Cestu za záchranou začali prehrou

2024-02-13 10:22:46

Podvihorlatské noviny o udalostiach v našom tíme počas minulého týždňa.

Hrať Niké ligu aj v sezóne 2024/25. Takýto cieľ si dali pred štartom jarnej časti futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Na tlačovej konferencii pred štartom jarnej časti minulý týždeň viackrát zaznelo slovo – záchrana. Práve tá je jedným z dvoch cieľov pre jarnú časť. Tým druhým je konečne zvíťaziť. Michalovčanom sa to na jeseň nepodarilo ani raz v osemnástich dueloch a nevyhrali ani v jarnej premiére. Na pôde Podbrezovej prehrali v sobotu v rámci devätnásteho kola 1:2.

Sabol: Vypadnutie by bola katastrofa

Zemplínčania sú v najvyššej futbalovej súťaži už deviatu sezónu. Ešte ani raz ale nečakali na prvé víťazstvo takto dlho. „Mne keby to niekto pred štartom sezóny povedal, určite by som mu neveril a neveril by som mu ani to, že nebudeme v súťaži sami,“ uviedol člen predstavenstva MFK Zemplín Ján Sabol, ktorý je spolumajiteľom firmy Scorp jedného z hlavných partnerov klubu. Ten narážal aj na fakt, že rovnako bez výhry sú aj Zlaté Moravce. Platí to aj po minulom víkende... Firma Scorp, ktorej je Sabol spolumajiteľom, sa už od roku 2004 podieľa na financovaní futbalu v Michalovciach. „Zažili sme toho strašne veľa. Od budovania štadióna, cez postup do najvyššej súťaže, až po účinkovanie v nej. Ja verím, že sme v zime zabojovali na transferovom poli a doplnili mužstvo tak, aby sa zachránilo. Vypadnutie si ani nepripúšťame. Bola by to katastrofa,“ reaguje Sabol.

Podľa jeho ďalších slov je cieľom tímu skončiť po jarnej časti do desiateho miesta a nevyhnúť sa tak iba vypadnutiu, ale aj baráži o Niké ligu, ktorú hrá predposledný tím tabuľky spolu s druhým najlepším tímom druhej ligy. „V príprave sme samozrejme popracovali aj na mentálnej rezistencii, aby si už hráči neuvedomovali fakt, že nám víťazstvo chýba. Potrebujeme, aby boli nastavení inak, ako na jeseň. Verím, že ich sebadôvera bude iná a bude sa nám dariť. Cieľ je jasný – záchrana,“ uviedol tréner Peter Struhár, ktorý po ôsmom kole nahradil na tomto poste Mareka Petruša.

Začali prehrou v Podbrezovej

Michalovčania sami dobre vedia, že musia začať zbierať body. V prvom zápase jarnej časti sa im to nepodarilo, keď prehrali na pôde Podbrezovej 1:2. Začali veľmi zle. Už v druhej minúte inkasovali po zlom odkope brankára Freliha a krížnej strele Paraja. Od tohto momentu boli v prvom polčase futbalovejší, ich ofenzívna snaha ale končila na nepresnosti. Viackrát sa mohli dostať do šancí, chýbala ale finálna prihrávka. V úvode druhého polčasu mohol domácich upokojiť Kabongo, nepremenil ale pokutový kop. To hostí nakoplo, začali hrať ešte ofenzívnejšie. Opäť ale doplácali na finálnu fázu. V 69.minúte Sanusi upratal center Kováčika do siete a upravil tak na 2:0. O šesť minút neskôr ale Marcin vykresal z pokutového kopu michalovskú nádej, ktorá v závere zhasla na nepresnosti. „Začiatok zápasu nám nevyšiel, keď sme inkasovali po individuálnej chybe. Chceli sme hrať jednoducho, ale keď dostanete gól v 2. minúte, tak váš zámer a plán sa rýchlo zmení. Až po polhodine sme začali hrať tak, ako sme chceli a boli sme nebezpeční. Podbrezová čakala na svoju chvíľu, chcela hrať útoky stredom, kde to má nacvičené. Keď sme sa dostávali do zápasu, tak sme domácim darovali z kontry druhý gól. To by sa nemalo stávať. Musím však pochváliť mužstvo za reakciu. Chytená penalta Freliha dodala tímu energiu a až do poslednej chvíle sme boli v hre o bod, ktorý by bol pre nás veľmi dôležitý. Chýbala nám väčšia agresivita v pokutovom území, lopty tam prichádzali, ale chýbal tam hráč, ktorý by to dokopol do brány,“ povedal po neúspešnom stretnutí tréner Zemplínčanov Peter Stuhár. Jedinou útechou pre jeho zverencov môže byť, že nebodovali ani posledné dvanáste Zlaté Moravce, ktoré doma prehrali s Banskou Bystricou 0:2 a rozdiel medzi dvanástym a jedenástym celkom tabuľky tak je naďalej dvojbodový. Zmeniť to budú môcť Michalovčania túto sobotu, kedy privítajú od 15.00 hod. v rámci dvadsiateho kola Ružomberok.