Anton Šoltis mal v Žiline šťastnú ruku

2018-10-21 18:21:46

V súboji Žiliny s Michalovcami sa nečakalo, že by mohli domáci prísť o body s celkom zo spodných priečok tabuľky. V doterajšom priebehu súťaže totiž s tímami druhej šestice ligového pelotónu nestratili ani bod a ťahali štvorzápasovú víťaznú sériu. Michalovce sa však ani pri dvojgólovom manku pod Dubňom nevzdali a nakoniec si na východ odviezli cenný bod po remíze 2:2.

Keď v 47. minúte pridal Káčer krásnou strelou druhý gól Žiliny zdalo sa, že šošoni dokráčajú pohodlne za ďalšou výhrou v rade. Lenže zdanie niekedy klame a zverenci trénera Jaroslava Kentoša oklamali futbal a sami seba a všetko sa im to v závere spočítalo. Prvým dôležitým faktorom ich neúspechu bolo, že prestali hrať svoju hru, nedoťahovali do konca útočné akcie, strácali lopty a v strede poľa prenechali hru hosťom. Druhým bolo nastavenie ich súpera. Nevzdal sa, zariskoval a vyšlo to, aj s potrebnou dávkou šťastia.

Vydarené striedania

Mal ho i tréner Anton Šoltis, ktorému vyšli striedania. Už päť minút po druhom góle Žiliny nahradil nevýrazného Blažeja Vaščáka v strede poľa o desať rokov mladším a behavejším Martinom Regálim. Ďalšie vydarené striedanie prišlo v 67. min., Petra Kolesára nahradil francúzsky legionár Cheick Diarra a práve on vypracoval po pár sekundách pobytu na ihrisku prvý gól hostí, ktorý cez krkolomne brániaceho Kašu strelil Jozef-Šimon Turík. Domáci sa po góle netlačili hore až tak, akoby si to situácia žiadala, okrem nebezpečnej hlavičky Austrálčana Šušnjara nemali výraznejšiu šancu a v závere už bola hra viac na ich polovici. Aj posledným striedaním Kurminowského za Turika naznačil tréner hostí, že sa chce pokúsiť uchmatnúť so svojimi zverencami aspoň bod.

Podarilo sa, lebo v nadstavenom Diarrovu strelu smerujúcu mimo bránu tečoval hokejovo do opačného smeru striedajúci Regáli a lopta skončila za bezmocným Holecom. „Boli to šťastné striedania. Chceli po góle zmeniť rozostavenie na 3-5-2 a Regáli aj Diarra sú rýchlostné typy, ktoré podporia ofenzívu. Je dobré, že vieme herné systémy variovať, aj v zápase s Ružomberkom doma sa nám podarilo zmeniť rozostavenie a tiež sme remizovali,“ pochválil hráčov kouč Anton Šoltis.

Šťastie chcú udržať čo najdlhšie

Michalovce ťahajú šnúru troch duelov bez prehry. Dvakrát v nich hrali vonku a celkovo to boli všetko duely proti tímom z minulosezónnej hornej šestky. „Spokojnosť je u nás maximálna, najmä z posledných dvoch zápasov na pôde Trenčína a Žiliny. Štyri body u silných súperov sú veľmi dobré a chlapci sa iba presvedčili, že keď dajú futbalu všetko, aj šťastie sa ku nim pridá. V prvej polovici základnej časti sme ho možno nemali toľko, ale verím že si ho udržíme až do konca a budeme častejšie bodovať,“ doplnil Šoltis.

Nevzdali sa, majú bod

Bod zo žilinského trávnika má pre Zemplínčanov veľkú cenu. „Berieme ho všetkými desiatimi. Prvý polčas nebol z našej strany dobrý. Tréner nám dohováral, aby sme začali hrať viac s loptou a nebáli sa. Hoci sme inkasovali hneď po prestávke, nevzdali sme sa a sme radi, že nám to prinieslo bod,“ povedal autor druhého gólu hostí Martin Regáli, ktorého potešil aj strelený gól. „Každý gól poteší a takýto bodový aj o niečo viac. Sme radi, že zbierame body v posledných zápasoch. V úvode sezóny sme takisto nehrali zle, len sme nedávali góly a šťastie nebolo na našej strane. Postupne sa však k nám priklonilo. Ani v Trenčíne, ani v Žiline sme neboli lepší, ale máme body. Doma sme so Žilinou, naopak boli jasne lepší, ale prehrali sme,“ dodal Regáli.

Hrali to, čo doma nehrajú

Sklamanie na tvárach domácich bolo očividné. V šatni mali hráči po zápase dlhšie stretnutie s trénermi a novinári veru museli na nich dlho čakať. „Zápas sa vyvíjal tak, ako sme chceli, dali sme dva góly, ale potom to s nami šlo dole vodou. Stratili sme sebavedomie, všetko sme chceli hrať hore, nakopávali sme lopty, čo sme doma nikdy predtým nehrali. Nemôže sa nám to stávať. Zápas síce skončil remízou, ale osobne to beriem ako prehru. Doma musíme vyhrávať a obzvlášť proti papierovo slabším súperom, aj keď nemám proti Michalovciam a ich výkonu nič,“ zhodnotil zápas autor druhého domáceho gólu Miroslav Káčer.

Sám si nevedel vysvetliť, prečo šošoni opustili svoju hru a v strede poľa prepadli. „Slabo a zle sme zareagovali na zmenený systém súpera. Máme dosť skúsený tím na to, aby sme vedeli zareagovať na takéto zmeny, ale spravili sme veľmi veľa individuálnych chýb, čo sa nám nesmie stávať. Vzadu sme nepodržali loptu a vpredu už vôbec nie. Strácali sme ľahké lopty, čo bol základ neúspešnej fázy zápasu z našej strany,“ povedal Káčer, ktorého musel Kentoš v závere duelu striedať pre bolesti v zadnom stehennom svale, ale všetko by malo byť v poriadku.

Zdroj: profutbal.sk

Foto: Ján Mintál