S Marekom Zahorčákom o blížiacom sa turnaji

2013-08-02 12:00:00

Internetový portál Futbalový svet sa pozhováral s organizátorom blížiaceho sa Michalovce Cupu Marekom Zahorčákom.

Už o necelé dva týždne (13. 8. - 16. 8.) sa v metropole Zemplína, v Michalovciach, uskutoční medzinárodný turnaj Michalovce Cup. Tohto dorasteneckého turnaja kategórie U17 sa zúčastnia renomované mužstva ako Real Madrid, Šachtar Doneck, Villarreal, Chievo Verona či slovenské mužstvo Dukla Banská Bystrica. Chýbať nebude ani domáci celok. Pri tejto príležitosti sme sa pozhovárali s koordinátorom michalovskej mládeže Marekom Zahorčákom, ktorý je zároveň aj organizátorom turnaja.

Ako sa Vám podarilo osloviť dané tímy? Boli v hre aj iné slávne kluby? 

"Tento turnaj, keďže je to už 4. ročník, tak tá spolupráca so zahraničnými klubmi prebieha dlhodobo, preto aj tie naše kontakty nebudujeme len kvôli tomuto turnaju, ale má to aj komplexnejší charakter, čiže nadviazať kontakty v Taliansku, Španielsku trvalo niekoľko rokov, nebolo to nárazové, alebo okamžite. My sme oslovili viacero klubov, nie len tie, ktoré sa na Michalovce Cup 2013 predstavia."

Mali ste aj nejaké špeciálne požiadavky napr. od Realu Madrid alebo Šachtaru?

"Nejaké špeciálne požiadavky od Realu Madrid alebo Šachtaru nemáme. Sú to kluby, ktoré keď chodia na turnaje do zahraničia, tak zvyknú brať určité štartovné, lebo oni sa zvyknú predstaviť za rok na 2-3 turnajoch. Keď idú napríklad na turnaj do Kataru alebo Južnej Ameriky dostavajú štartovné, ale pozitívom je, že my žiadne štartovné neplatíme, tieto kluby sú u nás grátis, práve vďaka naším vzťahom ktoré v zahraničí máme."

Prečo bude na Michalovce Cupe zo slovenských tímov práve Dukla Banská Bystrica? 

"Dukla Banská Bystrica bude na turnaji Michalovce Cup, pretože chceme sprístupniť túto kvalitnú medzinárodnú konfrontáciu aj iným slovenským tímom. S Duklou máme veľmi dobré vzťahy. Je možné, že v dalšiom ročníku Michalovce Cupu pozvanie ponúkneme nejakému inému klubu zo Slovenska. Tento rok sme sa rozhodli pozvať práve Banskú Bystricu, pretože ak chceme posunúť slovenský futbal, hlavne ten mládežníčky, dopredu, tak kľúčom je medzinárodná konfrontácia. Musíme hrať s tými najsilnejšími akadémiami z Európy. Pevne verím, že aj Dukla Banská Bystrica nám to oplatí možno pozvánkou na podobný turnaj, ktorý budú organizovať práve oni."

Bude podľa Vás na zápase Zemplín Michalovce – Real Madrid vypredané? 

"Či bude na tomto zápase vypredané, to Vám povedať neviem, ale verím, že áno. Som presvedčený, že príde na tento zápase veľmi veľa ľudí, a budem len šťastný, ak bude vypredané."

Myslíte si, že môže tento turnaj pomôcť michalovským talentom prestupu do zahraničia, resp. do tímu niektorého z účastníkov? 

"Neviem, či práve tento turnaj pomôže naším chlapcom zrealizovať nejaký transfer, pri tých medzinárodných transferoch z vlastnej skúsenosti viem, že to je dlhodobý proces. Nemyslím si, že na turnaji sa uskutoční nejaký prestup, ale môže to pomôcť zamerať optiku nejakého klubu, alebo nejakých skautov, lebo sa nám ohlásilo veľké množstvo skautov, ktorí prídu na turnaj. Možno v budúcnosti to pomôže niektorému z našich hráčov k nejakému prestupu, ale tu na turnaji určite sa nejaký veľký prestup konať nebude. Nám to skôr pomôže nadviazať väčšie kontakty, prehĺbiť tieto kontakty, ktoré máme a vlastne my nechceme postaviť medzinárodný kontakt len na tomto turnaji. Našou ambíciou je, aby aj naši chlapci chodili na kvalitné medzinárodné turnaje, aby hrali s kvalitnými mužstvami či už zo Španielska alebo Talianska."

Pred určitým časom ste na mládežníckej úrovni nadviazali spoluprácu s talianskym AC Miláno. Ako táto spolupráca prebieha? Objaví sa AC Miláno niekedy na Michalovce cupe? 

"Čo sa týka spolupráce s talianskym AC, tak tá bola naštartovaná veľmi dobre, ale kvôli vnútorným problémom v Miláne, pretože inciatíva prišla od AC Milána, ktoré nás oslovilo s určitým projektom, ktorý bol veľmi blízko k dohode, ale práve preto, že ľudia, ktorí tento projekt vytvorili v Miláne skončili a stali sa zamestnancami francúzskeho AS Monaco. So zmenou personálnej štruktúry v AC Miláno tento projekt upadol, čo znamená, že v súčasnosti nejaká spolupráca medzi Michalovcami a talianskym veľkoklubom AC Miláno neexistuje."

Zdroj: futbalovysvet.sk (Dávid Gubaňar)