Nováčikovská daň aj s jarnými platbami

2016-01-03 12:00:00

Denník Šport pred niekoľkými dňami priniesol hodnotenie jesennej časti MFK Zemplín Michalovce.

Celkový dojem kazili nezvládnuté koncovky zápasov. Spomenieme aspoň tri, pri ktorých prišiel MFK spolu o šesť bodov - v Ružomberku inkasoval vyrovnávajúci gól v 89. min, doma so Slovanom prehral po vlastnom góle Šimčáka v nadstavenom čase a proti Myjave viedol päť minút pred koncom, no nakoniec ani nebodoval.

ROZHOVOR s FRANTIŠKOM ŠTURMOM, (už bývalým) trénerom Michaloviec

Po jeseni majú Michalovce na svojom konte 15 bodov a patrí im 10. miesto. Spokojný?
"Som maximalista, takže spokojný nemôžem byť nikdy. Mohli sme zo zápasov vyťažiť aj viac bodov. Zároveň však musím povedať, že o veľké množstvo bodov sme prišli našou hlúposťou a neskúsenosťou mladých hráčov. Pevne verím, že sa mužstvo z toho čo najskôr oklepe, aby sa to na jar už neopakovalo."

Nováčikovskú daň ste splácali poctivo celú jeseň. Až sme niekedy mali dojem, že si predplácate už aj jarné platby. Čo vy na to?
"Veru, je to pravda. Do súťaže sme vstúpili s veľmi mladým tímom, ktorému chýbali skúsenosti. Bola to jedna z vecí, ktorá nás najviac trápila. Až na 3 - 4 výnimky, nik z kádra takú súťaž ešte v kariére nehral. Platí však aj to, že toto mužstvo má veľkú perspektívu."

Čakali ste až taký skok medzi II. ligou a najvyššou súťažou?
"V minulej sezóne som sledoval prvú ligu, takže som vedel, že ak v lete nevystužíme mužstvo tromi či štyrmi skúsenejšími posilami, budeme mať problémy. Rozdiel medzi súťažami je značný. Vedenie však moje túžby nevyslyšalo a posilnili sme sa až po siedmom či ôsmom kole, keď nám už tieklo do topánok. Keby sa tak udialo v lete, bodov sme mohli mať viac. Zbytočne sa však budeme teraz k tomu vracať, už to nezmeníme."

Všeobecne sa očakávalo, že Michalovce budú doma silnejšie ako vonku. Paradoxne, na vlastnom štadióne ste neprehrali tri zápasy, u súperov však až štyri...
"Je to štýlom hry, ktorý sme chceli produkovať. S chlapcami sme hrali kombinačný futbal. V minulej sezóne sme sa tomuto štýlu veľmi venovali a vďaka nemu sme vlastne postúpili. Nechceli sme od neho ustupovať, no keďže doma chceme hrať otvorenejší futbal ako vonku, niekedy nám to viac uškodilo ako pomohlo."

Najlepší jesenný strelec mužstva je stopér Vernon De Marco. Jedno oko sa smeje, že máte takého úspešného obrancu, no druhé musí plakať nad žalostnou bilanciou útočníkov. Je tak?
"Súhlasím. Vernon strieľal góly už v minulej sezóne, ale keďže sme nemali stredného obrancu, spravili sme z neho stopéra. Som rád, že mu to na tomto poste svedčí, výkonnostne napredoval a navyše sa presadzoval aj v koncovke. Naša útočná sila bola veľmi zlá. Dvaja útočníci Nworah a Hamuľak strelili spolu jeden gól. Regáli s Kuncom skórovali skôr z pozície ofenzívnych záložníkov."

Azda najviac sa v súvislosti s Michalovcami hovorilo o dvoch prerušených zápasoch. Mali ste s vedením klubu debatu o týchto de facto vlastných góloch?
"Samozrejme, vedeniu sa kritika nepáčila, čo sa ani nečudujem. Debatu sme na túto tému nemali, iba sme prehodili pár slov. Vedenie si uvedomuje, že tieto prerušenia mužstvu nepomohli. Treba však priznať, že hoci súperom vynútené pauzy veľmi pomohli, oba zápasy sme neprehrali iba pre výpadok elektrického prúdu. Tak to nebolo."

