Na víťaznej vlne aj po derby

2024-03-17 16:24:11

Michalovčania s tretím víťazstvom v rade.

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce sa po tom, ako pretrhli 21 zápasovú šnúru bez víťazstva vezú na víťaznej vlne. V piatkovom druhom kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie sa vyhrali vo východoslovenskom derby nad FC Košice 1:0 a zvíťazili tak už tretíkrát v rade. V tabuľke sa tak stále nemusia pozerať za seba, skôr pred seba. Po tretej výhre v rade síce zostali na barážovom jedenástom mieste, no už iba s dvojbodovou stratou na Košice, ktoré pred troma týždňami mali na nich náskok deviatich bodov...

Ďalší dôležitý krôčik

Michalovčania odohrali už tretí „šesťbodový“ zápas v rade. Po tom, čo zvládli súboje so Zlatými Moravcami tentoraz po prvýkrát v sezóne predčili aj nováčika z Košíc. „Som určite spokojný. S pokorou hovorím, že sme urobili ďalší krôčik, zase sme sa posunuli. Som rád, že mužstvo pochopilo, že sú zápasy, ktoré sú extrémne dôležité. Tento taký bol. Nebolo to iba o derby, tu išlo o oveľa viac,“ rozhovoril sa tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka, ktorý so svojim tímom bodoval aj vo štvrtom zápase v rade. „Začali sme výborne. Hneď v úvode sme mali veľkú šancu. Som rád, že sme pokračovali aj ďalej. Zápas určite ovplyvnila aj červená karta. Sú zápasy, kedy sa hrá ťažko proti desiatim a tento duel to potvrdil. Teší ma ale fakt, že sme súpera nepustili do žiadnej gólovej šance. Urvali sme to, pretože sme hrali ako tím. Sme ale len na začiatku cesty. Ja budem na hráčov ešte tvrdší tak, aby sme sa po prestávke priblížili k cieľu ešte viac,“ pokračuje Straka.

Kozák mladší na tribúne

Košičanom chýbal na striedačke ich tréner Ján Kozák mladší, ktorý musel kvôli trom žltým kartám na tribúnu. Zastúpil ho jeho asistent Xavier de Sousa Simões „Všetko to záviselo od prvého polčasu. Začali sme nekoncentrovane. Gól sme dostali po našej štandardke a rýchlej kontre. Domáci začali s väčšou emóciou a mali aj väčší „chtíč“ za víťazstvom. To rozhodlo o ich výhre. V druhom polčase sme trochu zmenili náš herný systém, chceli sme to zvrátiť, no nepodarilo sa nám to. Zvíťazili bojovnosť a emóciu, ktorú mali Michalovčania väčšiu,“ uviedol Simoes. Jeho tím stratil komfortný deväťbodový náskok na barážovú jedenástu priečku. Z nej na nich Michalovčania po domácej výhre strácajú už iba dva body. „Pozeráme sa hlavne iba na seba. Veríme, že keď budeme pokračovať v tom, čo sme začali, body získavať budeme. Ešte sa stále hrá o 24 bodov, takže je to relatívne veľa,“ dodal Simoes.

Dva dôležité momenty

Východoslovenské derby malo dva dôležité momenty. Prvý sa odohral už v siedmej minúte, kedy van Kessel zachytil rozohrávku Innocentiho, jeho krížnu prihrávku síce zrazil Kružliak, no iba k Stanislavovi Dankovi, ktorý ukážkovým volejom otvoril skóre duelu. „Lopta mi prišla ideálne na volej. Dobre som to trafil a som rád, že to skončilo gólom,“ opísal gólový moment Danko, pre ktorého to bol prvý presný zásah v drese MFK Zemplín v lige, od svojho letného návratu do materského klubu. „Všetci sme vedeli, že nás čaká nesmierne dôležitý zápas. Naším cieľom bolo priblížiť sa k ním v tabuľke, čo znamenalo vyhrať. Sme všetci radi, že sa nám to podarilo a že sa nám takto darí,“ povedal ešte Danko k víťazstvu nad Košicami, ako aj k tomu, že jeho tím získal z možných dvanástich bodov desať. „Znie to možno ako klišé, ale my ideme od zápasu k zápasu. Teraz nás čaká reprezentačná pauza, takže si chvíľu oddýchneme a potom sa už sústredíme na ďalšieho súpera, ktorý nás čaká po nej.“

Druhý sa odohral po pol hodine hry, kedy hosťujúci brankár Figueiredo zahral rukou mimo pokutového územia a videl červenú kartu. Portugalský brankár košického FC pri výbehu do poľa na chvíľu zastal, čím stratil drahocenné sekundy. V súboji bol následne neskoro a v snahe odohrať dlhú loptu, za ktorou trielil michalovský útočník Matúš Marcin, ju zrejme zahral rukou. „Snažil som sa trafiť loptu. Trochu som ju špičkou posunul a ani som nevidel, či ju trafil rukou, alebo nie. Asi to ale ruka bola. Pre mňa škoda, že tá lopta nebola kratšia, pretože by som si ho obhodil a išiel na prázdnu bránu,“ povedal k situácii Marcin, ktorého takisto potešilo tretie víťazstvo v rade. Na poistenie víťazstva mal aj on dve šance, ktoré mu výborne zmaril náhradný brankár Matúš Kira. „Po zápase mi povedal, že už mám osem gólov, takže ich mám dosť do konca sezóny (smiech...). Je to škoda, pretože som išiel za gólom a chcel som ho streliť. Na zápas sa totiž prišla pozrieť osemdesiatročná babka a chcel som ju potešiť gólom. Škoda, snáď nabudúce,“ dodal Matúš Marcin.

Kira: Potrebujeme aj vyhrávať

Oba tímy vstupovali do východoslovenského derby v skoro rovnakej pozícii. Obaja ťahali šnúry bez prehry. Michalovčania neprehrali v troch, Košičania dokonca v štyroch dueloch, v ktorých ale až trikrát remizovali. „Pre nás je to taký nešťastný zápas, pretože sme tu chceli bodovať,“ začal svoje hodnotenie zápasu brankár Matúš Kira, ktorý nahradil po pol hodine Figueireda. Viacerými zákrokmi svoj tím podržal, na body to ale nestačilo. „Prehrávali sme 0:1, museli sme hrať o jedného menej. To sa hrá ťažko. Snažili sme sa zabojovať a dúfali sme, že nejaká šanca na vyrovnanie príde. Neprišla,“ pokračuje Matúš Kira. Kým pred troma týždňami mali Košičania pred Michalovčanmi náskok deviatich bodov, po prehre na Zemplíne sa scvrkol len na dva a nováčik súťaže sa tak musí začať báť o desiate miesto zaručujú účasť v lige aj v nasledujúcej sezóne. „Michalovčania urobili zmenu trénera a nakoplo ich to. My sme síce tiež štyri zápasy neprehrali, no až tri z nich sme remizovali. Niekedy je aj lepšie raz vyhrať, ako dvakrát remizovať. Musíme začať znova pracovať a snažiť sa pozerať iba na seba. Potrebujeme aj vyhrávať,“ dodal Matúš Kira.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza, foto: Róbert Andrejov)