Napínavý boj o záchranu i Európu

2019-02-13 10:05:06

Už len pár dní nás delí od štartu jarnej časti Fortuna ligy. V posledné dva februárové a v prvé dva marcové víkendy sa odohrajú záverečné štyri kolá základnej časti, ktoré rozhodnú o tom, ktoré tímy budú v nadstavbe bojovať o titul, a ktoré si to rozdajú v boji o záchranu. Očakávania pred jarnou časťou sú vysoké. Kto sa stane majstrom? Kto vypadne? Kto bude najlepším strelcom? V redakcii ProFutbal.sk hľadáme odpovede na desať zásadných otázok.

Ohrozí niekto Slovan v boji o titul?

Pri pohľade na tabuľku Fortuna po jesennej časti sa nenatíska otázka, kto získa titul, no skôr, či niekto môže v boji o prvenstvo ohroziť bratislavský Slovan. „Belasí“ sú po osemnástich odohratých kolách na čele tabuľky s osembodovým náskokom pred Dunajskou Stredou. Vedenie klubu z hlavného mesta sa neraz vyjadrilo, že titul je v aktuálnej sezóne prakticky nutnosťou, ba dokonca až samozrejmosťou. Skomplikovať Slovanu cestu za titulom môže z nášho pohľadu jedine DAC. Veď tretia Žilina má už na lídra dvanásťbodové manko. Dočkáme sa zaujímavej zápletky, alebo je o majstrovi rozhodnuté, podobne ako pred rokom v prípade Trnavy, už vo februári? Prikláňame sa skôr k druhej možnosti.

Kto vypadne? 

V prvom rade je potrebné povedať, že v ohrození sú i tento rok dva tímy. Po jeseni je na tom jednoznačne najhoršie ViOn Zlaté Moravce, na pozore sa však musia mať i v Senici, Podbrezovej, ba dokonca i v Trenčíne či v Trnave. Platí, že do druhej ligy automaticky zostúpi posledný, teda dvanásty celok tabuľky. Podľa našich prognóz sa na chvoste toho veľa nezmení a do druhej ligy poputuje buď nevýrazný ViOn alebo legionármi prešpikovaná Senica. Predposledný celok čaká baráž o udržanie sa, v ktorej nastúpi proti druhému najlepšiemu tímu druhej ligy. Minulý rok túto baráž absolvovali Seničania, ktorí si po dramatickom dvojzápase so Skalicou udržali fortunaligovú príslušnosť. Podarí sa im to opäť? Záležať bude i od vývoja v druhej lige. Reálne totiž môžu splniť prvoligové podmienky, a teda uvažovať o postupe, azda len v Skalici a v Poprade. V hre sú však i Pohronie, Liptovský Mikuláš, Komárno a Petržalka.

Prejde bratislavský Slovan sezónou bez prehry?

Osemnásť zápasov, žiadna prehra. Bratislavský Slovan zatiaľ prechádza aktuálnym ročníkom Fortuna ligy ako nôž maslom. Zverenci trénera Ševelu stratili body len v štyroch prípadoch, keď na jeseň remizovali s Ružomberkom, Senicou, Trenčínom a s Nitrou. Podarí sa im však udržať si neporaziteľnosť počas celej sezóny? Rozhodne to nebude jednoduché, keďže v nadstavbovej časti si „belasí“ zmerajú sily len s päticou najlepších tímov ligy. Veľká prekážka pred nimi bude stáť hneď na úvod jarnej časti, keď sa už túto sobotu predstavia na pôde druhej Dunajskej Stredy. Hoci má Slovan v aktuálnom ročníku najkvalitnejší tím, predsa len si myslíme, že minimálne raz zakopne a body nezíska.

Dočkáme sa dvadsaťgólového strelca?

V minulej sezóne chýbalo najlepšiemu strelcovi súťaže Samuelovi Mrázovi k dosiahnutiu magickej dvadsaťgólovej méty naozaj málo. Vtedajší kanonier Žiliny zaznamenal 19 presných zásahov. Nábeh na solídny gólový zápis má zakončovateľ Slovana Andraž Šporar. Slovinský bombardér nasúkal na jeseň súperom 15 gólov a rozhodne sa nehodlá zastaviť. Opäť sme však pri tom, že v nadstavbovej časti čakajú Slovan už len náročnejšie zápasy, a tak bude i pre Šporara ťažšie sa presadiť. Nemyslíme si však, že by mal mať s prekonaním dvadsaťgólovej méty výraznejšie problémy. Otázkou je, či sa k Šporarovi pridá i niekto ďalší. Desaťgólový Bayo z Dunajskej Stredy je už v Celticu Glasgow, česť slovenských strelcov zachraňuje rovnako desaťgólový Róbert Boženík zo Žiliny.

Udrží sa nováčik v top šestke?

Len málokedy je nováčik tak príjemným prekvapením ako sa to na jeseň podarilo Seredi. Napriek tomu, že ŠKF hrá svoje domáce zápasy v Nitre, v tabuľke sa pohybuje v hornej šestke. Sereď zimuje na piatom mieste a má obrovskú šancu ocitnúť sa v nadstavbovej skupine o titul. Boj o umiestnenie v top šestke ale v záverečných štyroch kolách základnej časti sľuje dramatickú zápletku. Trojica Slovan, Dunajská Streda a Žilina to má prakticky v suchu, v dobrej pozícii je i štvrtý Ružomberok. Na ďalšie dve miestenky si ale okrem Serede brúsia zuby i šiesta Nitra, siedme Michalovce, ôsma Trnava, ba dokonca ešte i deviaty Trenčín. Kto sa bude radovať a komu zostanú len oči pre plač? Udrží sa nováčik v top šestke? Tipujeme, že áno!

