Aký bol kalendárny rok 2016 nášho A-tímu?

2016-12-30 21:42:20

[vc_row][vc_column][vc_column_text h1_css="{.vc_customizer_1483176864012}" h2_css="{.vc_customizer_1483176864012}" h3_css="{.vc_customizer_1483176864012}" h4_css="{.vc_customizer_1483176864012}" h5_css="{.vc_customizer_1483176864015}" h6_css="{.vc_customizer_1483176864015}" p_css="{.vc_customizer_1483176864015}" link_css="{.vc_customizer_1483176864015}" list_css="{.vc_customizer_1483176864017}"]

Michalovský futbal má za sebou ďalší úspešný rok. Určite sa s týmto tvrdením stotožňuje aj drvivá väčšina z vás. Potvrdzujú to výsledky (nielen) seniorského celku MFK Zemplín, ktorý sa úspešne začlenil medzi slovenskú futbalovú elitu. Koncom mája splnil najhlavnejší cieľ, keď si vybojoval záchranu vo Fortuna lige. Aj v novej sezóne mužstvo pokračovalo v progrese - v lige mu patrí pozícia v strede tabuľky a výborne si počína aj v Slovnaft Cupe, kde sa prebojoval už do štvrťfinále. Na mládežníckom fóre sa klubu takisto darilo. Spomenieme družstvo starších dorastencov (U19), ktoré v uplynulej sezóne skončilo na peknom piatom mieste a tejto mu po jeseni patrí dokonca štvrtá priečka. Kalendárny rok 2016 v podaní A-mužstva, ktoré je výkladnou skriňou klubu, si teraz rozmeníme na drobné - priblížime si jednotlivé mesiace a najdôležitejšie udalosti, ktoré sa počas nich udiali.

Január 2016

Nový rok sa začal zostra. Vedenie klubu predstavilo nového trénera Stanislava Grigu, ktorý nahradil odvolaného Františka Šturmu. Skúsený lodivod sa kormidla ujal 8. januára, kedy začala zimná príprava. Jeho asistentom sa stal Anton Šoltis. Bývalý reprezentačný kouč videl svojich nových zverencov prvýkrát v akcii na pôde Ferencvárosu Budapešť, kde sme utrpeli prehru 0:2. Aj v hráčskom kádri sa udiali zmeny, odišli legionári Antonio Garcia Montero, Emmanuel Mensah, Eric Barroso Sánchez a Peter Nworah, naopak pribudli Maksim Votinov, Aliaksandr Sviarchynski a navrátilec Filip Serečin, ktorých doplnili mladíci z dorastu - Martin Bednár, Pavol Bellás, Jakub Straka a Jozef Vajs. Do konca mesiaca žlto-modrí odohrali ešte štyri duely. Dva v Debrecíne (2:0 a 0:2) a doma s Trebišovom (2:0) a Prešovom (2:0).

Február 2016

Po dvoch rokoch opustil mužstvo Španiel Joan Manuel Sánchez Caballero, ktorý už nehral ani v súboji proti košickej Lokomotíve (4:0). Po vystúpení v Krakove proti Cracovii (0:2) odleteli "grigovci" na sústredenie do teplého Španielska, kde už bol aj Akaki Khubutia, ktorý bol pôvodne na odchode. Káder posilnil aj kreatívny stredopoliar Nikola Lukič, ktorý trénerov okamžite upútal. Na Pyrenejskom polostrove sa Michalovčanom darilo, keď postupne zdolali gruzínsky Lokomotiv Tbilisi (2:1), moldavskú Daciu Kišiňov (3:2) a rezervu Valencie (1:0). Mužstvu sa darilo, skvele dopadla aj generálka s FC VSS Košice, ktorý sme vyprášili 4:0. Na poslednú chvíľu pred štartom jari zvýšili konkurenciu v kádri dvaja Gréci z PAOK-u Solún Panagiotis Deligiannidis a Kyriakos Savvidis. Všetci sa už nevedeli dočkať prvého majstráku s trnavským Spartakom, ktorý bol na programe 27. februára. Po ňom sme však smútili, po jedinej strele hostí na bránu sme prehrali 0:1...

