Nováčik s vysokými ambíciami

2024-03-15 07:51:32

Zaostrené na najbližšieho súpera.

Druhým súperom nášho tímu v nadstavbovej časti o udržanie sa v Niké lige je nováčik súťaže FC Košice. Košičania vstúpili do svojej prvej sezóny medzi elitou celkom slušne. V základnej časti nazbierali sedemnásť bodov, o sedem viac ako náš tím. Situácia sa ale trochu zmenila v náš prospech. V prvom nadstavbovom kole sme výhrou v Zlatých Moravciach zmazali na Košičanov dva body, keďže oni iba doma remizovali s Trenčínom (0:0) a v piatok môže prísť k ďalšiemu bodovému zníženiu.

V piatkovom zápase pôjde oveľa. Pôjde o to, či Michalovčania budú bližšie k desiatej priečke, ktorú momentálne okupujú Košičania, alebo sa priblížia skôr k baráži, ktorú zabezpečuje jedenáste miesto, na ktorom momentálne sú oni. V prípade ich víťazstva príde k prvej možnosti, ku ktorej sú na Zemplíne naklonení viac. Poďme si na chvíľu predstaviť nášho piatkového súpera. Ten postúpil do ligy po viacročnom boji v druhej lige a má v Niké lige veľké ambície. Na jednom z najkrajších štadiónov chce v blízkej budúcnosti naháňať tých najlepších. V tejto sezóne majú v FC ale skromnejšie ciele, ktorými sú záchrana. Tie začali napĺňať s našim bývalým trénerom Antonom Šoltis, od novembra minulého roka ich napĺňajú s Jánom Kozákom. Nie ale známym trénerským bardom, ktorý v roku 1998 doviedol Košičanov k prvého titulu majstra Slovenska a účasti v Lige majstrov, ale s jeho synom Jánom mladším, ktorý si Ligu majstrov zahral neskôr ako hráč. Práve on momentálne vedie Košičanov v ústrety záchrane v Niké lige.

Zaujímavosťou je, že Košičania bodovali hneď pri svojej premiére v lige, keď doma remizovali 0:0 so Slovanom Bratislava a prvé víťazstvo dosiahli v našom vzájomnom súboji. Východoslovenské derby ovládli v piatom kole u nás (2:0), ako aj na svojom štadióne v šestnástom kole (2:1). Naša pozícia sa ale v posledných týždňoch zmenila. Po zmene trénera sme pod vedením Františka Straku získali v troch dueloch sedem bodov a už sa môžeme viac pozerať pred seba, ako na to, koľko máme náskok na poslednú priečku. Šnúru bez prehry ale ťahajú aj Košičania, ktorí neprehrali štyri zápasy. Postupne doma remizovali s Podbrezovou (0:0), zdolali Skalicu (2:1), remizovali v Bystrici (1:1), aj doma s Trenčínom (0:0), ktorý im v prvom jarnom kole pripravil jedinú porážku v roku 2024 (4:1). Všetci veríme, že sa to po piatku bude meniť...

Káder trénera Jána Kozáka mladšieho naberal počas rozbehnutej sezóny na skúsenosti. Už na jeseň ho posilnili Lukáš Fabiš, Lukáš Greššák s Dominikom Kružliakom, cez zimu ho zase Košičania vystužili ďalšími skúsenosťami. Do brány prišiel robiť Matúšovi Kirovi, nášmu bývalému hráčovi, konkurenciu Portugalčan Cristiano Pereira Figueiredo, do obrany pribudol skúsený Argentínčan Nicolas Gorosito a na kraj aj Panamčan Eric Davis. Do stredu poľa zase pribudol americký krídelník Zyen Jones, ďalším úlovkom do ofenzívy je Jeremy Obounet z Gabonu a piatym prírastkom v kádri je francúzsky stopér Nassim Innocenti. Poslednou šiestou posilou sa v zime stal slovinský stredopoliar Deni Hočko. V kádri sú ale aj ďalší skúsení hráči. Útočník Erik Pačinda, či so siedmimi gólmi najlepší strelec tímu, slovinský bombardér Žan Medved a tvorca hry Michal Faško. Tréner Kozák má k dispozícii okrem Kiru aj ešte jedného nášho bývalého hráča, stredopoliara Kristiho Qoseho.  

Káder FC Košice
Brankári: Frederik Valach, Matúš Kira, Cristiano Figueiredo (Portugalsko).
Obrancovia: Dominik Veselý, Bernard Petrák, Jakub Jakubko, Ján Mizerák, Martin Šindelář (Česká republika), Lukáš Fabiš, Ján Krivák, Dominik Kružliak, Michal Jonec, Nassim Innocenti (Francúzsko), Eric Davies (Panama)
Stredopoliari: Kristi Qose (Albánsko), Dávid Gallovič, Zyen Jones (USA), Šimon Sabolčík, Miroslav Sovič, Oleksandar Golikov (Ukrajina), Rastislav Korba, Michal Faško, Erik Liener, Lukáš Greššák, Péter Varga, Deni Hočko (Slovinsko).
Útočníci: Žan Medved (Slovinsko), Jeremie Obounet (Francúzsko), Erik Pačinda.

Doterajšie vzájomné zápasy

Zápasy Košíc v lige

Foto: Róbert Andrejov a Šimon Pavlišin.