Strakova metla stále zametá víťazne

2024-03-19 09:49:16

Podvihorlatské noviny o našej výhre s Košicami.

Na víťaznej vlne sa po trénerskej zmene vezú futbalisti MFK Zemplín Michalovce. Tí pod vedením trénera Františka Straka neprehrali už v štyroch zápasoch v rade, navyše po ukončení 21-zápasovej série bez víťazstva vyhrali už tretíkrát v rade. Po Zlatých Moravciach (4:1 a 2:0) zdolali v druhom kole nadstavbovej časti o udržanie sa FC Košice na svojom trávniku 1:0 a priblížili sa k ním v tabuľku už na dva body. 

Lopta mu ideálne sadla na volej
Michalovčania začali výborne. Od úvodu súpera zatlačili a výsledkom bol strelený gól v siedmej minúte, ktorý zaznamenal Stanislav Danko. Bol to pre neho prvý presný zásah v drese Zemplína od svojho návratu do materského klubu po troch rokoch. „Pre nás to bol nesmierne dôležitý zápas, hlavne z tabuľkového postavenia. Vedeli sme, že keď vyhráme, dostaneme sa ku Košiciam na dva body a sme radi, že sa nám to podarilo,“ poznamenal strelec jediného gólu v zápase, ktorý sa v druhom polčase dostal do ďalších dvoch streleckých príležitosti. Tie sa už ale gólom neskončili. „Lopta mi prišla ideálne na volej. Dobre som to trafil a som rád, že to skončilo gólom,“ pokračoval Stanislav Danko. Šance Michalovčanov po pol hodine hry zrástli, keďže červený trest videl brankár FC Figueiredo. Po tomto momente síce stále mali prevahu domáci, no nedokázali streliť poisťovací gól, a tak sa museli o výhru strachovať až do samého záveru. „Je to trošku aj škoda, že sa nám nepodarilo streliť druhý gól. Takto sme sa museli báť o víťazstvo a hralo by sa nám ľahšie. Aj napriek tomu sa všetci z víťazstva tešíme Tréner Straka priniesol do tímu novú energiu a všetci v klube sme radi, že sa nám momentálne darí,“ dodal ešte k zápasu a k sérii, v ktorej Michalovčania zaznamenali desať z dvanástich bodov Stanislav Danko.

František Straka: Sme len na začiatku, na hráčov budem ešte tvrdší
Tretie víťazstvo v rade potešilo aj trénera MFK Františka Straku. Český odborník po nástupe do funkcie neprehral s tímom v ani jednom zo štyroch duelov a získal desať bodov. Ukončil s ním sériu bez víťazstva a teraz ťahá sériu troch výhier v rade. „Som určite spokojný. S pokorou hovorím, že sme zvládli ďalší krôčik, zase sme sa posunuli. Som rád, že mužstvo pochopilo, že sú zápasy, ktoré sú extrémne dôležité. Tento taký bol. Nebolo to iba o derby, tu išlo o oveľa viac. Začali sme výborne. Hneď v úvode sme mali veľkú šancu. Som rád, že sme pokračovali aj ďalej. Zápas určite ovplyvnila aj červená karta. Sú zápasy, kedy sa hrá ťažko proti desiatim a tento duel to potvrdil. Teší ma ale fakt, že sme súpera nepustili do žiadnej gólovej šance. Urvali sme to, pretože sme hrali ako tím. Sme ale len na začiatku cesty. Ja budem na hráčov ešte tvrdší tak, aby sme sa po prestávke priblížili k cieľu ešte viac,“ povedal na margo tretej výhry v rade a k faktu, že sa Michalovčania priblížili ku Košiciam na dva body tréner Zemplínčanov František Straka. Mimochodom, pre Michalovčanov to bolo od ich príchodu do ligy už desiate východoslovenské derby. Z výhry sa tešili prvýkrát. Predtým sa im to nepodarilo v siedmych dueloch s Prešovom a dvoch s Košičanmi...  

 

Kozák na tribúne
Košičania sa museli vysporiadať s neúčasťou svojho trénera Jána Kozáka mladšieho na striedačke. Kozák mladší pauzoval kvôli trom žltým karta, zastúpil ho jeho asistent Xavier de Sousa Simões „Všetko to záviselo od prvého polčasu. Začali sme nekoncentrovane. Gól sme dostali po našej štandardke a rýchlej kontre. Domáci začali s väčšou emóciou a mali aj väčší „chtíč“ za víťazstvom. To rozhodlo o ich víťazstve. V druhom polčase sme trochu zmenili náš herný systém, chceli sme to zvrátiť, no nepodarilo sa nám to. Zvíťazili bojovnosť a emóciu, ktorú mali Michalovčania väčšiu,“ uviedol Simoes. Jeho tím stratil komfortný deväťbodový náskok na barážovú jedenástu priečku. Z nej na nich Michalovčania po domácej výhre strácajú už iba dva body. „Pozeráme sa hlavne iba na seba. Veríme, že keď budeme pokračovať v tom, čo sme začali, body získavať budeme. Ešte sa stále hrá o 24 bodov, takže je to relatívne veľa,“ dodal Simoes. 

Rovnaký pohľad na kľúčový moment
Okrem streleného gólu sa kľúčový moment odohral po pol hodine. Michalovský útočník Matúš Marcin nabiehal na vysokú loptu, ku ktorej sa blížil mimo pokutového územia aj brankár FC Figueiredo. Portugalský golman na chvíľu zaváhal, následne bol v súboji neskoro a loptu zasiahol rukou. Rozhodca Gemzický bol nekompromisný a Figueiredovi ukázal červenú kartu. Hostia museli nútene striedať, do bránky sa dostal Matúš Kira. „Ja vám na to odpoviem iba ťažko,“ rozhovoril sa k spornému momentu tréner Michalovčanov František Straka. „Máme ale VAR a ten rozhodol. Mne sa na to odpovedá ťažko. Hráči mi hovorili, že ruka tam bola, ale je to na rozhodcovi,“ pokračuje Straka. Rovnaký pohľad na situáciu mal aj tréner Košičanov. „Bola to ťažká situácia. Zbehlo sa to rýchlo. Brankár asi aj trochu zaváhal. Buď mal ísť do lopty hneď, bol tam aj obranca, ktorý mohol situáciu hasiť. Teraz vám odpovedať, či bola ruka, alebo nie, neviem.“ 

Zdroj: Podvihorlatské noviny (Peter Brendza, foto: Róbert Andrejov)