G. Pessotto sa v Michalovciach cítil veľmi dobre

2012-08-22 12:00:00

Bývalého výborného futbalistu, ktorý 11 sezón obliekal dres turínskeho Juventusu, sme počas Michalovce cupu vyspovedali.

Počas minulotýždňového medzinárodného turnaja dorastencov Michalovce cup 2012 zavítal do Michaloviec aj bývalý skvelý futbalista Gianluca Pessotto, ktorý do metropoly Zemplína pricestoval s výpravou talianskeho veľkoklubu Juventusu Turín, kde momentálne pôsobí ako manažér mládeže. Tento 42-ročný sympatický chlapík síce s futbalom začínal v inom talianskom špičkovom klube - AC Miláno - avšak svoju kariéru zasvätil Juventusu, v ktorom odohral 11 sezón. G. Pessotta sme počas jeho návštevy v Michalovciach krátko vyspovedali.

Ako sa cítite v Michalovciach?

"Od začiatku veľmi dobre. Som rád, že tu môžem byť."

A ako sa Vám pozdáva turnaj, jeho úroveň a organizácia?

"Je to veľmi pekné podujatie. Štadión je nádherný, je tu aj výborná infraštruktúra. Takisto aj družstvá sú veľmi silné, pre náš tím je to v tomto období ideálna previerka, lebo chlapci sa pripravujú na novú sezónu."

Čo hovoríte na výkon michalovských futbalistov práve proti Juventusu, ktorý zdolali 4:2?

"Keďže sme s nimi prehrali, znamená to, že sú naozaj silní. Vedeli sme, že tento zápas bol pre nich vrcholom a vnímali ho veľmi prestížne. Michalovčania majú viac natrénované ako naši hráči. Pre nás to bola prospešná previerka, pretože chceme sa čo najlepšie pripraviť na nový ročník. Zároveň je to aj výborná skúsenosť, zahrali aj na medzinárodnej úrovni."

Vedeli by ste si niekoho z tímu MFK Zemplín predstaviť aj v drese "bianconeri"? Kto sa Vám najviac pozdával?

"Dvoch Michalovčanov už máme... Je tu veľa šikovných chlapcov, veríme, že s michalovským klubom budeme spolupracovať aj naďalej. A takisto veríme, že Jakub Hromada a Atila Varga budú o pár rokov obliekať aj seniorský dres Juventusu Turín."


Ako sa Vám pozdával výkon Atilu Vargu, ktorý si premiéru vo vašom drese odbil práve proti klubu, v ktorom robil prvé futbalové kroky?

"Preňho bolo veľmi pekné, že mohol nastúpiť na materskej pôde a po čase sa mohol stretnúť so svojou rodinou. Škoda, že nemohol pricestovať aj Jakub Hromada, ktorý už trénuje so staršími chlapcami. Obaja sú naozaj šikovní futbalisti, ktorí raz budú mať úspech."

Vrátime sa späť k Vašej minulosti. Dlhé roky ste obliekali dres starej dámy a zahrali ste si s množstvom skvelých futbalistov. S ktorými ste najlepšie vychádzali?

"Na začiatok musím povedať, že všetci sme mali rovnaký cieľ, ktorým boli víťazstvá. Výborne som však vychádzal s Alessandrom Del Pirom, Paolom Monterom, Zinedinom Zidanom, Edgarom Davidsom či Fabiom Cannavarom. S nimi som mal veľmi priateľské vzťahy. V tých časoch bol Juventus veľmi silný. A stále aj je."

Zabudli ste na Pavla Nedvěda...

"Nezabudol. Ja ho neberiem ako bývalého hráča Juventusu, keďže stále oblieka turínsky dres. Sme veľmi dobrí priatelia."

So starou dámou ste získali nespočetné množstvo trofejí. Na ktorú spomínate najradšej?

"Jednoznačne na víťazstvo v Lige majstrov v roku 1996."

Otázka na záver, ako spomínate na reprezentačnú kariéru?

"Bolo to tiež veľmi pekné obdobie, na Eure 2000 sme boli veľmi blízko k celkovému víťazstvu, ale získali sme iba striebro. Pre nás to bol aj tak veľký výsledok a úspech."

VIZITKA GIANLUCU PESSOTTA

Narodený: 11. august 1970 v Latisana (Taliansko)

Výška: 175 cm

Prezývka: Profesor

Hrával na poste: obrancu, stredopoliara

Hráčska kariéra: 1989-1991 FC Varese, 1991-1992 USA Massese 1919, 1992-1993 FC Bologna, 1993-1994 Hellas Verona, 1994-1995 FC Turín, 1995-2006 Juventus Turín

Reprezentačná kariéra: 1996-2002 Taliansko (22 zápasov/1 gól)

Najväčšie úspechy: 6x víťaz Serie A, 1x víťaz Ligy majstrov (1995/1996), 1x víťaz Európskeho superpohára (1996), striebro z Eura 2000 v Belgicku a Holandsku, účasť na MS 1998 vo Francúzsku