 

KTO BOL NAJLEPŠÍ HRÁČ JESENE V SÚŤAŽI?

"Asi najviac ma zaujal Ákos Szarka z Dunajskej Stredy."

NAJLEPŠÍ ZÁPAS MUŽSTVA

"Zrejme duel v Trnave, kde sme domácim pripravili prvú prehru v City aréne. Spartak má kvalitný tím a na jeho pôde sa nevyhráva často, preto si tento triumf vážime najviac."

NAJLEPŠÍ HRÁČ MUŽSTVA

"Vypichol by som brankára Mariána Kelemena."

NAJZLOŽITEJŠÍ OKAMIH JESENE

"Keď sme začiatkom októbra spadli pred reprezentačnou prestávkou na posledné miesto. Bolo to veľmi nepríjemné. Našťastie, po pauze sme v troch zápasoch po sebe nazbierali sedem bodov."

 

ZAUJALI

Určite stopér De Marco, ktorý je s piatimi gólmi najlepší strelec tímu, a stredopoliar Danko, ktorý strelil iba o gól menej. Do zranenia sa v dobrom svetle ukazoval Turik. Mužstvo neraz podržal brankár Kelemen a pokoj do defenzívy priniesol Chubutia.

NEPRESVEDČILI

Posily ako Kerič a Sanchez Caballero by mohli vytvoriť samostatnú rubriku PREPADÁK. Hrotový útočník Nworah nestrelil ani jeden gól, jeho kolega na tomto poste Hamuľak jeden... Určite sa viac čakalo od režiséra hry Bayona. Celú jeseň po zranení sa hľadal, no i tak sa nenašiel. Väčšie očakávania boli od Galla a v nepríjemnej stagnácii sa ocitli mládežnícki reprezentanti Grič a Kira.

 

UDIALO SA POČAS JESENE

DVAKRÁT PRERUŠENÝ ZÁPAS

V posledných dvoch domácich zápasoch jesene sa prihodila nepríjemná udalosť, keď pre výpadok elektrického prúdu museli rozhodcovia prerušiť stretnutia s Myjavou a Ružomberkom. V prvom prípade takmer na hodinu, v druhom o polovicu menej. Zaujímavosťou je, že v oboch prípadoch nasledoval rovnaký scenár: Michalovčania sa rýchlo ujali vedenia 1:0, no po nútenej pauze nastúpili hostia ako vymenení a podaril sa im dokonalý obrat. Myjavčania strelili v závere dva góly, Ružomberčania otočili zápas dokonca tromi presnými zásahmi.

DIVÁCKY ZÁUJEM

Ako sa dalo očakávať, historická účasť Michaloviec v najvyššej súťaži sa odzrkadlila aj na diváckom záujme. Na Zemplíne dvakrát vypredali štadión a vyše trojtisícový priemer na zápas je po Trnave a Dunajskej Strede tretí najvyšší v súťaži.

VYPADNUTIE V POHÁRI

V 4. kole Slovnaft Cup-u cestovali Zemplínčania na ihrisko treťoligového Rohožníka. Pri Malackách však vyhoreli, v riadnom hracom čase remizovali 1:1 a následne vypadli po neúspešnom penaltovom rozstrele. Ani v predchádzajúcich dvoch kolách Michalovce herne či výsledkovo neoslnili, v Medzibrode uspeli tesne 2:1 a v Tepličke nad Váhom vyhrali 2:0.

 

VYSVEDČENIE MUŽSTVA

HERNÝ PREJAV 3

Na oko nebol zlý, ale... Michalovčania vedeli kombinačne diktovať tempo hry, no zahodené šance a predovšetkým opakujúce sa kiksy v obrane ich zrážali na kolená. Aj preto sa napriek sympatickým okamihom nedostavil požadovaný efekt.

DUCH MUŽSTVA 3

Nečitateľný. Keď sa zdalo, že je po neúspešných výsledkoch na minime, prišla veľká mobilizácia a nečakané výsledky boli na svete. Na druhej strane, keď víťazstvo v Trnave či remíza v Ružomberku mali psychicky nakopnúť mužstvo, nastal pravý opak. Rovnako tak bolo po minisérii troch zápasov bez prehry, keď hráči nezvládli domáci zápas s Myjavou.

