Záleží mu, aby Michalovce ostali v lige

2024-03-14 18:19:37

Roman Berta pôsobí so Strakom po Afrike, Ázii, Ružomberku aj v Michalovciach.

Futbalistov MFK Zemplín Michalovce vedie v tejto sezóne už tretí tréner. Po Marekovi Petrušovi a Petrovi Struhárovi prebral michalovské kormidlo český expert František Straka. Ten si do svojho realizačného tímu priviedol aj starého - známeho Romana Bertu, ktorý mu bol asistentom aj v Ružomberku, Egypte, či Libanone.

Päťdesiatosemročný tréner naposledy viedol účastníka IV. ligy Východ FK Gerlachov. Rodák zo Sečoviec bývajúci v Košiciach v minulosti hrával VSŽ Košice, České Budějovice, Vranov nad Topľou, aj Michalovce, kde je teraz trénerom. Mimochodom, ako prišlo k jeho návratu na Zemplín? „Dostal som ponuku od pána Straku, s ktorým sa poznám už dlho. Pracovali sme spolu v Ázii, Afrike a aj Ružomberku. Jeho futbalová filozofia je podobná tej mojej, a ktorú ja preferujem. Navyše, som východniar a záleží mi na tom, aby Michalovce ostali v najvyššej súťaži,“ povedal pre naše noviny Roman Berta, ktorý sa tak s Františkom Strakom pustil do boja o záchranu Michaloviec v Niké lige. A zatiaľ sa im to darí. V prvých troch zápasoch získali s tímom sedem bodov a dosiahli aj prvé dve víťazstvá. „Výsledky momentálne sú. Ja verím, že to bude pokračovať čo najdlhšie. V hre sa budeme snažiť implantovať nejaké prvky, ktoré predčia súperove defenzívy,“ pokračuje Roman Berta.

Za necelý mesiac, čo je v Michalovciach ukázal František Straka svoje prednosti. Tou hlavnou je motivácia. „Mne sa zdá, že od prvého dňa si kabína s trénerom Strakom sadla. On vie, čo hráči potrebujú a snaží sa im postupne odovzdávať svoje skúsenosti. Dôležité je, aby to pokračovalo aj naďalej a aby sme boli úspešní,“ podotýka asistent michalovského trénera. Jeho tím má momentálne v tabuľke pred Zlatými Moravcami deväťbodový náskok a už môže pozerať nielen za seba, ale aj pred seba. Pred nimi sú Košice, na ktoré strácajú síce päť bodov, v piatok ich ale majú doma a po piatku tak môže byť stratu iba minimálna. „Že máme náskok na ViOn je jedna vec. Stále sa ale sústredíme na ďalší zápas. Je to naša filozofia, že sa snažíme čo najlepšie pripraviť na ten zápas, ktorý nás čaká. Tentoraz nás čakajú Košice, ktoré sú pred nami. My sa pokúsime ich zdolať a dostať sa k ním ešte bližšie. Po tomto zápase nás čaká reprezentačná prestávka, kde sa pokúsime trošku dobiť baterky a pripraviť sa na ďalšie zápasy,“ uviedol pred piatkovým zápasom s FC Košice (začiatok o 17.30 hod.) Roman Berta. Po piatich rokoch má najvyššia Niké liga vo svojom rade dvoch zástupcov z východu Slovenska. Michalovce, ktoré v nej fungujú už deväť rokov, doplnil aj FC Košice, ktorý prišiel do najvyššej súťaže s obrovskými ambíciami v budúcnosti naháňať aj najlepších. „Košice majú v tejto sezóne ako nováčik cieľ zachrániť sa. Zatiaľ za tým idú. My máme ale tiež svoje ciele. Ja pevne verím, že v Niké lige budeme v budúcej sezóne obaja,“ skonštatoval 58-ročný kouč, ktorého sme sa v závere opýtali na to, aký v piatok očakáva zápas? „Ja si myslím, že to bude dosť taktické z oboch strán. Verím, že nás prídu povzbudiť diváci a vytvoria tú správnu atmosféru.“   

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)