František Straka - jubilejný desiaty tréner

2024-02-21 17:47:03

Vlani zachraňoval Trenčín, teraz bude Michalovce.

Keďže Marekovi Petrušovi a ani Petrovi Struhárovi sa nepodarilo doviesť Michalovčanov k žiadnemu ligovému víťazstvu, došlo v MFK Zemplín už k druhej trénerskej zmene v tejto sezóne. Hovorí sa, že do tretice všetko dobré, tak snáď stávka na ostrieľaného kormidelníka Františka Stratku prinesie Zemplínčanom ovocie. Český lodivod, ktorý je známy tým, že vie svoje mužstvo nabudiť a naštartovať, pricestuje k Laborcu v stredu večer a už na druhý deň absolvuje zoznámenie aj prvý tréning so svojimi novými zverencami.

František Straka, ktorý sa narodil 28. mája 1958 v Českých Budějoviciach, má za sebou bohatú hráčsku kariéru. Niekdajší obranca má na svojom konte 35 zápasov za národný tím Československa, v drese ktorého si zahral aj na svetovom šampionáte v roku 1990 v Taliansku. S futbalom začínal v rodných Českých Budějoviciach, počas vojenčiny hrával za VTJ Tachov a odtiaľ viedli jeho kroky do Sparty Praha, kde bol dlhé roky oporou mužstva. V roku 1988 zamieril do Nemecka, tam pobudol desať rokov, až do konca kariéry. Na západe Európy postupne hrával za Borussiu Mönchengladbach, Hansu Rostock, Wuppertaler SV a Viktoriu Kolín. V nemeckej Bundeslige odohral dovedna 115 zápasov.

Na trénerskú dráhu sa vydal v roku 2000, jeho prvým pôsobiskom bol nemecký Wuppertaler, v tejto krajine viedol aj LR Ahlen. Trénoval aj v Česku (FK Teplice, Spartu Praha, Viktoriu Plzeň, Dynamo České Budějovice, Slaviu Praha, 1. FK Příbram, MFK Karviná, FK Fotbal Třinec), Rakúsku (FC Wacker Tirol), Grécku (OFI Kréta), Austrálii (North Queensland Fury), Poľsku (Arka Gdynia), Egypte (Ismaily SC, Smouha SC), Libanone (Al-Ansar SC) a na Slovensku (MFK Ružomberok, Slovan Bratislava, AS Trenčín). Práve trenčiansky klub bol jeho poslednou zastávkou, pod Čákovým hradom pôsobil v jarnej časti minulej sezóny.

Teraz si tľapol s vedením michalovského klubu, ktorý stále čaká na prvé víťazstvo a tuho bojuje o udržanie sa v Niké lige. Mimochodom, František Straka je jubilejný desiaty kormidelník MFK Zemplín v najvyššej súťaži. Pred ním viedli žlto-modrých medzi elitou František Šturma, Stanislav Griga, Anton Šoltis, Jozef Majoroš, Miroslav Nemec, Norbert Hrnčár, Vladimír Rusnák, Marek Petruš a Peter Struhár.