OFENZÍVA 4

Pätica útočníkov strelila spolu 6 gólov. O jeden viac ako stopér De Marco... To hovorí za všetko. Nečudo, že po Skalici mali Michalovce druhú najslabšiu ofenzívu v súťaži. Hrotoví útočníci boli v koncovke bezzubí. Bayon ofenzívu skôr brzdil ako podporoval a Danko na všetko nestačil.

DEFENZÍVA 3

V prvých kolách bola defenzíva mužstva tragická. Tréner hľadal optimálne zloženie obrannej formácie. Opakovali sa tie isté chyby u stredných obrancov a Matúš Kira v bráne veľa navyše nechytil. Po vystužení obrany sa situácia citeľne zmenila, no k optimu má stále ďaleko.

TRÉNER 3

Rozdiel medzi prvou a druhou ligou je veľký nielen v ponímaní hráčov, ale i trénerov. Čím trénera Františka Šturmu očarili počas skúšky Kerič s Caballerom, vie asi len on sám... Niektoré zápasy zvládol so svojimi zverencami bravúrne - najmä víťazstvo v Trnave, no niektoré si len tak za klobúk nedá - spackaný domáci záver s Myjavou.

CELKOVÁ ZNÁMKA 3

Skôr by sa hodila 3 mínus. Celkový dojem kazili nezvládnuté koncovky zápasov. Spomenieme aspoň tri, pri ktorých prišiel MFK spolu o šesť bodov - v Ružomberku inkasoval vyrovnávajúci gól v 89. min, doma so Slovanom prehral po vlastnom góle Šimčáka v nadstavenom čase a proti Myjave viedol päť minút pred koncom, no nakoniec ani nebodoval.

 

CELKOVÁ BILANCIA

10. miesto - 19 zápasov, 4 výhry, 3 remízy, 12 prehier, skóre 20:36, 15 bodov

BILANCIA DOMA

10. miesto - 9 zápasov, 3 výhry, 0 remíz, 6 prehier, skóre 11:16, 9 bodov

BILANCIA VONKU

9. miesto - 10 zápasov, 1 výhra, 3 remízy, 6 prehier, skóre 9:20, 6 bodov

 

TRÉNERI

Hlavný: František ŠTURMA. Asistenti: Adrián DEVEČKA, Vladimír RUSNÁK ml.

HRÁČI (28)

19 zápasov: Koscelník, Kunca, 17: De Marco, 16: Danko, Šimčák, 15: Grič, 14: Mensah, Nworah, Perez, 13: T. Sedlák, 12: Kelemen, 11: Hamuľak, 10: Khubutia, Turik, 9: Bayón, Podhorin, 8: Regáli, 7: Gallo, 6: Barroso Sanchez, Kira, 4: Kerič, Montero, 3: A. Leško, L. Tóth, 2: M. Bednár, 1: Bellás, Caballero, Raška

GÓLY (20)

5 gólov: De Marco, 4: Danko, 3: Kunca, 2: Regáli, 1: Bayón, Hamuľak, Koscelník, Mensah, Šimčák + 1 vlastný (Hromada zo Senice)

POKUTOVÉ KOPY (1/1)

Premenený proti Skalici (Bayón)

POKUTOVÉ KOPY PROTI (4/3)

Premenili Melunovič (Podbrezová), Milinkovič (Slovan), Pačinda (Dunajská Streda), nepremenil Ďubek (Ružomberok)

ŽLTÉ KARTY (31)

5: Perez, 4: De Marco, Nworah, 3: Hamuľak, 2: Danko, Khubutia, Koscelník, Turík, 1: Bayón, Kira, Kunca, Mensah, Podhorin, Regáli, T. Sedlák

VYLÚČENIA (1)

V 5. kole Hamuľak (rozhodca Očenáš)

DIVÁCI

Doma: 27 501, priemer 3056 (3. miesto)

Vonku: 23 209, priemer 2321 (8. miesto)

 

Zdroj: denník Šport