Medzi druholigovými šestnástkami II.

2014-07-25 12:00:00

Ponúkame vám druhú časť o príprave druholigistov, v ktorej sme nazreli do kuchyne troch mužstiev skupiny západ a piatich zo skupiny východ.

FC NITRA

„Som plný očakávania – ako sa preorientujeme do inej súťaže, než akú sme doteraz dlho hrali, máme nového trénera, nové mužstvo... Každý nás zrejme bude pasovať do pozície mužstva, ktoré sa bude usilovať o návrat do prvej ligy. Bude na nás, ako sa s tým vyrovnáme. Tlak na hráčov, že jediný cieľ je postup, sme nevyvíjali,“ podotkol generálny manažér Jozef Petráni. Z jarnej prvoligovej zostavy zostali v novotvoriacom sa mužstve len Šmehyl a Cleber, ktorého zotrvanie v mužstve vzhľadom na záujem iných klubov je otázne. Sporadicky nastupovali brankár Stránsky, Boszorád, Kotora a Kutra zo Zlína. Do materského klubu sa vrátili Marián Kolmokov, Marek Kostoláni, Paukner, Moravčík, či Oravec. Nový tréner Michal Hipp, 15-násobný československý a slovenský reprezentant, vytiahol z dorastu Kováča, Fábryho, Bartoška, Kotríka, či Urblíka.

ŠKF SEREĎ

Oslavy storočnice futbalu v meste umocnilo víťazstvo v tretej lige západ a postup do druhej najvyššej súťaže. „Do mesta sa vrátil futbalový boom. V Seredi sa vždy hral dobrý futbal, aj v novej súťaži to chceme potvrdiť a hrať dôstojnú úlohu,“ konštatoval tréner Tibor Meszlényi, ktorý s mužstvom postupoval z piatej ligy. V nadchádzajúcom ročníku sa bude musieť zaobísť bez najlepšieho strelca Kasaja s 22 gólmi, ktorý prestúpil do Trnavy, M. Šupák odišiel do Dubnice, Penciak do Rakúska, Brezinský ukončil hosťovanie z Prešova, ďalej bez brankára Šálku a po operácii sa zotavujú Železník a Gál. Dnes vkročí prvý raz do kabíny druholigového nováčika 35-ročný Peter Petráš, desaťnásobný slovenský reprezentant, ktorý býva neďaleko Serede. „Stavili sme na jeho skúsenosti, univerzálnosť a v neposlednom rade aj na jeho korene. Vedenie klubu s ním počíta aj po skončení aktívnej činnosti,“ dodal T. Meszlényi. Nováčikmi v tíme sú ľavý obranca Jurica z Trenčína, L. Janič z Michaloviec a Bakala, ktorý čaká na súhlas s Českých Budějovíc.

ŠK SLOVAN BRATISLAVA juniori

Po Ondrejovi Krištofíkovi prevzal belasých juniorov Jozef Majoroš, 23-násobný slovenský reprezentant, ktorý deväť rokov trénoval mládežnícke družstvá a predchádzajúci rok pôsobil ako športový riaditeľ mládeže v ŠK Slovan. „Veľké zmeny v kádri juniorky nenastali, vybrali sme osem našich dorastencov, ktorí s trénerom Karolom Brezíkom získali majstrovský titul. Pochopiteľne, budem konzultovať s trénerom Františkom Strakom prípadné zaradenie hráčov ,áčka’, napríklad na rozohranie sa po zranení. Na súťaž sa teším spolu s hráčmi, ktorí sa naučia hrať mužský futbal a keď sa presadia, môžu sa posunúť do A-mužstva, alebo iných ligových klubov,“ poznamenal J. Majoroš. Juniorka má svoj domov na štadióne v Prievoze, iba žeten nespĺňa licenčné kritériá, a tak súťažné zápasy bude hrávať v nedeľu predpoludním zrejme na Pasienkoch.

MFK ZEMPLÍN MICHALOVCE

Strieborný tím uplynulého ročníka druhej ligy zarezáva pod vedením nového lodivoda z Česka Františka Šturmu (Ondrej Duda odišiel do Saudskej Arábie), ktorý už v klube pôsobil ako asistent Vlastimila Petrželu. Asistovať mu bude Adrián Devečka. Z mužstva po sezóne odišli na hosťovanie L. Janič (Sereď), Hamuľak (Teplice), Kunca (Podbrezová), Janočko ukončil kariéru, ďalej Smrek, aj dvojica českých legionárov Micka a Čapek. Do kádra prišli Tubonemi z Podbrezovej, Streňo z Vranova, Rabiňák z Táborska, Calvo z Granady a dorastenci Koscelník, Turik, či Lechman. Mužstvo má opäť vysoké ciele, aj teraz by chcelo miešať karty na špici súťaže. Do konca septembra bude hrávať svoje domáce zápasy v sobotu pod umelým osvetlením, potom v úradnom hracom čase.

