Prišiel, videl, zachránil

2024-06-01 16:14:41

Ostane Straka v Michalovciach?

To, čo František Straka sľúbil pri svojom príchode do Michaloviec, to do bodky splnil. Český trénerský odborník nabudil hráčov MFK Zemplín tak, že sa vyhrabali z najhoršieho a v baráži sa im podarilo zachrániť najvyššiu futbalovú Niké ligu.

Po splnenej misii prichádzajú na rad aj ďalšie otázky. Zostane úspešný tréner, ktorý sa na záchrane podieľal už vo viacerých kluboch v Michalovciach aj naďalej. Aj po necelom týždni ale Straka odpovedá rovnako. „Na rovinu hovorím, zostal by som rád, no zatiaľ neviem. Viem, je to otázka, ktorá zaujíma celú verejnosť v Michalovciach, no zatiaľ fakt neviem,“ hovorí bývalý československý reprezentant, ktorý futbalovú kariéru uzavrel v Nemecku. Zemplínčania boli pri jeho príchode v kríze. Dvadsať duelov čakali na premiérové víťazstvo. So Strakom ho dosiahli na druhý pokus. Po jeho príchode sedem ligových duelov neprehrali a vyhrabali sa z najhoršieho. Dohnali desaťbodovú stratu na Košice, ktoré dokonca pred posledným nadstavbovým kolom predbehli o tri body. V poslednom kole ale o túto výhodu prišli a museli sa zachraňovať v baráži s Petržalkou. Tá dopadla v ich prospech, hoci najskôr na pôde súpera prehrali 0:1. Domácim víťazstvom 2:0 si zachovali príslušnosť v Niké lige aj pre sezónu 2024/25, ktorá by mala byť ich desiatou medzi slovenskou elitou. „Bola to určite ťažká pozícia a jedna z najťažších záchran, ktorú som musel zvládnuť. Neustále sme museli. Museli sme vyhrávať, museli sme bodovať. Hovorí sa, že posledný krok je najťažší a taký aj náš bol. My sme ho mohli spraviť už v Košiciach, no nespravili sme. Išli sme do baráže, prehrali sme aj v Petržalke. Bolo to určite náročné. Aj keď sme nezvládli zápas v Košiciach, aj zápas na Petržalke, ja som bol o tom presvedčený, že sa zachránime. Som rád, že som mal pravdu. Ja vždy hovorím, mám tu svoju energiu a tú dávam vám. Som rád, že sme zabrali, vstali z bahna a zachránili sme ligu pre Michalovce,“ zdôraznil František Straka.

Toho tím dosiahol v nadstavbovej časti sedemnásť bodov, čo je tretí najlepší výsledok zo všetkých tímov v lige a v nadstavbe získali Michalovčania dokonca o jeden bod viac, ako majster ŠK Slovan Bratislava. Viac bodov v nadstavbe získala iba Dunajská Streda (21) a Trnava (18). Rovnako sedemnásť bodov v nadstavbe získala aj Skalica a Banská Bystrica, ktorí rovnako účinkovali v dolnej nadstavbe o udržanie sa.  

Michalovce? Zaslúžene mesto športu!

Český futbalový odborník si veľmi vážil hlavne podporu mesta. Hneď po jeho príchode ho pozval primátor Miroslav Dufinec na obed, z ktorého prišiel veľmi spokojný. „Nepočítal som s tým, že ma tu budú vítať primátor, viceprimátor, či ďalší ľudia. Videl som, že ľuďom v meste na tom záleží a že mi veria. Boli sme v ťažkej pozícii. Zvládli sme to aj vďaka tej energii, ktorú som dostal. Práve to som potreboval, takúto podporu vidieť, že tu na futbale ľuďom záleží,“ rozhovoril sa na margo svojho začiatku na Zemplíne Straka, ktorý následne svoje slová rozmenil na drobné. „Hneď po prvom zápase v Žiline sme išli spolu všetci na hokej. Bol to skvelý team-building. Pomohlo to dať mužstvo dokopy. Videl som ale aj to, ako športom žije celé mesto. Nie je to iba futbal, ale aj hádzaná, či hokej a aj ďalšie športy. Pamätám si, ako sme išli na zápas do Bystrice a na Štrbe sme sa stretli s hokejistami, ktorí išli vtedy do Nitry. Hneď sme sa spolu vyfotili, zaželali si úspech a išli sme ďalej.“ „Franziho“ sme neprekvapili ani konštatovaním, že Michalovce boli v roku 2019 mestom športu. „To určite nie! Vidím na tých ľuďoch tu obrovskú energiu. Šport je tu fenoménom. Tí ľudia tu si ho zaslúžia aj naďalej a týmto nadšením získali aj mňa.“  

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza, foto: Róbert Andrejov)