Prvá bitka pre Michalovce

2024-03-05 11:31:25

Tréneri Straka a Uhrin o sobotňajšom zápase.

Aj keď sa nadstavbová časť najvyššej futbalovej Niké ligy začína iba nasledujúci víkend a tímy ešte odohrajú po desať duelov, boj o záchranu sa začal už minulý týždeň. V poslednom kole základnej časti doma privítali na víťazstvo čakajúci hráči MFK Zemplín Michalovce ViOn Zlaté Moravce, ktorý nevyhral v sezóne takisto. Súboj posledných dvoch tímov tabuľky napokon lepšie zvládli domáci, ktorí sa po výhre 4:1 odpútali od Zlatých Moraviec pred nadstavbou na šesť bodov.

Ešte viac sa súboj aktuálne dvoch posledných tímov tabuľky zvýraznil v minulých dňoch, keď obaja pristúpili k už druhej trénerskej zmene v sezóne. Michalovce prebral známy „záchranár“, český odborník František Straka, ViOn zase prebral jeho krajan Dušan Uhrin mladší, ktorý v minulosti žal úspechy doma, aj v zahraničí. Prvý súboj dvoch českých kormidelníkov vyhral v sobotu v Michalovciach Straka. Jeho tím síce prehrával po dvadsiatich minútach 0:1, štyrmi gólmi ale otočil priebeh duelu a do tabuľky si pripísal premiérové tohtosezónne víťazstvo. „My sme mali pred zápasom problémy so zostavou. Mali sme nejakých hráčov vykartovaných, nejakých zranených a tomu sme museli prispôsobiť aj zostavu,“ rozhovoril sa tréner ViOnu Uhrin, ktorému cez polčasovú prestávku pribudla na čele ďalšia vráska, keď kvôli zraneniu nemohol pokračovať brankár Patrik Lukáč. „Našou taktikou bolo byť pevným vzadu. Do štyridsiatej minúty sa nám to darilo napĺňať. V druhom polčase už boli Michalovčania lepší. Chcel by som im touto cestou pogratulovať. Teraz nám bodovo odskočili. Naším cieľom bude ale budúci týždeň v prvom nadstavbovom kole nad nimi vyhrať a bodovú stratu znížiť,“ pokračoval tréner, ktorého otec doviedol českú reprezentáciu na majstrovstvách Európy v roku 1996 až do finále.

Prvé víťazstvo by ich malo nakopnúť

Na hre Michalovčanov bol od začiatku vidieť obrovský krč. Túžba zvíťaziť v lige po 287 dňoch bola obrovským bremenom, ktoré ale v druhom dejstve parádnou útočnou hrou naplno odhodili. „V prvých dvadsiatich, dvadsiatich piatich minútach sme boli neskutočne nervózni. Strašne sme chceli a z toho pramenili chyby. Gól sme dostali po našej chybe, gólom zaváňali aj ďalšie situácie. V ten pravý moment sme sa ale dokázali postaviť. Išli sme za gólom. Nesmierne dôležité bolo, že sme do polčasu vyrovnali na 1:1. Druhý polčas už bol v našej réžii. Urobili sme dôležitý krôčik, no stále máme na čom pracovať. Za zápas s Moravcami ale chcem svojich hráčov pochváliť. Víťazstvo nám dáva obrovskú silu pred ďalšími zápasmi a malo by nás nakopnúť. Už v stredu hráme doma pohár s Trnavou, hneď na to v sobotu v Moravciach. Aj v týchto zápasoch chceme uspieť,“ boli na tlačovej konferencii prvé slová trénera Michaloviec Františka Straku.

 

Straka je známy záchranár

Michalovčania po trénerskej zmene ožili. Na víťazstvo siahali už v Žiline predchádzajúcom kole, kde ich oň obral penaltový verdikt v samom závere. Druhý pokus Strakovi už ale priniesol víťazstvo. Štyri získané body z dvoch duelov je dobrým štartom vo viacerých trénerských štáciách úspešného účastníka majstrovstiev sveta v roku 1990 v Taliansku. „Keď som sem prichádzal, hráči boli skleslí. Je to otázka mentality a pozitívnej energie. Ja sa ju snažím na hráčov preniesť. Mne sa páči to, čo som videl na ihrisku. Hráči tentoraz boli ochotní urobiť maximum pre záchranu Michaloviec. Práve toto si veľmi cením a s týmto musíme ísť aj do ďalších zápasov,“ uviedol na margo štartu v Michalovciach František Straka. „Franta je známy záchranár. My ale budeme robiť všetko preto, aby tentoraz nebol úspešný,“ reagoval na Straku jeho náprotivok z ViOnu a Dušan Uhrin následne dodal. „Uvidíme, ako dopadnú ďalšie zápasy. Michalovce majú oproti nám jednu veľkú výhodu. Ich zostava sa naproti nám často nemení. Ja ale chcem urobiť všetko preto, aby sme ich budúci víkend doma zdolali.“

 

Druhá bitka už v sobotu pri Žitave

Zemplínčania tak svojmu rivalovi v boji o záchranu odskočili po sobote na šesť bodov a už môžu pozerať aj dopredu. Na desiate Košice strácajú sedem bodov, v hre je podotýkame ešte bodov tridsať. „Tých zápasov je naozaj ešte veľa a ešte veľa sa toho môže zmeniť. Naším cieľom bude ísť do každého zápasu získať tri body a zvrátiť súčasnú situáciu, ktorá je proti nám. Tentoraz sme urobili málo pre víťazstvo, verím, že doma toho urobíme viac,“ povedal Dušan Uhrin, ktorého mužstvo sa nedočkalo víťazstva ani na dvadsiaty druhý pokus. Ten nasledujúci bude mať v sobotu doma a súperom jeho tímu budú opäť Zemplínčania. „Potrebujeme aj kúsok šťastia, ktoré sme tentoraz pri ďalších šanciach za stavu 1:0 nemali. Niektoré veci musia z mužstva jednoducho odísť. Musíme sa vzchopiť a jednoznačne musím vedieť, s kým môžem pracovať. Tentoraz sme mali dosť hráčov zranených a vykartovaných, takže som cez týždeň nevedel, kto bude hrať. Po zápase som hráčom veľa veci nevytýkal. Oni vedia, čo bolo zlé. My sa jednoducho musíme sústrediť na ďalší zápas, aby sme tentoraz boli úspešní my. Hrá sa ešte o tridsať bodov, čo je strašne veľa. Stať sa ešte môže čokoľvek,“ dodal kormidelník ViOnu.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza, foto: Róbert Andrejov)