Zmeniť niečo dočasné na trvalé

2024-06-28 17:50:15

Anton Šoltis sa vracia do Michaloviec po troch rokoch.

Už po tretíkrát ako hlavný tréner a štvrtýkrát vôbec na striedačku MFK Zemplín Michalovce prichádza Anton Šoltis. Štyridsaťosemročný Košičan preberá dočasne tím účastníka Niké ligy. Môže to byť zatiaľ iba dočasne, keďže stále prebiehajú v klube zmeny v majiteľských pomeroch. Všetko sa ale môže v najbližších dňoch zmeniť.

Aj keď na Zemplíne stále prebieha proces výmeny akcionárov klubu, klub musel v otázke trénera konať. Ako je známe, v utorok dostalo mesto od zastupiteľstva mandát na to, aby kúpilo všetky akcie a následne ich ponúkli potenciálnym majiteľom. Všetko to ale musí prejsť riadnym procesom, ktorý chce čas. A ten sa Michalovčanom kráti. Možno aj preto sa rozhodli ísť do neistoty a podpísať trénera dočasne. „Tréner Šoltis je už skúseným trénerom a takisto pozná tunajšie pomery. Aj preto prišlo k dohode oboch strán zatiaľ ale dočasne,“ hovorí športový riaditeľ klubu Vladimír Rusnák, podľa ktorého sú v tíme viacerí hráči na skúške. „Je tu ukrajinský stopér Taraduda, útočník Liener a takisto aj krajný obranca Marquinho, ktorí za nás hrali aj v stredu v Humennom. Postupne by mali prísť aj ďalší hráči. My sa ale musíme dostať z tejto situácie čím skôr. Verím, že sa tak stane a budeme môcť dohodnutých hráčov zazmluvniť.“ Nateraz je jedinou posilou brankár Patrik Lukáč, ktorý naposledy chytal za Zlaté Moravce. „Pri ňom sme podpísali zmluvu ešte pred štartom prípravy, teda v čase starého vedenia,“ pokračuje Rusnák.

Potešiteľné je, že do tréningového procesu sa zapájajú aj hráči z minulej sezóny, ktorým skončili zmluvy. Tento týždeň sa zapojili Bahi s Adekunle Issom, v piatok prvýkrát trénoval aj Enzo Arevalo a na príchode sa klub dohodol aj s Ginom van Kesselom. Do tréningového procesu sa zapojili aj zranení Stanislav Danko, Matúš Marcin a Igor Žofčák. Na druhej strane, v Michalovciach stále čakajú na zranených stopérov Dzocenidzeho a Marjanoviča. Zle to vyzerá hlavne s Marjanovičom, ktorý zrejme tímu bude chýbať dlhšie obdobie. Nové informácie o prechode klubu na nového majiteľa ešte Rusnák nepovedal. „Stále sme v procese výmeny akcionárov.“

Príchod sa zbehol rýchlo

Zemplínčania sa pri hľadaní šéfa realizačného tímu museli ponáhľať. Aj keď totiž ešte neprebehli všetko potrebné náležitosti výmeny akcionárov v klube, kde je momentálne bezvládie, už o necelý mesiac začína sezóna a keď nechcú od začiatku chytať zajaca za chvost, museli konať. „Zbehlo to veľmi rýchlo. Vo štvrtok sa mi ozvali z Michaloviec, či by som nemal záujem. Hľadali sme prienik na dočasné riešenie, ktorý sme našli. Ja verím, že to nebude trvať dlho a všetko bude pozitívne. Verím, že z niečoho dočasného sa stane niečo trvalé,“ priblížil rokovanie s Michalovcami dočasný tréner Anton Šoltis.

Čo znamená slovo dočasný? „Hľadali sme prienik. Dohodli sme sa na určité obdobie. Povedali mi, že to bude dobré a ja im verím. Je to síce neštandardné, no ja verím, že to bude ok,“ pokračuje tréner, ktorý michalovské kormidlo preberie už tretíkrát. „Sú mojou srdcovkou. Poznám tu prostredie, poznám tu ľudí. Je tu stále „Žofa“ a samozrejme, medzi prvými som tu našiel našu Renátku. Keď dôjde k vzťahu na trvalejšie obdobie a keď to zapadne tak, ako má, verím, že môžeme urobiť nejaký úspech.“ Čo sa týka realizačného tímu, v ňom má dočasný tréner jasno. „Asistentom bude Ondrej Duda, ktorý so mnou bol už predtým v Michalovciach a Košiciach. Ďalším asistentom je Viktor Kostovčík z mládeže. Chceme to opäť prepojiť. Ďalší členovia z realizačného tímu ostávajú z predošlého.“

Zdroj: Noviny Zemplína

Foto: Róbert Andrejov