Marec 2016

O štyri dni nato malo mužstvo odohrať duel na Pasienkoch proti bratislavskému Slovanu, avšak do hlavného mesta cestovalo zbytočne, lebo po intenzívnom daždi zápas pre nespôsobilý terén odložili. Domov sa Zemplínčania nevracali, keďže už v piatok ich čakal televízny súboj v Žiline. V ňom sme šokovali futbalové Slovensko a vyhrali senzačne 3:2! Vzápätí prišla na rad dohrávka so Slovanom, v ktorom sme prehrali 0:1 po góle z poslednej minúty. Sériu vystúpení s tímami zvučného mena sme ukončili doma proti majstrovskému Trenčínu, ktorý potvrdil svoju suverenitu a triumfoval 3:1. Potom nasledovala šnúra zápasov s priamymi konkurentmi o záchranu. Hneď v tom prvom sme si z pôdy poslednej Skalice priviezli nesmierne cenný bod za bezgólovú remízu. Počas nasledujúceho víkendu bola v lige na programe prestávka, ktorú sme vyplnili priateľským duelom v Kisvárde, kde sa zrodil výsledok 1:1. Po dlhej pauze sa na ihrisko vrátil uzdravený Stanislav Danko (a hneď aj skóroval).

Apríl 2016

Pre nás veľmi smolný mesiac. Zo šiestich ligových stretnutí sme vyhrali jediný, aj to až ten posledný v posledný aprílový deň proti Senici, keď víťazný gól na 2:1 dal Dominik Kunca v nadstavenom čase. Ešte predtým sme prehrali 0:2 v Podbrezovej, po jednoznačnom priebehu iba remizovali so Zlatými Moravcami 1:1, po slabom výkone rozdielom triedy prehrali v Myjave 0:3, hneď nato opäť len smoliarsky remizovali doma s Dunajskou Stredou 1:1. Potom sme vydolovali dôležitý bod v Ružomberku (0:0) a na záver prišla spomínaná výhra so Senicou. Mužstvu sa nedarilo hlavne v koncovke, góly nedávalo ani z tých najvyloženejších šancí. A k tomu sa pridružili aj zranenia, mimo hry boli Turík, Regáli, Lukič či Khubutia. Aby toho nebolo málo, ožila aj Skalica, ktorá nám začala dýchať na chrbát.

Máj 2016

Záchranárske práce sme však zvládli. Síce na úvod mesiaca sme u súpera opäť predviedli bezduchý výkon (v Trnave sme prehrali 0:3), v záverečných dvoch dueloch na vlastnom štadióne sme získali spolu štyri body. Najprv sme remizovali s favorizovaným Slovanom 1:1 a o týždeň potom presvedčivo zdolali trápiacu sa Žilinu 3:0. Po tomto súboji sa pri Laborci mohlo oslavovať, bez ohľadu na výsledok Skalice sme sa udržali medzi elitou. Pred úvodným výkopom so "šošonmi" bola oficiálne predstavená hymna MFK Zemplín, ktorú nahral Kristián Dufinec so svojou kapelou Iconito. Na pozápasovej tlačovke Stanislav Griga oznámil, že na lavičke žlto-modrých už ďalej pokračovať nebude.

Jún 2016

Kým hráči si po náročnej sezóne užívali zaslúžené voľno, funkcionári klubu intenzívne hľadali nového šéfa realizačného tímu. Podarilo sa im ho nájsť tesne pred začiatkom letnej prípravy, ktorej štart bol naplánovaný na 9. júna. Dôveru vložili do rúk Antona Šoltisa, ktorý bol v jari asistentom Stanislava Grigu. Pre košického rodáka to bola prvoligová premiéra v pozícii hlavného trénera. Za asistenta si vybral Ivana Lapšanského. Skončil aj kondičný tréner Victor Jose Marsal Segura. Veľké zmeny sa dotkli aj hráčskeho tímu, v ktorom spočiatku prevládali odchody. Do prípravy sa nezapojili Marián Kelemen, Filip Serečin, Maksim Votinov, Akaki Khubutia, Samuel Garcia Bayón, preč boli aj Aliaksandr Sviarchynski, Nikola Lukič, Kyriakos Savvidis a Panagiotis Deligiannidis. Navyše nejasná situácia bola aj okolo Marcosa Calera Pereza a Vernona De Marca Morlacchiho, o ktorých mali záujem zahraničné kluby. Do kádra pribudli iba dorastenci Michal Janočko a Martin Kolesár, vrátil sa aj Emmanuel Mensah. Mnohí hráči, prevažne zahraniční, prichádzali na skúšku, ale nepresvedčili. V prípravných dueloch sme cestovali do Maďarska - odohrali sme dvojzápas v Debrecíne (2:1 a 1:6) a potom nás preveril MTK Budapešť (0:2).

