Návrat k šlágru kola v Podbrezovej

2013-08-26 12:00:00

Denník Šport sa obzrel za sobotňajším súbojom na Horehroní, kde michalovský MFK Zemplín utrpel prvú porážku v sezóne.

Výkon Podbrezovej v šlágri kola s Michalovcami mal vysokú technickú aj umeleckú hodnotu. Po desiatich oťukávacích minútach železiari roztočili na polovici súpera kolotoč. "Hrali disciplinovane, snažili sa podať čo najpoctivejší výkon, hra mal hlavu aj pätu a víťazstvo si zaslúžili," zdôraznil na tribúne pán v bordovej polokošeli. "Najviac mi utkvela šanca Tubonemiho, keď po peknej kolmej prihrávke obišiel brankára a keby loptu podvihol, mohol byť gól," poznamenal jeho sused. "Mne sa najviac páčilo, ako Podio prešiel skoro celé ihrisko," pridal tretí. "Dobrý zápas, najmä zásluhou domácich," konštatoval ďalší. Našiel sa však aj taký, ktorý označil zápas označil za veľmi slabý...

Ľuboš Kupčík, urastený mládenec z Trstenej, nastúpil prvý raz v tomto ročníku v základnej zostave. Kde sa skrýval? "Hľadal som športovú formu..." V priebehu minulého ročníka vypadol zo zostavy pre zranenie, teraz nahradil stopéra Jána Gajdošíka, ktorému v predchádzajúcom zápase v Bardejove opuchlo operované koleno. "Na ihrisku som sa cítil dobre - po fyzickej aj psychickej stránke." Chytil sa v úvode zápasu, keď ho Vladimír Janočko obišiel "bicyklom" - vyštartoval za ním, čisto mu odobral loptu a prihral brankárovi. "Odzbrojiť takého futbalistu bola pre mňa pocta." Najlepšiemu kanonierovi súťaže Michalovi Hamuľakovi vyrazil dych - obrazne, aj doslova. "Je to o agresivite, tvrdosti, skorom dostupovaní k hráčovi. To je vždy lepšie, ako keď sa hráč s loptou otočí a mám ho oproti sebe." Na margo zápasu 24-ročný Oravčan podotkol: "Súpera sme do ničoho nepustili a víťazstvo sme si zaslúžili. Určite prinesie pohodu do kabíny a keď budeme v takejto práci a hre pokračovať, budeme úspešní. Naše mužstvo je na túto sezónu dobre pripravené."

Blažej Vaščák naskočil do zápasu v polovici prvého polčasu, keď si zranil členok Štefan Gerek. "Išiel som bez rozcvičky a po svalovom zranení som mal trochu aj obavu, lenže chlapci nasadili také tempo, že som nemal čas nad tým rozmýšľať. Mal som niekoľko návratov po zranení, nie je to jednoduché, ale som rád, že som mohol pomôcť mužstvu. To je najdôležitejšie." Po štyroch minútach na ihrisku prihral do gólovej šance Tubonemimu a v úvode druhého polčasu svoj výkon umocnil gólom, keď do poslednej chvíle čakal, čo urobí brankár. "Išiel som pod nohy, ale Bležej Vaščák tú situáciu zvládol veľmi dobre, vidno, že je to skúsený hráč. Mladší by to možno riešil strelou, v tom prípade by som mal väčšiu šancu," poznamenal 36-ročný brankár MFK Zemplín Martin Raška. "Snažil som sa zachovať pokoj, nebyť zbrklý, lebo som mal dosť času. Riešenie podkopnúť loptu ma napadlo v danej chvíli a som rád, že to vyšlo. Pred zápasom sme si povedali, že musíme ísť na dno svojich síl a to sme splnili. V závere nám dochádzali trochu sily, Michalovce mali viac loptu na svojich kopačkách, ale do šance sme ich nepustili," podotkol strelec gólu.

Raška vyrástol v brankárskej vyhni Baníka Ostrava, do Michaloviec prestúpil v lete z Trnavy. Skúsenosti potvrdil pri gólovej šanci Tubonemiho v 30. minúte. "Snažil som sa ho spomaliť, aby nevystrelil a išiel s loptou do boku, aby sa naši hráči stačili vrátiť. Takého situácie sa snažím riešiť tak, aby nedošlo ku kontaktu s hráčom, v tej rýchlosti ho stačí trochu ´štrajchnúť´ a väčšinou je to faul a dvojnásobný trest - penalta a červená karta. V tejto situácii sme mali šťastie, ale napokon sme zápas prehrali, pretože Podbrezová potrestala našu jedinú chybu v obrane. Mužstvo, ktoré strelí prvý gól, väčšinou dotiahne zápas do víťazného konca. Podbrezová zahrala veľmi dobre, mala viac šancí a zaslúžene vyhrala." Prečo Michalovce ukázali v úvode sezóny dve tváre - krajšiu doma a menej peknú vonku? "Tento ročník je vyrovnaný nad očakávanie. Všetky mužstvá majú určitú kvalitu. Doma sa nám darí technická hra po krídlach, vonku nie. Možno je to aj tým, že nemáme takú podporu fanúšikov a nevieme sa dostať poriadne do zápasu."

Podbrezová vyhrala nad Michalovcami v predchádzajúcom ročníku všetky tri zápasy. Štvrté víťazstvo v rade bolo najtesnejšie, ale aj najjasnejšie.

Zdroj: denník Šport