PARTIZÁN BARDEJOV

Do kádra bronzového mužstva predchádzajúceho ročníka, posledného celoslovenského, prišli francúzsky stredopoliar Gagnon, ružomberský obranca Kutlík, ktorý v minulom ročníku obliekal dres Rimavskej Soboty, stredopoliari Revák zo Žiliny a Stachura z Bardejovskej Novej Vsi. Na skúške bol aj srbský defenzívny stredopoliar Tomič. Hosťovanie ukončili Badalyan, D. Andrič a Kliment, Kuhajdík bude hosťovať v Palárikove, kde sa stretne s bývalým spoluhráčom Hanuščákom. V záverečnom prípravnom zápase Partizán vyhral nad Vranovom 5:0 dvoma gólmi Gagnona a Andraščíka, skóroval aj Pyda, ktorý prišiel z dorastu spolu s Kačmárom, Kolibabom, Vilčekom a brankárom Gmitterom. „Chceme baviť divákov, v základnej časti skončiť čo najvyššie a potom uvidíme...“ - podotkol manažér Dušan Molčan.

1. FC TATRAN PREŠOV

Novým trénerom je 41-ročný rodák z Lipian Stanislav Varga, ktorý z pozície asistenta nahradil Jozefa Kostelníka, ktorý sa s klubom nedohodol na pokračovaní spolupráce. Jeho asistentmi sú Ján Karaffa a Maroš Ferenc. Vedenie klubu sa rozhodlo znížiť rozpočet a staviť na mladých hráčov. Klub opustili dvaja najskúsenejší hráči: Peter Petráš posilnil Sereď a Ján Papaj Liptovský Mikuláš. Staronovou tvárou je odchovanec Tatrana Lukáš Eliáš, ktorý v minulej sezóne vystrieľal Pušovciam postup do 4. ligy 32 gólmi. Z týždňovej skúšky v Jihlave sa vrátil Peter Lipták a z Frýdku-Místku Martin Pribula.

MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Po jedenástich rokoch sa vrátil na rodný Liptov 35-ročný Ján Papaj, ktorý medzitým hral v Senci a Prešove. „Z jeho návratu sa tešíme o to viac, že v osemnásťčlennom kádri máme prevažne mladých hráčov a očakávame, že im svojimi skúsenosťami pomôže a bude pre nich príkladom,“ povedal výkonný riaditeľ klubu Martin Pohlod, ktorý spolu s členmi predstavenstva a hráčmi v utorok oficiálne otvoril v klube nový ročník. „Mužstvo sa stotožnilo s cieľom skončiť v základnej časti v prvej šestke. Z prípravy, prístupu hráčov a nového trénera Karola Praženicu, bývalého slovenského reprezentanta, mám dobrý pocit,“ dodal M. Pohlod. Kostúrik s Válovčanom na jar hrali v Rimavskej Sobote, Mózer v Podbrezovej, z dorastu prišli Staš, Čekan a Laco, ktorý v minulom ročníku II. dorasteneckej ligy strelil tridsať gólov. Po odchode brankára Šavola na hosťovanie do Ružomberka sa o miesto jednotky „pobijú“ Macík a Bréda, ktorý sa v minulom ročníku počas hosťovania z Michaloviec v Rimavskej Sobote zranil.

SLAVOJ TREBIŠOV

Mužstvo sa vracia do druhej najvyššej súťaže po šiestich rokoch. Tréner Vladimír Rusnák mladší vyskúšal v šiestich prípravných zápasoch viacero hráčov. Počas letnej prestávky odišli najlepší strelec Kotľár do Rimavskej Soboty, talentovaný Černák do Dunajskej Stredy, Mižík do Humenného, aj Erik Takáč a dlhodobo je zranený Mikailov. Novými tvárami sú francúzsky obranca Makela, útočník Tomáš Čižmár zo Sobraniec, stopér Šimko z Michaloviec i bratia Pyrkovci, ktorí naposledy hrali v Domažliciach a predtým v Michalovciach, či Humennom. Slavoj buduje káder za pochodu a do súťaže vstupuje so skromnými cieľmi.

Zdroj: denník Šport