Júl 2016

V druhý júlový deň zaknihovali "šoltisovci" v Poprade divoký výsledok s Baníkom Ostrava, ktorý vedie Vlastimil Petržela. Remizovali s ním 3:3, hoci viedli už 3:0. Mužstvo potrebovalo nutne posilniť, absentovala v ňom skúsenosť. Vedenie klubu začalo riešiť príchody Igora Žofčáka a Dávida Škutku, ktorí v našej lige odohrali dostatok zápasov. Opäť nadviazalo aj na dobré vzťahy s PAOK Solún, odkiaľ prišli talentovaní Albánci Kristi Qose a Kristjan Kushta. V generálke s Kisvárdou (0:0) však nastúpil iba Qose, aj to len na záverečné minúty. Tréner Šoltis stále naisto nevedel, či s týmito hráčmi bude môcť v úvodnom súboji sezóny rátať. Navyše skončil aj Michal Gallo. Až v deň zápasu boli napokon odklepnuté prestupy Žofčáka so Škutkom, trojica Mensah, Qose a Kushta však vybavená ešte nebola... Napriek tomu sme odštartovali famózne - úradujúceho šampióna z Trenčína sme po heroickom výkone zdolali 2:1! Hneď v ďalšom týždni ešte mužstvo odohralo "prípravák" s VSS Košice, druholigistu vo Veľkých Revištiach porazilo jasne 4:0. Tesne pred derby v Prešove došlo k ďalšiemu pohybu v kádri, Michal Hamuľak zamieril do Bardejova, odkiaľ na výmenu prišiel Michal Sipľak. Ten ešte do veľkého východniarskeho derby v metropole Šariša do boja nezasiahol, ale tím tam zaknihoval bezgólovú remízu. O týždeň sme sa znovu predstavili vonku a po zbabranom prvom polčase sme v Senici prehrali 0:2.

August 2016

Žlto-modrí si nepotykali s koncovkou ani doma so Zlatými Moravcami-Vrábľami (0:0), ale následne si napravili chuť pohárovým víťazstvom 2:0 na trávniku štvrtoligového Vrbového, kde po dlhodobom zranení nastúpil aj Jozef-Šimon Turík. To už mužstvo hralo bez Španiela Vernona De Marca Morlacchiho, ktorý zamieril na polročné hosťovanie do bratislavského Slovana. Ligové trápenie v ofenzíve pokračovalo v Podbrezovej, kde sme prehrali 0:1. Potom sme sa konečne dočkali ďalšej výhry a gólu, keď na vlastnej pôde sme triumfovali nad Dunajskou Stredou (1:0). O týždeň však prišiel výbuch v Ružomberku (0:4), po ktorom nasledovala "repre" pauza. Počas nej si predohrali súboj Slovnaft Cupu v Pate, kde si konečne schuti zastrieľali a nad piatoligistom vyhrali 6:0. Udalosťou mesiaca bolo odstúpenie Igora Šoltinského z postu predsedu predstavenstva pár dní súbojom s Dunajskou Stredou. Michalovskému klubu šéfoval vyše jedenásť rokov. Jeho dočasným nástupcom sa stal Štefan Laurinčík, technický riaditeľ MFK Zemplín.

