Zemplín s jediným cieľom

2024-03-26 09:50:45

Podvihorlatské noviny o súčasnej situácii v tíme.

Až druhá trénerská zmena spôsobila v michalovskom MFK Zemplín obrat. Po tom, čo na trénerskú stoličku zasadol František Straka, Michalovčania v lige ešte neprehrali a po štyroch dueloch pod jeho vedením sa skôr môžu pozerať pred seba, ako na posledné Zlaté Moravce, na ktoré majú náskok jedenástich bodov.

Nový lodivod priniesol do zdecimovaných duší Michalovčanov nový priaznivý vietor. Pod jeho vedením najskôr remizovali v Žiline 1:1 a potom konečne pretrhli sériu bez víťazstva. Stalo sa tak v poslednom 22.kole základnej časti Niké ligy, v ktorom zdolali posledné Zlaté Moravce 4:1. No a odvtedy iba víťazia. V Moravciach vyhrali v prvom kole nadstavby 2:0, doma s Košicami 1:0. „Som nesmierne rád, že sme takto odštartovali. Sme ale iba na začiatku cesty. Možno bolo aj dobré, že sme v Žiline nevyhrali. Súper vtedy spornou penaltou vyrovnal a nás to naštartovalo ešte viac,“ zdôraznil michalovský lodivod, podľa ktorého momentálne rozhoduje hlavne „chtíč“ Zemplínčanov po víťazstve. „Prečo mužstvo pred mojim príchodom ani raz nevyhralo? To sa mňa nepýtajte! Pýtajte sa skôr, prečo začalo vyhrávať. Je to o zodpovednosti, o „chtíči“ po víťazstve. Ukázalo sa, že je dobré, že som bol na mužstvo tvrdý. A ja budem ešte tvrdší. Hráči uverili, že môžu dosiahnuť ten ciel, ktorý sme si stanovili. Tým je záchrana,“ dodal rodák z Českých Budějovíc s bohatou hráčskou, ale aj trénerskou kariérou. Michalovčanov tento týždeň čaká duel tretieho kola nadstavbovej časti o udržanie sa v Skalici.

So Strakom si sadli

Strakovým asistentom sa rovnako ako v Egypte, Libanone, či Ružomberku stal Roman Berta. Päťdesiatosemročný tréner naposledy viedol účastníka IV. ligy Východ FK Gerlachov. Rodák zo Sečoviec bývajúci v Košiciach v minulosti hrával VSŽ Košice, České Budějovice, Vranov nad Topľou, aj Michalovce, kde je teraz trénerom. „Dostal som ponuku od pána Straku, s ktorým sa poznám už dlho. Pracovali sme spolu v Ázii, Afrike a aj Ružomberku. Jeho futbalová filozofia je podobná tej mojej, a ktorú ja preferujem. Navyše, som východniar a záleží mi na tom, aby Michalovce ostali v najvyššej súťaži,“ povedal pre naše noviny Roman Berta, ktorý sa tak s Františkom Strakom pustil do boja o záchranu Michaloviec v Niké lige. A zatiaľ sa im to darí. V prvých štyroch zápasoch získali s tímom desať bodov a dosiahli aj prvé tri víťazstvá. „Výsledky momentálne sú. Ja verím, že to bude pokračovať čo najdlhšie. V hre sa budeme snažiť implantovať nejaké prvky, ktoré predčia súperove defenzívy,“ pokračuje Roman Berta.  Za mesiac, čo je v Michalovciach ukázal František Straka svoje prednosti. Tou hlavnou je motivácia. „Mne sa zdá, že od prvého dňa si kabína s trénerom Strakom sadla. On vie, čo hráči potrebujú a snaží sa im postupne odovzdávať svoje skúsenosti. Dôležité je, aby to pokračovalo aj naďalej a aby sme boli úspešní,“ dodal Roman Berta.