Po prvýkrát bez víťazstva

2024-01-03 12:46:02

Podvihorlatské noviny o našej jeseni.

Pri futbalistoch MFK Zemplín Michalovce sme si už zvykli, že v posledných rokoch bojujú skôr o záchranu, ako o prvú šestku po základnej časti. V nadstavbovej časti o titul sa predstavili doteraz dvakrát a to v sezónach 2018/19 a 2019/20. V posledných troch ročníkoch Niké ligy sa umiestnili v druhej polovici tabuľky a v nej skončia aj v tejto sezóne. Po štvrtýkrát v rade si tak zahrajú nadstavbu o záchranu. Táto jeseň im totiž vôbec nevyšla. V osemnástich dueloch sa ani raz netešili z víťazstva a zimujú na predposlednom jedenástom mieste, keď získali iba šesť bodov za šesť remíz. Takýto nízky počet bodov v jesennej časti ešte v Niké ligy nezískali...

Osemnásť neúspešných pokusov

Michalovčania sa zdá sa vôbec nepoučili z minulej sezóny. V nej sa zachránili až v poslednom desiatom kole nadstavbovej časti o záchranu, v ktorom zvíťazili doma nad Zlatými Moravcami 1:0. Mimochodom, bolo to ich jediné víťazstvo na domácom trávniku v roku 2023... A to sa táto sezóna pre nich nezačala vôbec zle. V prvom kole doma remizovali 0:0 s Dunajskou Stredou a prekvapili hlavne výkonom. Už vtedy ale tréner Marek Petruš hovoril o tom, že klub cez leto zaspal a káder nutne potrebuje posilniť. Ani tu sa na Zemplíne vôbec nepoučili, keďže letné prestavby kádra sa dejú prakticky každý rok. Aj teraz odišlo v lete až jedenásť hráčov, ktorých vedenie klubu nahradzovalo pomaly. Tí, čo prichádzali, prichádzali buď nepripravení, alebo nebola ich kvalita dostačujúca. Následne prišli aj ďalšie problémy, keď káder zasiahol aj koronavírus a výsledkom toho bolo šesť prehier v rade, čo nevydržala stolička trénera Mareka Petruša. Prešovský rodák prišiel na michalovskú striedačku iba v lete a nedokázal z tímu vyťažiť jeho maximum. Aj preto musel skončiť. Nahradil ho Peter Struhár.

Nová metla vymietla tri remízy

Príchodom mladého ambiciózneho trénera sa zobudilo aj mužstvo čakajúce na prvé víťazstvo. Pod Struhárovým vedením Michalovčania v prvých troch kolách získali tri body za tri remízy a uspokojoval aj ich herný prejav. Zdalo sa, že je všetko v poriadku a všetko smeruje k prvému víťazstvo v sezóne. To sa ale Zemplínčanom nepodarilo ani na osemnásť pokusov. Získali iba chudobných šesť bodov a na jar ich čaká tuhý boj o záchranu. Rovnako ako oni, len o tri body horšie, sú na tom Zlaté Moravce, ktoré sa takisto víťazstva v jeseni nedočkali. Jedným z mála pozitív je postup do štvrťfinále Slovnaft Cupu, ktoré si Michalovčania zahrajú doma. Ich súperom budú buď Košice alebo Trnava, ktorý svoj duel piateho kola dohrajú na začiatku jarnej časti.