September 2016

Po prestávke čakala Zemplínčanov náročná séria proti kvalitným tímom. Hneď na úvod privítali vedúci celok zo Žiliny, ktorý u nás potvrdil svoju skvelú formu a vyhral 2:0 (navyše si koleno zranil Marcos Calero Perez a v jeseni už nenastúpil), ale vzápätí sme získali stratené domáce body späť, keď sme po roku znovu dobyli City Arénu v Trnave, kde sme nad Spartakom vyhrali 3:2. V našej zostave sa premiérovo objavil nigérijský stopér Celestine Chukwuebuka Lazarus. Rovnaký výsledok sme zaknihovali aj nad ďalším favoritom z Myjavy, keď o našom triumfe rozhodol v nadstavenom čase kapitán Žofčák. Mužstvo hlavne doma produkovalo pekný futbal a pohybovalo sa v strede tabuľky ďaleko od pásma zostupu. Tretie víťazstvo v rade prišlo v pohári - od piatoligistu z Nového Života sme sa vrátili s triumfom rozdielom triedy (3:0) a postupom do osemfinále.

Október 2016

V prvý októbrový deň rozbehnutých "šoltisovcov" pribrzdil Slovan, na Pasienkoch si belasí vybojovali víťazstvo 3:1, keď sa presadil aj náš bývalý hráč Morlacchi. Na rad prišla ďalšia reprezentačná prestávka. Tú sme vyplnili priateľským duelom v Diósgőri, kde si už zahral aj Martin Regáli, ktorý pre zranenie pauzoval vyše roka. V Maďarsku sme vyhrali 1:0. Po ligovej pauze sme odštartovali dlhú šesťzápasovú sériu súbojov na vlastnom trávniku. S Trenčínom sme si kvôli plánovanej rekonštrukcii nášho štadióna v úvode jari vymenili domáce prostredie a opäť sme ho zdolali, tentoraz 2:0. Aj druhé derby s Prešovom sa skončilo zmierlivo (2:2) a na záver mesiaca sme stratili ďalšie body i so Senicou, proti ktorej sme dohrávali bez dvoch vylúčených hráčov. A do konca jesene sme prišli aj o zraneného Dávida Škutku.

November 2016

Po dvoch remízach sme opäť okúsili chuť víťazstva. A nie hocijakého. Doposiaľ najvyššieho vo Fortuna lige - Zlaté Moravce sme doma vyprášili 5:1! Po ňom prišla na rad v poradí už tretia reprezentačná prestávka v jesennej časti. Znovu sme v rámci nej odohrali jeden prípravný zápas, tentoraz proti maďarskému Cigándu, ktorý sme na svojej umelej tráve porazili hladko 4:0. Potom sme v lige doma nestačili na prekvapenie jesene Podbrezovú. Prehrali sme 1:3, keď už do prestávky viedli hostia rozdielom triedy. Vzápätí sa však zrodilo ďalšie pohárové víťazstvo, tentoraz doma s Nitrou, ktorá nás síce potrápila (po polčase viedla 2:1), ale na ceste do historicky prvého michalovského štvrťfinále nezastavila. Vyhrali sme 3:2. O štyri dni neskôr nám ruže nekvitli v Dunajskej Strede. Na Žitnom ostrove sme utrpeli sme porážku 1:2, keď sme nerozhodný stav držali (aj bez vylúčeného Lazarusa) až do 78. minúty.

December 2016

V decembri čakali na naše mužstvo ešte dva stretnutia, odohrali sme však iba jediné. Domáci súboj s Ružomberkom sa kvôli nespôsobilej hracej ploche neuskutočnil a dohrávať sa bude až v jarnej časti. Záver jesene nás nezastihol v optimálnej forme, čoho výsledkom bola potupná prehra 1:7 na trávniku suverénnej Žiliny. Išlo zároveň o našu najvyššiu porážku medzi slovenskou elitou. Výsledkom michalovského jesenného ťaženia vo Fortuna lige tak bolo ôsme miesto s osembodovým náskokom pred posledným Prešovom. No vyzerá to tak, že sa posunieme o priečku vyššie, lebo šiesta Myjava ohlásila svoje odstúpenie z ligy, čím sa jej výsledky anulujú a stane sa aj vypadávajúcim celkom.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/4"][vc_facebook type="button_count"][/vc_column][/vc_row]