Bude Tehelné pole vypredané?

Pozitívnou správou je, že už vopred vieme o náraste počtu divákov. Dunajská Streda definitívne dokončila výstavbu MOL Arény, slávnostné otvorenie čaká i Národný futbalový štadión na Tehelnom poli. Ešte po prvom jarnom kole bude divácky rekord držať DAC, keďže zápas žlto-modrých so Slovanom by mala sledovať vypredaná aréna, teda 12 575 ľudí. Všetko však zmení tradičné derby Slovana s Trnavou, ktoré je na programe v nedeľu 3. marca. Nové Tehelné pole zažije nával fanúšikov, už dnes je predaných vyše 15-tisíc lístkov.  Fanúšikovia v napätí očakávajú, či sa krásny nový štadión vypredá do posledného miesta. A nielen raz, ideálne by bolo, ak by sa podobný scenár opakoval pravidelne. Vedenie klubu netají, že chce mať na jar priemernú návštevnosť vyššiu než 9-tisíc divákov na zápas. Smelé plány. Bodaj by sa ambície klubov naplnili a k Slovanu a Dunajskej Strede sa pridajú i v Žiline, Ružomberku, Nitre, Michalovciach či v Trnave.

Prejavia sa veľké zmeny v Podbrezovej?

V Podbrezovej nezostal kameň na kameni. Zmena nastala na trénerskej lavičke, na ktorú zasadol Vladimír Veselý. Azda ešte výraznejšia je ale zmena vo vedení klubu. Novým športovým riaditeľom „železiarov“ sa stal Miroslav Poliaček, naposledy pôsobiaci v druholigovom FK Pohronie. Kabínu Podbrezovej opustili legionári Edge, Njire či Tereščenko, ale i slovenské stálice Matúš Turňa a predovšetkým brankár Martin Kuciak. Na Horehroní sa rozhodli staviť na mladé pušky. K trojici Špyrka, Paraj, Pavúk z Pohronia neskôr pribudli i Martin Vantruba, Jozef Pastorek, Samuel Štefánik či Matej Oravec. Slová „chceme robiť futbal inak“ sa v zime v Podbrezovej naplnili. Budeme sledovať, či nová filozofia bude na jar fungovať aj na trávniku.

Bude Trenčín pokračovať v nevýrazných výkonoch?

Jedným z najväčších sklamaní jesene bol AS Trenčín. Klub, ktorý v lete pozitívne reprezentoval Fortuna ligu v pohárovej Európe, sa v našej najvyššej súťaži trápil. Zverencom trénera Cifraniča aktuálne ptrí až deviata priečka, pričom ďalej sú od vypadnutia, než od pohárovej Európy. Bude Trenčín, ktorý sa v zime nijako výrazne neposilnil, aj na jar pokračovať v nevýrazných výkonoch, alebo využije priaznivý žreb v závere základnej časti na prienik do top šestky? Ak by hráči AS zdolali Senicu, ViOn, Podbrezovú i Michalovce, nádej na napravenie spackanej polsezóny by žila. To však v klube musia nájsť adekvátnu náhradu za sedemgólového Manceho, ktorý vo francúzskom Nantes nahradil tragicky zosnulého Emiliana Salu.

Dokáže Ružomberok nahradiť Daniela? 

Futbalisti Ružomberka sa dlhodobo pohybujú medzi najlepšími, a hoci sa nezapájajú do boja o titul, ich umiestnenie v hornej polovici tabuľky je samozrejmosťou. Na Liptove však, zdá sa, mierne podcenili dlhú zimu. Do kádra nepribudla žiadna posila, hoci tréner Holoubek naznačil, že by nové tváre uvítal. Naopak, do bratislavského Slovana odchádza jeden z najlepších krídelníkov ligy Erik Daniel. Do Znojma zasa odišiel rýchlonohý Dominik Kunca, ktorý sa síce v A-tíme po svojom príchode z Michaloviec výraznejšie nepresadil, no mohol byť alternatívou v ofenzíve. Je priam isté, že z vlastných zdrojov stratu Daniela Ružomberčania nenahradia. Dokážu na seba prevziať zodpovednosť ďalší hráči a nahradiť jeho góly a asistencie?

Ukáže sa vo Fortuna ligy ďalší nádejný reprezentant?

Fortuna liga veľa reprezentantov pre seniorské „áčko“ neprodukuje, no nemôžeme povedať, že by v nej neboli hráči, ktorí by mohli nakuknúť do národného tímu. Súčasťou reprezentácie bol, a veríme, že i bude, obranca Dunajskej Stredy Ľubomír Šatka. Ak sa na jar bude venovať výhradne futbalu a budú ho obchádzať zbytočné kauzy, môže sa vrátiť do tímu Pavla Hapala. Čaká sa i na pozvánku pre Šatkovho defenzívneho parťáka Tomáša Huka. Pozitívom je, že v lige dostáva šancu množstvo mladíkov, ktorí ešte vekovo spadajú do reprezentácie U21. Čas a priestor na napredovanie majú talentovaný útočník Žiliny Róbert Boženík, brankár Slovana Dominik Greif, krídelník Michaloviec Peter Kolesár, stredopoliar Podbrezovej Alexander Mojžiš či zimná akvizícia „železiarov“ z Trnavy Matej Oravec.

Zdroj: profutbal.sk

Foto: Róbert Andrejov