Medzi druholigovými šestnástkami I.

2015-02-19 12:00:00

Denník Šport opäť začal mapovať situáciu v druholigových kluboch na západe aj východe. Čo je v nich nové?

Čo robí vrásky trénerovi Skalice Štefanovi Hornému? Do Senca sa vrátil kanonier Konnsimbal a ďalší africký útočník Tubonemi trénuje s Tatranom Prešov. Ponúkame vám druhý diel zo zimnej prípravy druholigových mužstiev, začíname štvoricou zo skupiny západ a trojicou východniarov.

MFK SKALICA

Vedúce mužstvo skupiny západ naberalo kondíciu a utužovalo kolektív na štvordňovom sústredení na okraji kráľovského mesta. V príprave si zmeralo sily postupne s Trenčínom (1:4, gól strelil Ulrich), Myjavou (3:2, Ulrich 2, L. Švrček), Olomoucom (4:0, Vaško, Šebesta, Konečný, Šindelář vl.), so Zlínom (0:2), s Opavou (1:1, Neoveský) a Palárikovom (5:0, Pavlačka, Neoveský, Šefčík, Šebesta, Ulrich). „Keď je počasie dobré, hneď sa chlapcom lepšie trénuje a môžeme pracovať len s loptami. Snažím sa pôsobiť na tých, ktorí menej hrávajú, aby pridali, neuspokojili sa s úlohou náhradníkov, a presvedčili ma, že chcú byť plnohodnotnými, rovnocennými členmi kádra,“ zdôraznil tréner Štefan Horný. Pre zranenie neabsolvovali kompletnú prípravu Fišan, Hesek, Šenk (svalové zranenie), Petrovský (operácia menisku), Jakúbek (výron), Černek (koleno) a pre chrípku Konečný.

MŠK ŽILINA B

Výsledky v príprave sú ako na hojdačke, od víťazstva 6:0 nad Lietavskou Lúčkou (Kráľ 3, Ďurica, Beháň, Repáň), po prehru 3:9 v Karvinej (Jasenovský 2, Ciofu). „Výsledky v príprave nie sú pre nás prvoradé. Rozhodujúca je filozofia klubu – dávame príležitosť mladým hráčom, momentálne nastupujú šiesti narodení v roku 1997. Od začiatku zimnej prípravy sa spoločne pripravujú hráči B-mužstva s dorastencami, náš kontakt s nimi je každodenný a tým chceme zjednodušiť ich prechod k mužom,“ poznamenal Miroslav Nemec. Druhé mužstvo skupiny západ odohrá ešte tri prípravné zápasy. „Na jarnú časť, meranie síl s najlepšími východniarskymi mužstvami, sa veľmi tešíme,“ dodal M. Nemec.

ŠKF SEREĎ

Tréner Tibor Meszlényi a hráči sa každodenne striedajú v návšteve nemocnice v Galante, kde na neurologickom oddelení leží ich spoluhráč Róbert Scherhaufer. „Vírus mu napadol miechu, futbal ide bokom, želáme mu skoré uzdravenie,“ podotkol Tibor Meszlényi, ktorý sa v prípravných zápasoch snaží stabilizovať zostavu. Útočník Marián Adam na jeseň obliekal dres Dolnej Ždane, Branislav Hulák sa vrátil z Rakúska a Birnabi Taie prišiel z Portugalska. Uplynulý týždeň Sereďania zvíťazili nad Račou 4:2 (Adam 2, Varhaník, Morong) a nad Borčicami 1:0 (R. Hulák). „Zimná príprava je megadlhá, o to viac sa tešíme na marcové trávniky,“ dodal kormidelník Serede.

