Kľúčom byť trpezliví a efektívni

2024-05-02 18:32:33

Asistent trénera Patrik Durkáč pred zápasom v  Trenčíne.

Tri kolá pred koncom nadstavbovej časti začína v boji o desiatu priečku prituhovať. Výsledky posledných kôl spôsobili, že o túto pozíciu a teda aj o pozíciu vyhnutia sa baráže s druhým najlepším druholigistom súperia už iba MFK Zemplín Michalovce a FC Košice. Kým pred siedmym kolom boli na tom lepšie Košičania, ktorí viedli o tri body, po ňom sa situácia znova vyrovnala. Michalovčania si pomohli výhrou 2:0 nad Banskou Bystricou, zatiaľ, čo Košičania prekvapujúco doma zakopli so Zlatými Moravcami (0:2). Momentálne sú tak na desiatej pozícii Michalovčania o skóre pred FC, to má ale lepšie vzájomné zápasy, teda prvé merítko, ktoré sa berie po skončení súťaže pri rovnosti bodov.

Ako spomíname, Michalovčania si pomohli výhrou 2:0 nad Banskou Bystricou v siedmom kole. Duel zvládli aj napriek tomu, že mali na krku psychickú ťarchu po prehre 1:3 so Skalicou a takisto sa vyrovnali s tým, že Dukla bola v poli hlavne prvý polčas lepším tímom. „Sme všetci radi, že sme to zvládli. Čakali sme náročný zápas, pretože Bystrica má svoju kvalitu. Po prehre so Skalicou sme nechceli opäť zaváhať. Očakávania boli vtedy veľké a asi aj ten tlak nám zväzoval nohy. Proti Bystrici sme mali stanovenú určitú taktiku, ktorú chlapci dodržali do bodky. Vyčkali sme si na šancu. Vedeli sme, že príde a premenili sme ju. Po víťazstve je určite lepšia nálada v tíme a ideme s tým do ďalších zápasov,“ povedal ešte na margo minulotýždňového víťazstva asistent trénera Patrik Durkáč. K boju s Košicami dodal „Zrejme to bude napínavý súboj až do posledného kola, kedy sa predstavíme u nich. Košičania to určite nevzdajú a ani my sa to nechystáme vzdať. Myslím si, že to bude hlavne o nás. Nechceme sa pozerať na Košice, pozeráme sa iba na seba a na to, aby sme zvládli zvyšné tri zápasy nadstavbovej časti. Vôbec nekalkulujeme, ideme krok za krokom, v sobotu nás čaká ťažký zápas v Trenčíne.“

Michalovčania sa s Trenčínom stretli v tejto sezóne už trikrát. Zaujímavosťou je, že aj napriek tomu, že proti AS ešte neskórovali, v dvoch dueloch z troch bodovali. Bolo to po domácich bezgólových remízach. Na Sihoti v druhom kole základnej časti prehrali 0:2. „Podľa môjho názoru je to najlepší tím dolnej nadstavby. Hovorím to aj napriek tomu, že Bystrica je tabuľkovo nad nimi. Ich herný prejav je ťažký pre oponenta. Protivník sa musí vysporiadať s ich rýchlou ofenzívnou hrou. Musíme sa na nich dobre pripraviť. Musíme podať kvalitný výkon a keď chceme pomýšľať na body, nemôžeme tam inkasovať,“ uviedol recept na AS Patrik Durkáč, ktorý sa nevyhol ani odpovedi na otázku, prečo Zemplínčania proti Trenčínu v tejto sezóne ešte neskórovali. „To súvisí aj s našou efektivitou vo vzájomných dueloch. Potrebujeme byť efektívni. So súperom ako je Trenčín určite nebudeme mať šesť, alebo sedem gólových šancí. Predpokladám, že dominantnejší na lopte budú práve oni. V doterajších dueloch ligy tak boli v deväťdesiatich percentách svojich zápasoch a nič nenasvedčuje tomu, že to bude v sobotu inak. Musíme byť trpezliví a vpredu hlavne efektívni.“  Trenčania v domácich dueloch ťažia aj zo svojej umelej trávy. To by ale nemalo byť pre Michalovčanov problémom, keďže celý týždeň prispôsobili tréningy práve tomto povrchu, ktorý majú taktiež k dispozícii na b-ihrisku. „Sme na ňu zvyknutí. Určite je to iné, ako „živá“ tráva. Je to rýchlejšie a keď sa tráva ešte pred zápasom poleje, bude to ešte rýchlejšie. Musíme sa na to zamerať, aby sme nestrácali zbytočné lopty, čo by bola voda na mlyn súpera,“ dodáva Patrik Durkáč.