Zranenie Žofčáka, svetlým zjavom jedine Marcin

V kádri Michaloviec v jesennej časti Niké ligy nikto príliš nezaujal. Svetlým momentom bolo iba šesť gólov Matúša Marcina, čo je skoro polovica gólov Zemplína v jesennej časti. Michalovčania totiž skórovali iba trinásťkrát. Horšie sú na tom opäť iba Zlaté Moravce, ktoré dokázali skórovať iba desaťkrát. Nevyznamenala sa ale ani defenzíva, ktorá je po košickej druhou najhoršou. Negatív je teda oveľa viac ako pozitív. Na záver ešte jedno. V jedenástom kole si v Zlatých Moravciach pri remíze 2:2 zlomil kľúčnu kosť kapitán a duša tímu Igor Žofčáka. Ten je v štyridsiatich rokoch aktuálne najstarším hráčom Niké lige a dušuje sa, že ešte neskončil. Všetci veríme, že ho na jar opäť uvidíme na trávniku a stane sa prvým hráčom, ktorý v lige skóruje aj so štyrmi krížikmi na chrbte. V kádri počas zimy určite nastanú zmeny. Michalovčania avizujú prudké posilnenie kádra s jasným cieľom – zachrániť Niké ligu aj pre ďalšou sezónu. Hovorí sa o príchodoch legionárov zo Španielska, či Argentíny. Všetko sa dozvieme na začiatku zimnej prípravy, ktorá odštartuje budúci pondelok. Michalovčania ju nestrávia iba doma. Pocestujú aj na sústredenie do Turecka. Tam už bude chýbať dvojica Christian Steinhübel a brankár Matúš Ružinský, ktorí v tíme skončili.

Výsledky v jesennej časti
1. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC DAC 1904 Dunajská Streda 0:0. 2. kolo: AS Trenčín - MFK Zemplín Michalovce 2:0. 3. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Dukla Banská Bystrica 0:3. 5. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Košice 0:2. 6. kolo: MFK Skalica - MFK Zemplín Michalovce 2:1. 7. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FC Spartak Trnava 3:4. 8. kolo: MFK Zemplín Michalovce - FK Železiarne Podbrezová 1:5. 9. kolo: MFK Ružomberok - MFK Zemplín Michalovce 0:0. 10. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina 1:1. 11. kolo: FC VION Zlaté Moravce - MFK Zemplín Michalovce 2:2. 12. kolo: FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Zemplín Michalovce 2:1. Dohrávka 4. kolo: ŠK Slovan Bratislava - MFK Zemplín Michalovce 5:1. 13. kolo: MFK Zemplín Michalovce - AS Trenčín 0:0. 14. kolo: MFK Dukla Banská Bystrica - MFK Zemplín Michalovce 3:1. 15. kolo: MFK Zemplín Michalovce - ŠK Slovan Bratislava 0:0. 16. kolo: FC Košice - MFK Zemplín Michalovce 2:1. 17. kolo: MFK Zemplín Michalovce - MFK Skalica 1:1. 18. kolo: FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce 1:0.

Káder v jesennej časti (v zátvorke zápasy/góly)
Brankári: Benjamín Száraz (10 zápasov), Matúš Ružinský (4). Žiga Frelih (4).
Obrancovia: Henry Franck Bahi (Guinea, 16/0), Michal Jeřábek (Česká republika, 13/0), Daniel Magda (15/1), Saša Marjanovič (Srbsko, 10/1), Filip Vaško (15/0), Polydefkis Volanakis (Grécko, 15/0), Martin Bednár (11/0).
Stredopoliari: Stanislav Danko (16/0), Usman Adekunle Issa (Nigéria, 11/2), Roman Karasjuk (Ukrajina, 13/0), Papu Mendes (Guinea, 3/0), Artur Musák (7/0), Juši Šimamura (Japonsko, 14/0), Lukáš Šimko (14/0), Jakub Sova (1/0), Christián Steinhubel (7/0), Igor Žofčák (10/0), Abdul Musa Zubairu (Nigéria, 6/0).
Útočníci: Gino van Kessel (Surinam, 13/2), Lukáš Jánošík (11/0), Matúš Marcin (17/6), Daniel Pavúk (17/1).
Tréneri: Marek Petruš (7 zápasov), Peter Struhár (11 zápasov).

Zdroj: Podvihorlatské noviny

Foto: Róbert Andrejov