ŠK SENEC

Sústredenie v Písku vyvrcholilo zápasom s „juniorkou“ Viktorie Plzeň (4:4), ktorá hrala v Lige majstrov do 19 rokov. „V úvode druhého polčasu sme viedli štyri-nula, a po prestriedaní sme odohrali najhorších tridsať minút, v ktorých sme dostali štyri góly...“ - rozhovoril sa tréner Andrej Štellár. „Najlepší zápas, herne aj výsledkovo, sme odohrali proti juniorke Győru (4:1, Bedecs, Šmahajčík, Rechrech, Žák) a zápas v Šoproni s tamojším druholigistom (1:0, Bedecs) spĺňal čo do nasadenia i taktiky kritériá súťažného zápasu.“ Včera sa ŠK Senec predstavil v Dorogu, kde bol súperom vedúceho mužstva tretej maďarskej ligy so silným finančným zázemím a prvoligovými ambíciami, v sobotu privíta Liptovský Mikuláš a na budúci týždeň Raču. „V týchto zápasoch nastúpi aj Jesus Konnsimbal, ktorý sa minulú sobotu vrátil z Afriky plný elánu a chuti do futbalu.“ Nováčikom v tíme je stopér Asanovič, syn športového riaditeľa DAC Dunajská Streda. Zo Žitného ostrova sa vrátil Alan Kovács, v kádri Senca už nie sú Hutta, ani Ruskovský.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Vráťme sa najskôr k záverečnému zápasu vedúceho mužstva skupiny východ v jesennej časti s Trebišovom. Žlto-modrí oslavovali sedem gólov ináč, ako zvyčajne. Rukou nechytili dres nad srdcom, ale dlane spojili nad hlavami do tvaru strechy. „Cez zimnú prípravu by sme chceli ísť do tepla,“ vysvetlili hráči svoju pantomímu šéfovi klubu Igorovi Šoltinskému. Želanie sa stalo skutočnosťou a uplynulých osem dní absolvovali herné sústredenie v tureckej Antalyi, v rámci ktorého odohrali tri zápasy. Bulharského druholigistu zo Starej Zagory zdolali 2:1 (Regáli, Montero), švédskemu druholigistovi Sirius FK podľahli 0:1 a poľskej Bytovii Bytów 1:2 (Streňo). „Bulharský súper hral na hranici tvrdosti, proti mužstvu zo Švédska sme sa v defenzíve až na jednu chybu držali, aj v útočnej fáze sme hrali dobre, ale nevyužili sme päť dobrých šancí. Poliaci boli podobným súperom ako Švédi, hrali rýchlo, tvrdo a dôrazne. Po vyrovnaní chceli chlapci strhnúť víťazstvo na svoju stranu, obrovskú šancu mal Podhorin, no v nadstavenom čase sme urobili chybu a súper nás potrestal. Pre zranenie nemohli nastúpiť Hamuľak, Morlacchi, ani Caballero,“ povedal tréner František Šturma.

MFK LOKOMOTÍVA ZVOLEN

Po obrancoch Janecovi z Liberca, Pelletovi, ktorý sa vrátil zo skúšky v Senici, Daškovi z „béčka“ a stredopoliarovi Kožičkovi z Podbrezovej doplnil tréner Anton Jánoš zimnú skladačku mužstva útočníkom Válovčanom, ktorého Lokomotíva získala z Dukly Banská Bystrica na prestup po tom, čo nečakane skončil v Liptovskom Mikuláši. „Privítali by sme ešte jedného útočníka a ľavého stredopoliara,“ podotkol tréner a dodal, že ho mrzia svalové zranenia Fujáka, Minicha, M. Lukáča, Kožičku a Janeca. „Vyplynuli jednak z veľkého objemu zaťaženia, a pod zranenia sa podpísali aj terény – sneh, ľad, či blato.“ Lokomotíva uplynulý víkend zdolala Spartak Komárno 2:0 gólmi Kamendyho z pokutového kopu a Špilára. V „treťom polčase“ sa blysol Jánoš, ktorý pohostil trénera hostí Antona Dragúňa s realizačným tímom poľovníckym gulášom s bôbom. V sobotu si Zvolenčania zmerajú sily s B-mužstvom Žiliny. „Verím, že jarná časť druhej ligy sa začne na prijateľných terénoch, v opačnom prípade sa nemáme kam ponáhľať,“ pripojil želanie 56-ročný tréner MFK Lokomotíva.

1. FC TATRAN PREŠOV

Novou tvárou je africký útočník Hector Tubonemi, ktorý na jeseň hosťoval v Michalovciach a medzi ,,koňarov“ prišiel ako voľný hráč. Vo včerajšom zápase s Tatranom Liptovský Mikuláš (4:0) strelil gól, ďalšie dva pridal Ivanko-Macej a štvrtý Katona. „Na sústredení sme neboli, ale aj doma máme dobré podmienky. Hráči A-mužstva trénujú spolu s ,béčkom’, mladí hráči sa tlačia do zostavy, a to je najväčšie pozitívum prípravy. Verím, že do prvej šestky postúpime s čo najväčším počtom bodov a v spoločnej nadstavbovej časti s mužstvami zo západnej skupiny popreháňme tých, ktorí postúpia ako favoriti,“ poznamenal asistent trénera Ján Karaffa. Dávid Leško a Kačala, o ktorých mali záujem GKS Katowice resp. Znojmo, zostali v materskom klube, takisto Peter Lipták, ktorý sa vrátil z hosťovania v Banskej Bystrici, aj zo skúšky v Ruchu Chorzow, a momentálne je zranený. Brankár Barát ukončil hosťovanie v Trebišove. Po brankárovi Jakubechovi (prestúpil do Trnavy) a Porembovi (hosťovanie v Rimavskej Sobote), odišli Poliaček s Pribulom do tretej poľskej ligy a Kamenčík sa pripravuje v Znojme. Novým generálnym manažérom 1. FC Tatran sa stal Marek Trávniček.

Zdroj: denník Šport