobné voľno. Každý z nás však má svoj individuálny tréningový program. Budeme sa sústrediť na zefektívnenie streľby, aby sme boli produktívnejších v potrebných priestoroch ihriska. Takisto je treba skvalitniť aj defenzívnu činnosť a začať vyhrávať. Od prvého jarného kola bude naším cieľom získať tri body."

Zdroj: flashscore.sk

Foto: Róbert Andrejov