MFK Zemplín si drží svoj štandard

2017-12-15 13:21:33

Na deviatom mieste vo Fortuna lige sa po jeseni nachádza druhý tím z východu republiky. MFK Zemplín Michalovce doplatil na slabú koncovku, a hoci má jednu z najlepších defenzív v súťaži, na lepšie umiestnenie to nestačilo. Žlto-modrí sú napriek tomu spokojní, oproti minuloročnej jeseni sa zlepšili.

Len šestnásť strelených a dvadsaťdva inkasovaných gólov. Proti Zemplínčanom sa žiadnemu tímu nehrá ľahko, na druhej strane, sú poraziteľní. Nevyužívajú totiž ani vyložené šance, za čo kruto pykajú. Zverenci trénera Antona Šoltisa verili, že sa im podarí preniknúť do najlepšej šestky, vo viacerých stretnutiach však neudržali dobre vyvíjajúci sa priebeh a zbytočne stratili body. Na jar tak budú musieť čeliť záchranárskym prácam. Jeseň v podarí Michaloviec zhodnotil najlepší strelec tímu Martin Koscelník.

Jeseň ste ukončili štvorzápasovou sériou bez prehry, no až troma remízami po sebe. Mohlo byť na vašom konte bodov viac než dvadsať? Martin Koscelník:"Myslím si, že áno. Ak by sme mali trochu viac šťastia, mohli sme doma vyhrať nad Trenčínom, možno i nad Ružomberkom. A taktiež aj v Senici. Škoda tých remíz, no na druhej strane, je lepšie mať aspoň bod za remízu, než nulu za prehru. Sme radi za každý jeden bod. Osobne, a myslím si, že to platí aj celkovo v klube, som rád, že je tu už koniec jesene. Predsa len, v závere sme mali veľa zranení, niektorí hráči dohrávali s bolesťami."

Nakoľko sa podarilo naplniť predsezónne ciele? "Každý sa chcel dostať do top šestky. Ak by niekto nechcel, tak futbal by hral asi zbytočne, keď nemá vysoké ambície. Žiaľ, už nám to nevyjde. Chýbalo nám trochu viac šťastia, aby sme zápasy, v ktorých sme viedli 1:0, dotiahli do víťazného konca. Bolo takých viac, v ktorých sa nám to nepodarilo a súper otočil skóre. Ak by sme tie zápasy zvládli, dnes by sme mohli pomýšľať na umiestnenie v hornej šestke. Každopádne, teší nás, že sme splnili cieľ, ktorý sme si dali, a to, že sme nazbierali viac bodov ako minulú jeseň. Ja to vnímam naozaj pozitívne. Odohrali sme veľa dobrých zápasov, naša hra sa divákom musela páčiť. Samozrejme, na niektoré výnimky, nie vždy sa dá hrať super. Mohli sme mať o päť, šesť bodov viac, no nazbierali sme ďalšie cenné skúsenosti, ktoré v ďalšom priebehu súťaže určite zúročíme."

S príchodom chladnejšieho počasia ubúdalo aj fanúšikov na tribúnach. Vašich priaznivcov nepotešila ani informácia o odloženom zápase s Trenčínom, čo sa dozvedeli v čase, keď už netrpezlivo vyčkávali pred štadiónom. Vnímali ste nižší divácky záujem v závere jesene? "V prvom rade je potrebné povedať, že my sme veľmi radi za tých fanúšikov, ktorí chodia na naše zápasy. Zvlášť v takej zime, aká panovala v závere jesene. Nie je nič príjemné chodiť na dve hodiny na futbal, keď na štadióne doslova mrznete. Možno, ak by tých fanúšikov bolo viac, práve oni by nám pomohli dotlačiť do bránky ten víťazný gól. Ale opakujem, my sme radi za tých, čo chodia. Verím, že na jar prilákame aj ďalších."

S piatimi gólmi ste momentálne najlepším strelcom mužstva. Dôvod na menšiu oslavu? "To zasa nie, nijako špeciálne to nebudem oslavovať, možno si na to dám pohár vínka s priateľkou a s rodičmi. Samozrejme, veľmi ma to teší, že mužstvu pomáham aj gólmi."

Na druhej strane, nie ste útočník a góly by mali strieľať aj iní. Chýba Michalovciam strelec? "S týmto sa trápime už dlhšiu dobu. Je to náš problém, nevieme nájsť toho správneho útočníka, ktorý by dal za sezónu aspoň dvanásť gólov. Musíme sa s tým vysporiadať, stredopoliari musia útočníkom o to viac pomáhať."

Čo tak vysunúť na hrot útoku duo Koscelník - Danko. Veď Stanislav Danko v závere jesene troma gólmi výrazne potiahol mužstvo... "Môžeme to trénerovi navrhnúť, že pôjdeme na hrot a niekto nám to tam bude ´čapovať´ (smiech). Uvidíme. Dúfajme, že sa nejaký útočník nájde. Sulley sa javil dobre, dal tri góly, dostával sa do šancí. Na jar môže byť pre náš tím prínosom."

Keď to už nejde v ofenzíve, ide to aspoň v defenzíve, ktorá patrí s 22 inkasovaným gólmi k najlepším v lige. Ste defenzívne mužstvo? "To určite nie, stále hráme kombinačný futbal, to je naša filozofia. No nevyužívame šance. Niektoré skúsenejšie mužstvá využijú z troch šancí aj dve, my niekedy ani jednu. A to je kameň úrazu. Už od začiatku sezóny sme sa v koncovke trápili, tak sme sa museli viac zamerať na defenzívu. Vzadu nám to funguje, bránime ako tím, spolu sa sťahujeme i vyrážame dopredu. Výsledkom toho je nízky počet inkasovaných gólov."

Netradične dlho sa na slovenské pomery drží sa na lavičke tréner Anton Šoltis. Aký je? "Myslím si, že nám to klape. Je to komunikatívny tréner, keď sa niečo deje, tak to s nami hneď konzultuje. Nikto s ním nemá problém, keď sa aj niečo vyskytne, tak si to veľmi rýchlo vydiskutujeme. Aj to je určite jeden z dôvodov, prečo je dlhšiu dobu trénerom Michaloviec."

Zaujímavosti jesene v podaní MFK Zemplín Michalovce: - Do všetkých zápasov zasiahli len stredopoliari Jakub Grič a Martin Koscelník - Najlepším strelcom mužstva je s piatimi gólmi krídelník Martin Koscelník - Michalovce v úvodných štyroch kolách nestrelili ani jeden gól - Z útočníkov sa strelecky presadil len Sadam Sulley, ktorý zaznamenal tri góly. Vladislav Bragin, Kristjan Kushta a Tin Matić vyšli strelecky naprázdno - Michalovčania znovu nemali jasnú brankársku jednotku. Matúša Kiru limitovali zranenia, viac duelov preto odchytal Poliak Gerard Bieszczad - S 22 inkasovanými gólmi majú Zemplínčania piatu najlepšiu defenzívu v súťaži - Zápas 16. kola medzi Michalovcami a Trenčínom sa kvôli nespôsobilému terénu musel preložiť

Zdroj: profutbal.sk

Foto: Róbert Andrejov